Checklistan: Så behåller du ett högt andrahandsvärde på din Ford

Att behålla ett högt andrahandsvärde på din Ford är inte svårt, det mesta kan du göra själv. Här är listan med tio punkter som gör att du kan spara många tusenlappar.

Checklistan: Så behåller du ett högt andrahandsvärde på din Ford
Advertisement

Den som köper begagnad bil har ofta många alternativ. Den bil som har högst chans att bli såld först är den som är välvårdad, felfri och har en dokumenterad servicehistorik.

Ska du få bra betalt för din begagnade Ford gäller det därför att utföra regelbunden omsorg. En del punkter på den här listan är självklara för de flesta, men det kan vara en god idé att pricka av samtliga så att du inte missar någon viktig detalj. 

1. Rätt ifylld servicebok

All service måste vara utförd i rätt tid, vilket ska dokumenteras i serviceboken. Det här är en värdehandling som inte får slarvas bort, lämpligen har du serviceboken hemma och tar med den till verkstaden när bilen ska servas eller repareras.

Högst kompetens finns hos en auktoriserad märkesverkstad. De utbildar sin personal regelbundet och låter dem delta i de specialkurser som hålls när en ny bilmodell lanseras. På märkesverkstaden finns alla de specialverktyg som behövs för att utföra alla typer av reparationer. Dagens bilar innehåller mycket elektronik och felsökningar måste därför ske med särskilda diagnosverktyg.

Det är också hos märkesverkstaden som alla uppdateringar finns rörande programvara och nya serviceinstruktioner. Märkesverkstaden använder endast originaldelar med garanterad kvalitetsnivå, samma komponenter som bilen byggdes med. På eftermarknaden finns det många piratdelar med lockande lågt priser, men de kan ha en betydligt lägre kvalitet och ibland vara direkt farliga att använda.

Har du en Ford som är äldre än sex år så har Ford ett koncept för äldre bilar- Ford Motorcraft -bra och prisvärda erbjudanden. Vid service och reparation får du i förhand ett kostnadsförslag och bara originaldelar används om något måste lagas eller bytas ut. Dessutom ingår assistanshjälp i hela Europa.
Klicka på den här länken för mer information om Ford Motorcraft.

2. Håll din bil ren och snygg

En välvårdad bil värderas betydligt högre än den som är dåligt skött. Tvätta din bil regelbundet och vaxa gärna lacken några gånger varje år, då är det betydligt enklare att hålla bilen fin. Om du till exempel vaxar bilen på hösten blir det mycket lättare att skölja av vintersmutsen.

Du kan med fördel tvätta bilen för hand, då "synar" du automatiskt bilen och upptäcker exempelvis stenskott. Automattvätt fungerar också bra.

Har du möjlighet att parkera under tak är det en fördel, då blir bilen mindre smutsig. Om bilen är väldigt smutsig kan det finnas skäl att lämna den till en professionell  bilrekonditionerare, de är mycket duktiga på att återställa fordonet i nyskick.

3. Reparera stenskott

Speciellt på våren är det lätt att få stenskott i lacken. Hos din Ford-handlare finns det speciella "lackstift", en liten färgburk med exakt rätt originalkulör.

Med hjälp av en tandpetare eller tändsticka kan du doppa i en liten mängd färg där lacken skadats. Låt torka över natten innan bilen används. Tricket är att inte använda för mycket färg, utan bara precis så mycket att det täcker skadan.

Om du inte fyller i stenskotten direkt kan det leda till större lackskador och i värsta fall rostangrepp. En rostig bil tappar mycket av sitt andrahandsvärde.

4. Reparera stenskott i vindrutan

Stenskott i vindrutan börjar som en liten skada, men kan växa till en stor spricka som bilbesiktningen inte godkänner.

Små stenskott går att reparera, men det måste ske snabbt innan de utvecklas till sprickor. På vintern bör du täcka stenskotten med en bit genomskinlig tejp, för att undvika att vatten tränger in i det laminerade glaset. Ring din auktoriserade Ford-verkstad och boka en tid direkt, om du fått ett stenskott i vindrutan.

