Smart och säkert: Så kör du tryggare på svenska vintervägar

Att köpa nya vinterhjul kostar en slant, men är samtidigt en livsviktig investering i säkerhet. Med BMW:s smarta däckförsäkring får du dessutom tillbaka upp till hela däckkostnaden om det värsta skulle hända.

Smart och säkert: Så kör du tryggare på svenska vintervägar
Foto: Istock

Det är minst sagt hög tid att fundera på vilka vinterhjul du ska ha till din BMW under årets kalla månader. "Nödvändigt ont" tänker en del och försöker komma undan så billigt som möjligt. Men se istället bra vinterhjul som en investering i säkerhet för dig och din familj.

När det gäller säkerhet ska man inte kompromissa. Vinterdäck som passar dina körförhållande och din bilmodell är ett klokt beslut – och då särskilt BMW:s originalhjul.

Som BMW-ägare vet du att originalhjulen har flera fördelar. Både fälgar och däck är utvecklade för din bilmodell och ger precis de egenskaper som BMW:s ingenjörer eftersträvat. Detta gäller oavsett om du vill ha dubbdäck, nordiska dubbfria däck eller mellaneuropeiska dubbfria däck. Även BMW:s Runflat-däck för vinterbruk ingår bland valmöjligheterna.

Testa – vilka vinterhjul passar dig.

Generös däckförsäkring

En riktigt bra fördel med BMW originalhjul är den generösa däckförsäkringen. Försäkringen gäller i tre år och täcker in flera områden, som exempelvis punktering och skador vid påkörning av trottoarkant. Men du får även pengar tillbaka om du drabbas av skadegörelse eller om tjuven skulle vara framme och stjäla dina hjul.

Under de första 12 månaderna från att du köpt BMW originalhjul för vinterbruk täcker försäkringen 100 procent av kostnaden för ett nytt däck (ej fälgar eller arbetskostnad). Det andra året får du tillbaka 75 procent av kostnaden och det tredje 50 procent. Detta gäller oavsett milsträcka (dock minst 4mm kvar på vinterdäcken) och utan självrisk. BMW:s däckförsäkring ger alltså en extra trygghet till dig som väljer att investera i säkerhet. Skönt att veta, ifall olyckan skulle vara framme. 

Flera tekniker för säkrare körning

De flesta av BMW Original vinterhjul går att välja med eller utan Runflat och med Runflat-tekniken ökar tryggheten ytterligare. För oavsett om du kör i en tunnel eller ensam mitt i natten när regnet öser ner, så kan du helt plötsligt drabbas av punktering. Här finns Runflat-däckens stora fördel, då du slipper att stanna, även om däcket är helt utan luft. Dessutom kan du också efter en punktering köra 8 mil i max 80 km/h, vilket sannolikt räcker till nästa verkstad.

Den förstärkta konstruktionen i sidorna på däcket förhindrar att det överhettas eller att hela däcket trasas sönder. Den smarta däcktekniken ger en extra säkerhetsreserv på vintervägar. När ett konventionellt däck helt eller delvis tappar sitt tryck är det i princip omöjligt att fortsätta färden. Men en bil med Runflat-däck går fortfarande att styra på ett säkert sätt, och hjälpsystem som exempelvis antisladd och antispinn fungerar som förut. Runflat däcken som förr var betydligt styvare än standarddäck, är idag bara runt 3-4% styvare vilket gör att komforten är likvärdig med standardäck.

Testa – vilka vinterhjul passar dig.

Advertisement