Turtle Wax Redline är en supereffektiv fälgrengöring utan risker – som ”pratar” med färgindikator

Äntligen finns det en riktigt effektiv fälgtvätt som är skonsam, pH-neutral och tar bort all typ av smuts. Spraya på, vänta på att färgen ändras till rött och skölj – så enkelt är det!

Turtle Wax Redline är en supereffektiv fälgrengöring utan risker – som ”pratar” med färgindikator
När bromsdammet och smutsen är upplöst skiftar fälgtvätten till en rödaktig nyans. Dags att spola av.

Effektiva fälgtvättmedel innehåller ofta syra, som kan ge frätskador. Och många av de "snälla" produkterna är inte så bra på att ta bort bromsdamm och smuts. Men det finns ett positivt undantag – Turtle Wax Redline Wheel Cleaner.

Turtle Wax Redline fälgtvättmedel har flera unika egenskaper. För det första är medlet helt ofarligt mot fälgarna och däcken, det kan ligga på i timmar utan att ge några skador eller fläckar. Samtidigt är Turtle Wax Redline supereffektivt mot både bromsdamm, tjära, salt och vanlig vägsmuts. Fälgarna blir verkligen rena.

Den tredje egenskapen hos Turtle Wax Redline är att rengöringsprocessen visas, bokstavligen, med en färgindikator. När smutsen på fälgarna är upplöst skiftar Turtle Wax Redline till en rödaktig nyans. Processen tar från en halv minut till några minuter. Lämpligen kan du därför börja biltvätten med att spraya på Turtle Wax Redline på fälgarna och sedan fylla tvätthinken med varmt vatten och bilschampo.

Den fjärde egenskapen är att Turtle Wax Redline Wheel Cleaner är en tixotrop vätska, den häftar alltså fast på ytan och rinner inte bort som vanliga fälgtvättmedel. Det gör att rengöringen på fälgarna blir väldigt effektiv, samtidigt som Turtle Wax Redline är drygt – det behövs helt enkelt ganska lite medel för att lösa upp smutsen.

Femte och nog så viktiga egenskapen är att Turtle Wax Redline Wheel Cleaner är ett pH-neutralt och miljöskonsamt medel. Det bästa är givetvis alltid att stå på en spolplatta, till exempel i en gör-det-själv-hall, när man tvättar bilen. Men Turtle Wax Redline innehåller inget miljöfarligt och man kan med gott samvete använda produkten för regelbunden tvätt.

Turtle Wax Redline Wheel Cleaner har en unik rengörande förmåga. Produkten lanserades under hösten 2017 som ett komplement till testvinnaren Turtle Wax PreWash-T, ett avfettningsmedel med liknande tixotropa egenskaper.

Mest effektiv rengöring får man när Turtle Wax Redline Wheel Cleaner kombineras med en högtryckstvätt. Då går det som regel att blåsa bort all smuts utan att använda några andra hjälpmedel. När man använder högtryckstvätt gäller det att vara försiktig och inte av misstag skjuta bort klistrade balanseringsvikter på fälgen. Balanseringsvikterna sitter som regel på fälgens insida.

Skulle det sitta fast envis smuts rekommenderas Turtle Wax Fälgborste Mikrofiber, den är mjuk och skadar inte dyrbara fälgar. Även om det finns smuts som biter sig fast i fälgen ska man aldrig gå på med starka rengöringsmedel eller disksvampar från hemmet, de kan skada fälgarna.

I bildserien nedan visar vi, steg för steg, hur lätt det är att uppnå en effektiv fälgrengöring med Turtle Wax Redline Wheel Cleaner. Spraya på, vänta och spola bort – sen är det klart!

De här fälgarna har rullat några veckor på våren och ser inte allt för smutsiga ut. Men i själva verket är de rejält smutsiga, både av bromsdamm och vanlig vägsmuts. Vi sprutar på och varierar vinkeln för att få Turtle Wax Redline Wheel Cleaner att täcka hela ytan på fälgen. Medlet är drygt och man behöver inte överdriva mängden rengöringsmedel.

Turtle Wax Redline Wheel Cleaner är en tixotrop vätska, den hänger alltså kvar på ytan. Därför kan man med fördel spraya på fälgtvättmedlet på fälgens insida, mellan ekrarna. Lägg även på Turtle Wax Redline på bromsoken.

På den här bilden ser vi den tixotropa egenskapen hos Turtle Wax Redline Wheel Cleaner. Det rinner en del men till stora delar så ligger fälgtvättmedlet kvar på de lodräta ytorna. Därmed blir rengöringen mycket effektiv. Riktpriset i handeln för Turtle Wax Redline är cirka 110 kronor.

Turtle Wax Redline Wheel Cleaner reagerar med metallen från bromsskivorna som finns i bromsdammet. Efter någon eller ett par minuter skiftar färgen till en rödaktig nyans, det indikerar att rengöringsprocessen är färdig. Turtle Wax Redline är helt ofarligt mot klarlackade fälgar, plastdetaljer, kromade detaljer, hjulbultar och även gummit i däcksidorna.

Bästa rådet är alltid att tvätta bilen på en spolplatta. Då rinner vatten och smutsen ned i ett rengöringssystem. Står man på garageuppfarten hemma rinner smutsen ut i dagvattenbrunnen, och fortsätter förmodligen orenat ut i något vattendrag. Högtryckstvätt är mycket effektivt i kombination med Turtle Wax Redline Wheel Cleaner.

Letar man efter en riktigt skonsam fälgborste så är det den här man ska ha. Den finns förmodligen inte på alla bensinmackar, men man kan hitta Turtle Wax Wheel Brush Microfiber hos välsorterade bildelsföretag, som exempelvis Mekonomen och Autoexperten.

Turtle Wax Wheel Brush Microfiber är precis som namnet berättar, en borste med mikrofiberstruktur. Har man dyrbara fälgar, som på den här Audi RS 4, vill man förstås inte använda ett verktyg som repar. Mikrofiberborsten rengör effektivt, och samlar ihop smutsen i fiberduken. Efter rengöring lägger man borsten i tvättmaskinen, 60 grader och inget mjukmedel. Riktpriset i handeln är cirka 75 kronor.