Tipsen som får din bil glänsande fin – på nolltid

Att hålla bilen ren och snygg är inte alls svårt. Med rätt bilvårdsprodukter och smart teknik går jobbet dessutom snabbt. Följ vår lista av tips så går det som en dans!

Tipsen som får din bil glänsande fin – på nolltid
Den tjocka, mjuka mikrofiberduken från Turtle Wax är perfekt för att torka lacken ren.

Att hålla din bil snygg och fräsch handlar egentligen bara om två saker: att använda rätt bilvårdsprodukter och jobba smart.

Jobba smart gör du genom att följa våra tips, som vi listat nedan. Flera känner du säkert igen, men några är förmodligen nya och hjälper dig att göra bilen fin ännu fortare.

Vi har sagt det förut, men det tål att upprepas: rätt verktyg är halva jobbet. Och rätt verktyg innebär även att du undviker dyrbara och tidsödande misstag.

Använder du en dålig lackrengöring kan du tvingas att svettas i flera timmar för att få ett bra resultat. Vill du fräscha till interiören, men tar hjälp av ett billigt silikonmedel, ser din bil förskräcklig ut, och det kan krävas massor av arbete för att få bort den flottiga glansen. Ett dåligt bilvax tar en timme att lägga på, men är borta efter tre tvättar. Listan kan göras lång...

Och sen kan vi varna för alla de klassiska misstag som bilägare gör av ren okunskap. Att använda disksvamp för att ta bort flugrester (ger repor i lacken), tvätta bilen med såpa eller diskmedel (ger fläckar), stå i solen och lägga på avfettning eller frätande fälgrengöring (ger skador som kanske aldrig går bort), polera bilen med frottéhandduk (istället för mikrofiberduk, vilket kan ge repor).

Grundregeln nummer ett vid all bilvård är att inte använda några rengöringsprodukter från hemmet. De är alldeles för starka, eller bara helt olämpliga. Fast å andra sidan kommer du att inse att flera bilvårdsprodukter är helt överlägset bra även när det gäller att snygga till hemma.

Den andra grundregeln är att stanna i den "positiva spiralen". Om du håller din bil fin, vaxar och vårdar regelbundet, då blir den också väldigt mycket lättare att ta hand om. Men om du skulle slarva, då fastnar smutsen och allting blir mycket svårare.

En vanvårdad bil kräver en väldig arbetsinsats, och starka rengöringsmedel, för att få fin igen. Det tar tid, kostar pengar och är heller inte så miljösmart. Undvik därför "den negativa spiralen".

Se alla tipsen

Följ våra tips nedan och låt dig inspireras. Att snygga till bilen ska vara kul, och jobbet blir faktiskt riktig roligt med rätt produkter. Dessutom sparar du tid!

En riktigt smutsig bil kräver som regel någon typ av avfettningsmedel. Turtle Wax Prewash-T är ett testvinnande avfettningsmedel som ger väldigt bra resultat, på i stort sett all typ av smuts.

Men det gäller att ge medlet en chans att komma åt överallt. Öppna dörrar och baklucka, kanske även motorhuven, för att spruta i de inre fack som karossen bildar. Låt verkar några minuter, sedan är det dags att låta högtryckstvätten spola rent.

Efter högtryckstvätten är det lätt att stryka av ytan med tvättsvampen och få ett skinande rent resultat. Att ha rent även inuti dörröppningar, trösklar och liknande gör väldigt mycket för helhetsintrycket.

Fälgrengöringsmedel är specialgjorda för att ta bort bromsdamm på fälgarna, en envis smuts som annars är svår att bli av med. Medlet sprutas på, sen kan du vänta tre–fem minuter innan du spolar av. Då får fälgrengöringen tid på sig att verka, vilket ger ett bättre resultat.

Vissa fälgrengöringsmedel innehåller syra, vilket kan vara effektivt men samtidigt farligt om det får ligga på för länge. Speciellt om bilen står i solen är det farligt om medlet får torka in, då kan det i värsta fall bli fläckar i lacken som inte går bort.

Turtle Wax Wheel Cleaner är en effektiv produkt utan syra. Direkt när du sprutar på har medlet en rödaktig färg, som sen mörknar allt mer. Skölj gärna av fälgarna med högtryckstvätt, då blir resultatet bäst. Tänk dock på att inte spruta direkt på klistrade balanseringsvikter på fälgen, då kan de flyga av och hjulen blir obalanserade.

