Audis uppkopplade bilar pratar med verkstaden

Din mobil är uppkopplad – så varför skulle inte din bil också vara det? Audi har länge legat i framkant för att göra bilägandet enklare och modernare.

Bilservice är något som många bilägare tycker är både jobbigt och krångligt. Men det behöver det inte vara. Audis smarta och uppkopplade bilar kan skicka en serviceförfrågan till en auktoriserad Audiverkstad två veckor innan det är dags för service. Strax därefter blir du uppringd för att boka en tid.

Nyckeln är ett litet chipp – ett SIM-kort som monteras in i bilen, och som gör att den kan koppla upp sig mot mobilnätet. På så sätt kan den prata med en app i din mobil, där du enkelt kan hålla koll på bilens status och sköta många av bilens funktioner, eller med verkstaden.

Du kan till exempel kolla att bilen är låst eller låsa upp den – perfekt om någon hemma behöver hämta något i bilen. Du kan också sköta bilens kupévärmare, se var den är parkerad och få en varningsnotis om larmet aktiveras.

Faktum är att du inte ens behöver ta fram mobilen för att låsa upp bilen – det kan du också göra med en Apple Watch på handleden.

En smidig detalj är att SIM-kortet fungerar i andra europeiska länder. Bilen är alltså uppkopplad även om du åker på semester utomlands.

Det lilla SIM-kortet kan faktiskt vara en livräddare. Om du råkar ut för en olycka kan bilen själv larma SOS Alarm, och det finns en smidig knapp i bilen för att ringa upp Audis vägassistans om något skulle hända eller om du behöver hjälp på vägen.

Det här är bara en av många delar i det som kallas Audi connect. Här ingår också…
• Ett uppkopplat navigationssystem som kan visa rätt väg i realtid med kartor från Google Earth och personlig vägledning.

• Navigationssystemet vet när du närmar dig en lägre hastighetsbegränsning och visar en bild på en grön fot på instrumentpanelen. Då kan du släppa gaspedalen och sakta in.

• Du kan också titta på hur det faktiskt ser ut vid din destination, tack vare gatubilder från Google Street View.

• Appar för att kolla nyheter, väder, sociala medier, mejl, kalender och meddelanden i bilen när du inte kör.

• Möjlighet att surfa på nätet med en så kallad WiFi-hotspot. På så sätt kan till exempel barnen i baksätet koppla upp surfplattan mot nätet och titta på film.

Audi connect gör inte bara livet som bilägare enklare och roligare – det gör också bilen mer framtidssäker. Den kommer alltså kännas modernare längre

Rulla till toppen