Turtle Wax Speed Cleaner rengör lacken på nolltid – lämnar inga rester

För att få perfekt glans vid vaxning behöver du först använda en lackrengöring. Nya Turtle Wax Speed Cleaner Clean & Polish gör detta jobb lättare, utan att lämna några rester på plast och glas. Ett tråkigt jobb har plötsligt blivit riktigt roligt!

Turtle Wax Speed Cleaner rengör lacken på nolltid – lämnar inga rester

Som alltid är det underarbetet som är viktigast. En riktigt perfekt, glänsande bilvaxning uppnås först efter att lacken blivit ordentligt rengjord. Speciellt på våren är det viktigt att få bort all smuts som fastnat på bilen under vintern.

Och låt oss nu vara helt ärliga: lackrengöring kan vara mödosamt, ta tid och är sällan roligt. Behovet av en lättarbetad men ändå effektiv lackrengöring har varit stort och nu kan Turtle Wax presentera nya Speed Cleaner Clean & Polish. Tack vare en ny sammansättning vänder produkten upp och ner på allt vi tidigare lärt oss om lackrengöring.

Turtle Wax Speed Cleaner Clean & Polish är väldigt lättarbetad tack vare att medlet inte lämnar några rester. Skulle du spilla några droppar eller råka komma över med putsduken på glas eller plast så är det ingen fara. Gamla tiders lackrengöring har ofta innehållit någon typ av krita som polermedel och detta måste man vara försiktig med då det lämnar fläckar på plast – och även kan bita sig fast rejält i lacken.

Eftersom Turtle Wax Speed Cleaner Clean & Polish går att använda på alla exteriöra ytor – till och med för att rengöra färgstänk på glasytor – kan du arbeta snabbt. Ingen förberedande maskering behövs och efter polering stryker du av medlet direkt med en mikrofiberduk.

Turtle Wax Speed Cleaner Clean & Polish tar bort mindre tvättrepor, oxiderad färg, färgskrap och vattenfläckar. Medlet kan användas i kombination med en polermaskin, men är så lättjobbat att lackrengöringen går utmärkt och snabbt att utföra för hand. Direkt efter lackrengöringen lägger du på ett bilvax och får ett glänsande och långlivat skydd för din lack.

Följ anvisningar steg för steg, se bilderna nedan.

1) Även om det inte syns vid en hastig titt behövs förmodligen avfettningsmedel för att få lacken riktigt ren. Speciellt nedtill på karossen brukar det sitta tjärfläckar och envis smuts. Turtle Wax Extreme Prewash-T är ett testvinnande avfettningsmedel som löser salt, tjära och vanlig vägsmuts. Låt verka i några minuter innan det spolas av. Undvik att stå i solen och använd helst en spolplatta med oljeavskiljare.

2) En högtryckstvätt är överlägsen när det gäller att få bort all smuts. Spruta in i karosskarvar och håligheter, det är där de elaka smutskornen gömmer sig. Upplöst smuts ska rinna över en ren yta (annars riskerar den att fastna igen, fast ännu hårdare). Skölj därför av avfettningsmedlet nedifrån och arbeta uppåt.

3) Den sista, tunna smutshinnan brukar man inte få bort enbart med högtryckstvätt. Använd ett effektivt bilschampo och svamp, eller en tvättborste som på bilden. Glöm inte att smutskornen hamnar längst ner i tvätthinken, doppa därför inte tvättsvampen ända ner i botten.

4) Efter schamponeringen sköljer du av hela bilen, jobba uppifrån och ned. Det behövs inget speciellt högt tryck, men använd rikligt med vatten och se till att all smuts och allt rengöringsmedel verkligen är borta.

5) Många använder sämskinn av gammal vana för att torka rent bilen. Men dagens syntetiska skinn är helt överlägsna när det gäller torkförmåga. Och ännu bättre är att använda en mikrofiberduk som absorberar vattnet effektivt och är skonsam mot lacken med sin mjuka struktur. Turtle Wax har flera mikrofiberdukar för olika ytor på bilen.

6) Vi ska inte överdriva riskerna, men huvudregeln är att alltid hälla lackrengöringen i polerduken – inte direkt på lacken. En äldre bil som inte vaxats regelbundet kan bli "torr" i lacken och när rengöringsmedlet påförs kan det i värsta fall orsaka en bestående, mörkare fläck. Nästan alla moderna bilar är klarlackerade, även de med solid lack, och då minskar risken för fläckar.

7) Sen är det bara att sätta igång och polera, förslagsvis med en tjock mikrofiberduk från Turtle Wax. Du behöver inte gnugga speciellt hårt och inte överdriva mängden lackrengöring – slutresultatet blir inte bättre för att du häller på mycket medel. Efter polering kan det bli en tunn hinna kvar och den poleras lätt bort med en ren mikrofiberduk. Ingen maskering med tejp behövs, överflödigt medel torkas lätt bort och det blir inga rester.

8) Nu är det bara att njuta av resultatet, en skinande ren och högglänsande lack. Det är nu du ska avsluta jobbet med ett bra bilvax, förslagsvis från Turtle Wax. Eftersom lacken nu är rengjord kan du välja ett renodlat vax som inte själv har någon rengörande förmåga. Bilvax som både rengör och vaxar brukar kallas för bilpolish. De vax som bara heter "bilvax" kan ha en rengörande förmåga, men det får man kontrollera genom att läsa texten på baksidan. Har du gjort jobbet rätt och har en fräsch lack så ska det gå att läsa wattsiffran på ljusrören i taket, de som speglar sig i din nyvaxade bil.