Högtryckstvätten är bilägarens bäste vän. Även om du inte äger en själv så är det relativt lätt och billigt att använda en högtryckstvätt vid så kallade gör-det-själv hallar.

En stor fördel med GDS-hallar är att de har oljeavskiljare. Därmed undviker du att släppa ut exempelvis kallavfettning i spillvattnet.

Den stora fördelen med en högtryckstvätt är att den blåser bort smutsen, bokstavligen. Den andra stora fördelen är att små smutskorn sköljs bort. De som annars riskerar att bli kvar och kanske trilla fram när du sveper förbi med tvättsvampen.

Små smutskorn kan fastna mellan tvättsvamp och lacken. De bildar tvättrepor som har ungefär samma radie som din arm. Inte bra.

Ta för vana att skölja med högtryckstvätten under och bakom registreringsplåten, där brukar det alltid finnas smuts. Spruta in i karosskarvar, till exempel mellan dörrar och vid baklucka/motorhuv.

Rikta strålen både på ovansidan, och undersidan av sidolisten. När man gör rent en bil som inte tvättats med högtryck förut kan man behöva stå och spola i flera minuter, innan all smuts är borta.

Insekter som torkat fast i fronten och på sidobackspeglarna kan vara ett elände att få bort. Insektsresterna består av koagulerat blod, det yttre, hårda skelett som många insekter har och dessutom äggviteämnen – och det är dessa ämnen som gör det så svårt att få bort smutsen. Är du oförsiktig kan det bli repor när du tar bort fläckarna. För att lösa upp de envisa resterna behöver du därför ett äggvitelösande medel, till exempel Turtle Wax Insect Remover. Detta gör att du inte mekaniskt behöver skrapa eller gnugga bort resterna.

Ett effektivt trick är att lägga en blöt frottéhandduk över lacken, då stannar fukten kvar och insektsresterna löses upp.

Turtle Wax Insect Remover, en mycket effektiv rengöring som vunnit flera tester. Låt medlet verka några minuter, skölj och eftertorka med en mjuk mikrofiberduk.

Det finns speciella "kuddar", som på bilden, som man kan använda för att försiktig gnugga bort insektsresterna. De kan även vara effektiva för att få bort envisa tjärfläckar. Använd absolut inte disksvampar eller något liknande, de repar lacken.

Det finns flera olika typer av bilschampo, med eller utan vax. Mängden vax är liten och du ska inte förvänta dig någon superblank lack, bara för att du använder vaxschampo. Men däremot får vaxet vattnet att pärla sig och bilen kan bli lättare att torka torr.

Turtle Wax Super Wash – eller "supertvätt", som det också kallas – är ett annorlunda bilschampo. Det innehåller både schampo, kallavfettningsmedel och vax. Rengöringsförmågan är mycket bra och många använder Super Wash på vintern, eftersom det är enda sättet att få bilen riktigt ren.

Med fördel startar du först med högtryckstvätt, spolar bilen noga. Doppa tvättsvampen i ljummet vatten och häll sedan en mindre mängd Turtle Wax Super Wash direkt på svampen. Gnugga på en begränsad yta av lacken och spola av medlet innan det torkat in.

Förutom att få bilen riktigt ren ger Turtle Wax Super Wash också ett skyddande vaxskikt. Lacken blir dessutom märkbart blankare och smutsen har svårare att fästa.

Nackdelen med Turtle Wax Super Wash, och andra liknande produkter, är att avfettningsmedlet och gnuggandet med svampen tar bort det vaxskikt som eventuellt finns kvar i lacken. Har du börjat tvätta med Turtle Wax Super Wash får du alltså fortsätta. När vårsolen kommer fram kan du göra en lackrengöring och vaxa bilen med ett bra vax som har lång hållbarhet. Resten av tvättarna under sommaren kan sedan ske med ett vanligt bilschampo.

Huvudstrålkastarna och bakljusen är tillverkade i polykarbonat, en hård och värmetålig plast. Men även om ytan är hård så är den ändå känslig för repor.

Använd därför gärna tjocka mikrofiberdukar när du torkar rent lacken och speciellt strålkastarglasen.

Stryk aldrig över ytan när den är smutsig, då blir smutsen som kornen i ett sandpapper. Strålkastarglas i polykarbonat går att polera upp. Ett smart tips här är att använda kitet Turtle Wax Headlight Restorer Kit. Det består av polermedel, smörjmedel med slipkuddar med olika kornighet och förseglingsduk. Med dessa smarta tillbehör kan du få dina gulnade, oxiderade och repiga strålkastarglas i nyskick igen.

