Volkswagen Golf GTI Clubsport S auktioneras för att stödja Bris

Sverige får endast fem exemplar av den unika samlarbilen – tillika rekordhållare på Nürburgring. De auktioneras, för att stödja Bris.

Volkswagen Golf GTI Clubsport S auktioneras för att stödja Bris
Volkswagen Golf GTI Clubsport S är en extrem körmaskin och den byggs för att fira GTI-modellens 40-årsjubileum. Gamlingen från 1976 till vänster.

Så här i juletid ska man ju vara extra givmild och nu kommer en unik möjlighet att kombinera bilintresse och välgörenhet. Volkswagen Sverige står nämligen inför den svåra uppgiften att fördela endast fyra VW Golf GTI Clubsport S till svenska kunder, den femte bilen behåller importören.

Då ska man veta att det redan ligger ett 50-tal intresseanmälan hos Volkswagen Group Sverige för att köpa den unika VW Golf GTI Clubsport S. Volkswagen har samarbetat med Bris, Barnens Rätt i Samhället, i flera år och idén uppstod att göra något annorlunda med den mycket speciella GTI-modellen:

"Vi har fortlöpande haft en nära kontakt med Bris," berättar Carl Sundstedt som är marknadskommunikatör hos Volkswagen Sverige. "Det kom signaler om att Bris behövde extra mycket hjälp inför julhelgen och då bestämde vi oss för att ge dem ett tillskott."

Fyra av de fem VW Golf GTI Clubsport S som kommer till Sverige ska därför auktioneras ut i ett samarbete med sajten Tradera. Under perioden 12–25 december ska en bil i taget auktioneras bort. De intressenter som inte vunnit första auktionen har alltså en ny chans på "bil 2", "bil 3" och "bil 4".

Utropspriset hos Tradera är 297.000 kronor. Alltså samma pris som Volkswagen satt på en grundutrustad Golf GTI Clubsport. När auktionen är avslutad går hela överskottet – över 297.000 kronor – oavkortat till Bris.

"Den här typen av auktioner av specialmodeller är inte helt ovanliga internationellt," säger Carl Sundstedt. "Vi har ingen aning vilket överskott auktionen hos Tradera kan ge, men hoppas förstås på ett rejält bidrag till Bris och deras viktiga verksamhet."

För de av er som vill vara givmilda inför julhelgen – men kanske inte köpa en GTI Clubsport S – går det givetvis att rikta sig direkt till Bris och skänka ett bidrag via deras plusgiro 901504-1. Bris arbetar för utsatta barn och det går att swisha gåvan via 90 150 41.

Volkswagen Golf GTI Clubsport S ska tillverkas i en serie på 400 exemplar. De fördelas globalt och störst tilldelning blir det till hemmamarknaden Tyskland som får 100 bilar. VW Golf GTI Clubsport S baserar sig på Golfs prestandaversion GTI Clubsport men har en mängd uppgraderingar:

Golf GTI Clubsport S innehar numera rekordtiden på Nürburgrings nordslinga där tiden slutade på imponerande 7:47,19 hundradelar, vilket är den snabbaste tiden som registrerats för en framhjulsdriven bil.

Hjärtat i GTI Clubsport S är den turbomatade EA888-baserade motorn med variabla kamaxeltider och vattenkylt turboaggregat på 2,0 liter som levererar hela 310 hästkrafter och 380 newtonmeter. Motorn andas med hjälp av nyutvecklat avgassystem, 65 millimeter istället för 55, som reducerar avgasmotståndet och även ger härliga avgassmällar när man släpper gasen. 0-100 km/h avverkas på 5,8 sekunder. Golf GTI Clubsport S är en tredörrars samt strikt tvåsitsig bil då bland annat baksätet är borttaget för att spara vikt. Bilen har en tomvikt på endast 1.285 kg.

För att få ner hästarna i marken så har Volkswagen arbetat med chassit, aerodynamiken och differentialspärren för att få en fin stabilitet i bilen och en bra "downforce". Den för framhjulsdrivna typiska understyrningen är näst intill borta. Tillsammans med bilens aerodynamik och de 19 tums stora "Pretoria Black" –fälgarna med R-däcken "Michelin Sport Cup 2" gör Golf GTI Clubsport S till en riktig banbil.

Förutom hög prestanda är GTI Clubsport S utrustad med bland annat en sexväxlad manuell låda, Dynamic Chassis Control, med valet "Nürburgring" som återfinns under körprofilsvalen, större skivbromsar och speciella bromsbelägg, bixenonstrålkastare med dynamiskt kurvljus, mörktonade rutor från B-stolpen och bakåt samt stöldskyddslarm. Interiört sitter det skalstolar i tyg/alcantara "Clubsport", "Navigation Discover Media" med röststyrning ingår liksom klimatanläggningen tvåzons Climatronic.

Volkswagen Golf GTI Clubsport S byggs för att fira GTI-modellens 40-årsjubileum. Premiärvisningen av den första VW Golf GTI skedde 11 september 1975 på Frankfurtsalongen och leveranserna till kund inleddes sommaren 1976.

Volkswagens tog till en början beslutet att tillverka 5.000 Golf GTI men första årsmodellen blev en succé och sålde i 50.000 exemplar. Under de 40 åren som gått har Volkswagen tillverkat cirka två miljoner Golf GTI.

Auktionen av de fyra Volkswagen Golf GTI Clubsport S på Tradera går att följa i realtid här på automotorsport.se. Auktionerna pågår under tre–fem dagar och fördelar sig enligt följande:

Bil 1, vit: 12­–14 december (måndag-onsdag)

Bil 2, svart: 14–18 december (onsdag-söndag)

Bil 3, röd: 18–21 december (söndag-onsdag)

Bil 4, vit: 21–25 december (onsdag-söndag)

Volkswagen Golf GTI Clubsport S tillverkas endast i tre exteriörkulörer och till Sverige kommer det en bil i "Deep Black Pearl", en "Tornado Red" och två "Pure White". De röda och vita bilarna har svarta tak.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.