5. Kontrollera oljenivån i motorn

En del bilmodeller har en nivågivare för motoroljan, men det stora flertalet har det inte. Skulle motorn få en för låg oljenivå finns risk för allvarliga motorskador.

Ta därför för vana att regelbundet kontrollera oljestickan för att se nivån. Dra upp stickan, torka av spetsen med en bit hushållspapper, och stoppa ner den igen. Nästa gång du drar upp oljestickan syns nivån på oljan tydligt, och du kan också se markeringar för övre och undre nivå.

Besök din auktoriserade Ford-verkstad om du är osäker på vilken motorolja du ska ha till din bil. Då får du samma kvalitetsolja som använts vid service.

6. Kontrollera däcktrycket

Ungefär var tionde bilist i Sverige kör med så lågt däcktryck, i minst ett däck, att det kan betraktas som punktering. Lågt däcktryck ger farliga vägegenskaper och påverkar slitaget, som i värsta fall kan fördubblas. Det gör också att hjulen rullar tyngre, vilket ökar bränsleförbrukningen.

Rätt däcktryck och en snål körstil är två av de enklaste sätten att förbättra sin bilekonomi. Lämpligen kontrollerar man däcken varannan gång man tankar bilen. En digital däcktrycksmätare kostar bara någon hundralapp och tänk på att mäta när däcken är "kalla", det vill säga innan du kört med bilen. En bil som rullat tre kilometer har som regel ökat däcktrycket med 0,3 bar, vilket man då får lägga till.

7. Dammsug bilen

Invändig rengöring är viktig. Gruskorn som ligger på sätena kan gnugga av tråden i bilklädselns sömmar, så att den spricker upp. Grus som hamnat på golvet kan också ge märken om det får bli liggande en längre tid.

Glöm inte att putsa vindrutan på insidan. Vid lågt stående sol kan det bli mycket svårt att se ut genom en smutsig vindruta.

En välvårdad inredning påverkar bilens andrahandsvärde positivt. Och en smutsig, sliten inredning kan sänka värdet med många tusenlappar. 

8. Arkivera alla dokument

Servicebok, assistansbevis, besiktningsprotokoll, fakturor vid reparation, försäkringspapper – allt är sådant som behövs för att dokumentera hur du skött din bil.

Skaffa en pärm och sätt in alla papper. De är viktiga att visa upp den dagen du ska sälja bilen. Utan dokumentation kan köparen bli misstänksam och väljer förmodligen ett annat objekt. Ingen vill "köpa grisen i säcken".

9. Kontakta verkstaden vid fel

Skulle du höra något konstigt ljud i bilen eller upptäcker något uppenbart fel ska du kontakta din auktoriserade Ford-verkstad. På verkstaden finns utbildade servicetekniker som kan råda dig till bästa åtgärd.

Vid allvarliga fel måste bilen kanske bärgas från platsen. Om en varningslampa tänds måste du stanna och kontrollera vad signalen betyder. Förklaringarna finns i handboken. 

10. Starta inte motorn vid feltankning

Det är ett av de vanligaste felen och tyvärr också ett av de dyraste att åtgärda: feltankning. Bilägaren fyller bensin i sina dieselmodeller och kör iväg, vilket kan leda till mycket allvarliga motorskador. Varje år sker det minst 20.000 feltankningar i Sverige.

När du ska tanka bilen så gör det till en regel att stanna upp, tänka efter och kontrollera på pumpen en extra gång så att det verkligen är rätt drivmedel du tankar. Detta är speciellt viktigt om du är på utlandsresa.

Om du skulle tankat fel finns det en viktig regel: starta inte motorn. Berätta för personalen vad som hänt och ring en bärgare som kan transportera din bil till närmsta auktoriserade Ford-verkstad.

Ska du boka service till din bil som är äldre än 6 år? Här kan du läsa mer om Ford Motorcraft.