Att få rent en bilinredning är inte helt lätt. Ytorna kan ha alla typer av smuts på sig och det brukar även bli rätt dammigt. Med fel verktyg och medel flyttar du bara omkring smutsen, det blir inte rent helt enkelt.

Dessutom måste du vara försiktig, då många bilar har bildskärmar och högglanslackerade ytor som är mycket känsliga för repor.

Vårt råd är att använda mjuka mikrofiberdukar och Turtle Wax Dash & Glass Cleaner. Mikrofiberdukarna fångar upp dammet och bäddar in smutsen i tyget. Turtle Wax Dash & Glass Cleaner är helt transparent och ger inga fläckar. Det går alldeles utmärkt att använda även på glas – varför du kan ha samma medel över hela bilens inredning.

Däcken på bilderna är i stort sett nya, så de visar inte hur grå och tråkiga däck kan bli efter ett par år. Det gör verkligen mycket för helhetsintrycket med blanka och svarta däcksidor – vilket är lätt ordnat med Turtle Wet'N Black.

Du skakar på flaskan och lägger sedan på ett jämnt lager runt hela däcksidan. Låt torka och sedan är däcksidan snygg igen. Har du fått på för mycket Turtle Wet'N Black torkar du bort överflödet med en mjuk trasa.

Turtle Wet'N Black går att använda på andra gummi- och plastytor också. Undvik dock pedalgummin och ratten, eftersom ytan blir hal.

Ett gammalt knep som alla bilrekondare lär sig tidigt är att alltid ha en tandborste i fickan. De mjuka borsten är perfekta för att få bort damm och smuts från alla trånga ytor.

Har du tillgång till tryckluft går jobbet ännu snabbare, då kan du borsta och blåsa med vardera handen. Tänk dock på att tryckluften virvlar upp mycket smuts som sedan singlar ned igen. Använd med tryckluft med måtta och eftertorka med mikrofiberduk.

När du använder tryckluft är det en god idé med skyddsglasögon, det är lätt hänt att smutskorn virvlar runt och hamnar i ögat – vilket är mindre kul. Använd heller inte tryckluft mot huden, då du kan pressa in smuts genom de yttre hudlagren och i värsta fall få blodförgiftning.

Skinninredning är praktiskt i en bil, speciellt om du har barn och/eller hund. Skinn är oömt och går lätt att torka av och hålla rent.

Men du måste vårda sin skinnklädsel och ibland återfetta ytan, för att undvika torrsprickor. Det finns flera produkter för detta, till exempel Turtle Wax Luxe Leather Cleaner & Conditioner.

En produkt som är speciellt framtagen för skinnklädsel är Turtle Wax Power Out Leather Cleaner and Contitioner. Det är ett skum som enkelt sprutas på klädseln. Burken innehåller även en praktiskt borste, som gör att man kommer åt i sömmar, vinklar och vrår. Den är enkelt att använda. Det är bara att spruta på, borsta där det behövs och torka av med en mikrofiberduk. En smart produkt som ger nybilskänsla. Husmorstips: Går även att använda för att fräscha upp skinnskorna. Borsten kommer verkligen åt i vecket mellan sulan och skon.

Vi har tjatat mycket om risken för repor och det är inte utan anledning. Går du på en storparkering en solig dag och tittar ner i motorhuven på bilarna syns det ofta "polerrosor" i lacken. De här runda reporna har ungefär samma radie som armlängden på bilägaren.

Reporna kommer från smutskorn som hamnat mellan tvättsvampen och lacken. De syns inte så länge man tvättar och lacken är våt, men i rätt solljus framträder de tydligt.

Bästa sättet att undvika repor är att spola rent bilen mycket noga med högtryckstvätt. Att använda Turtle Wax "våffel-tvättsvamp" är också bra, då den bäddar in eventuellt smuts.

Sedan underlättar det också om man införskaffar den här smarta tvätthinken från Turtle Wax med bottensil. När du stoppar ner tvättsvampen i hinken når den aldrig botten – tack vare silen – och därmed stannar eventuella smutskorn i botten på hinken. Hinken är dessutom extra stor och rymmer tio liter, lagom storlek för en bil i Golf-klassen.

Har du en riktigt fin bil och/eller är extremt petig kan du skaffa två stycken Turtle Wax Tvätthink. I den ena sköljer du av tvättsvampen (innehåller bara vatten) och i den andra fiskar du upp nytt bilschampo för tvätt.