Smarta karriären inom bilbranschen – du utbildas på jobbet

Vill du ha ett framtidssäkert arbete med inriktning mot bilar?
Hos Volkswagen Group Sverige får du en gedigen utbildning på jobbet – efter 24 månader kan du bli certifierad expert.
"Det är en ganska unik möjlighet att få så mycket betald utbildning", säger Nils Simonsson, koncernens marknadschef för servicemarknad.

Smarta karriären inom bilbranschen – du utbildas på jobbet
Foto: Volkswagen Group

Den svenska bilförsäljningen går som på räls och efterfrågan på personal inom servicesektorn är stor. Volkswagen Group Sverige söker med ljus och lykta efter de bästa medarbetarna och har utvecklat sajten Verkstadsjobb.se, där du som arbetssökande enkelt ska hitta det ultimata jobbet för dig. 

Just nu finns det lediga tjänster ute som riktar sig till allt från servicerådgivare, skadetekniker, rekondare, slipare, skadevärderare, reservdelstekniker och arbetsledare till personbilsmekaniker, lackpreppare och biltestare.

Men du hittar även många chefsjobb, vilket visar på att du kan klättra i karriären inom Volkswagengruppens återförsäljare. Inom koncernen finns fullt av möjligheter att utvecklas. Du behöver alltså inte stanna på samma jobb i tio år utan kan ta dig vidare.

Sugen på att byta jobb? Här hittar du nya möjligheter.

Foto: Verkstadsjobb.se

Mekaniker och tekniker är extra heta yrken just nu – under de närmaste åren räknar koncernen med att anställa cirka 400 personer. Nils Simonsson är marknadschef för servicemarknad på Volkswagen Group Sverige. Han berättar att alla jobb du hittar på Verkstadsjobb.se kräver stor kompetens.

"Om man tar våra mekaniker som exempel, så kan de mycket mer än att byta olja. De behöver vara kunniga inom sådant som it-teknik, elkommunikation och högvoltssystem. Samtidigt vidareutbildar vi alla som arbetar inom Volkswagengruppens återförsäljare och ger personalen nya karriärmöjligheter. Vi ska ligga i framkant – och de med oss. Våra internutbildningar blir ett sätt att växa och utvecklas på", säger Nils Simonsson.

Varje år genomför Volkswagen Group Sverige cirka 15.000 utbildningsdagar, vilket betyder att varje medarbetare inom Volkswagengruppens återförsäljare får utbilda sig runt fem dagar varje år. Det ger chans till kompetenshöjning och blir en försäkring på att du är à jour med den senaste utvecklingen inom bilindustrin.

Att alla som arbetar inom inom Volkswagengruppens återförsäljare får en gedigen utbildning skapar också trygghet – både hos de anställda och kunderna. Men det tar sin lilla tid att bli certifierad expert inom ett område – hela 24 månader från det att du börjar arbeta.

Foto: Verkstadsjobb.se

"Vi investerar mycket i våra anställda, och det är ganska unikt att få möjlighet till en så lång utbildning", säger Nils Simonsson.

Alla experter inom Volkswagengruppens återförsäljare, oavsett vilket märke du jobbar för, går en teknisk grundutbildning i tre steg. I steg ett får du information om själva koncernen. I steg två får du lära dig mer om de olika modellerna. I sista steget går du igenom alla verktyg, elsystem och mätutrustningar. 
I klippet nedan får du följa med serviceteknikern Andreas Matteoni en dag på jobbet. Så här säger hans kollega, servicerådgivaren Emil Bjuggren:  

"I dagens bilar är det allt mer teknik och data, så det är viktigt att ha bra mekaniker som Matteoni, som hänger med i utvecklingen och vet vad han ska göra."

Sugen på att byta jobb? Här hittar du nya möjligheter.

För att underlätta för framtida kollegor har koncernen även gjort en smart karta, som visar vilka positioner som är lediga och var jobben finns. Kartan är en del av sajten Verkstadsjobb.se, där du som arbetssökande enkelt ska kunna hitta det ultimata jobbet för dig. 

"Genom att erbjuda de riktiga drömjobben vill vi kunna locka till oss de bästa medarbetarna. Kartan är något som ska göra det extra lätt att söka jobb hos oss. Det är bara att klicka sig fram för att se vad som passar dig bäst", säger Nils Simonsson.

Kolla in smarta kartan som visar alla jobb – och var i Sverige de finns.