Turtle Wax Wax it Wet snabbvaxar din bil till perfekt glans på några minuter – fort och lätt

En del är tveksamma till snabbvax, men resultatet blir glänsande bra. Turtle Wax Wax it Wet är både enkelt och snabbt att använda. Resultatet blir fantastiskt blankt och gör bilen lätt att tvätta ren, nästa gång. Testa snabbvax, och sedan kommer du aldrig att nöja dig med något annat vid biltvätt.

Turtle Wax Wax it Wet snabbvaxar din bil till perfekt glans på några minuter – fort och lätt
Turtle Wax Wax it Wet sprayas direkt på den våta lacken, torka rent – och sen är det klart.

Många bilägare drar sig för att vaxa bilen med ursäkten "det tar flera timmar!" Men vad sägs om att vaxa hela bilen på bara några minuter, samtidigt som du tvättar? Det är fullt möjligt med Turtle Wax Wax it Wet.

Hemligheten med snabba Turtle Wax Wax it Wet är att medlet sprayas direkt på den våta lacken, efter att man tvättat bilen och spolat av schampot. Med en mjuk mikrofiberduk torkas lacken ren, samtidigt som snabbvaxet poleras ut. Genast får man en hög glans och bilen blir riktigt fräsch igen.

I praktiken går det lika fort att snabbvaxa med Turtle Wax Wax it Wet som att torka rent bilen med sämskskinn. Enda skillnaden är att man då och då behöver spraya på snabbvaxet på en begränsad yta.

Hållbarheten hos Turtle Wax Wax it Wet är givetvis inte lika bra som hos ett konventionellt kvalitetsvax som exempelvis Turtle Wax Original. Men snabbvaxet ger lacken en snygg glans och smutsen fäster inte lika lätt, vilket gör bilen lättare att tvätta ren nästa gång det är dags.

Turtle Wax Wax it Wet lämpar sig bäst för bilar med en rengjord lack. Finns det mycket smuts som fastnat bör man först använda lackrengöringsmedel och vanligt bilvax, sedan går det att underhålla glansen med Turtle Wax Wax it Wet när man tvättar bilen. För en billack som bara är lätt smutsad kan man använda Turtle Wax Speed Clean & Wax (klicka på länken för att se hur) som läggs på en torr lack.

Beroende på var man bor i Sverige kan kalkhalten i vattnet variera. Är kalkhalten hög kan det uppstå envisa, ljusgrå fläckar på lacken när vattendropparna torkar. Därför är det viktigt att man snabbt torkar rent bilen efter tvätt och absolut inte står i solen, då självtorkar bilen på bara några minuter. Har man problem med kalkhaltigt vatten kan Turtle Wax Wax it Wet vara en del av problemlösningen då det går både snabbt och lätt att torka rent bilen samtidigt som man snabbvaxar.

Turtle Wax Wax it Wet är ett snabbvax som innehåller carnauba vax men inget rengörande poleringsmedel. Därför lämnar inte snabbvaxet några fläckar. Det gör inget om lite av medlet hamnar på exteriöra plastdetaljer, krom eller gummi. Tvärtom kan det ge en blankare lyster.

Försök dock undvika att få Turtle Wax Wax it Wet på glasytorna. Men skulle det hända går vaxet att torka bort med hushållspapper eller en ren mikrofiberduk. Att snabbvaxa strålkastarglasen, fronten och sidobackspeglarna är däremot bara bra – då blir det enklare att tvätta bort döda insekter på sommaren.

I en automattvätt kan man välja mellan olika tvättprogram och "vax" brukar finnas med som en del av tvätten. Det är dock vax som mest bidrar till vattenavrinning och att bilen ska bli torr, på slutet av programmet. Turtle Wax Wax it Wet ger ett mycket blankare resultat och skyddar lacken till nästa gång det är dags att tvätta bilen.

Har du inte provat att snabbvaxa bilen förut är det hög tid att testa. Förmodligen häpnar du över hur snabbt det går att snabbvaxa med Turtle Wax Wax it Wet och hur blank lacken blir. Priset för en 0,5-liters flaska med Turtle Wax Wax it Wet är cirka 160 kronor.

I bildserien nedan visar vi hur lätt det är att tvätta bilen och sedan snabbvaxa med Turtle Wax Wax it Wet. En stor hjälp i det arbetet är att använda mikrofiberdukar från Turtle Wax, de är speciellt avpassade för bilvård. När mikrofiberdukarna blivit smutsiga tvättar du dem i tvättmaskin, 60 grader utan sköljmedel. De fina trådarna i dukarna "geggar ihop" om man använder sköljmedel och då minskar den smutsupptagande förmågan. Låt lufttorka och sedan är mikrofiberdukarna redo för nästa tvätt.

Vi börjar med att handtvätta bilen, precis som vanligt. Turtle Wax har utvecklat en smart tvätthink med galler i botten. På det viset silas grus och skräp bort och kan inte hamna i tvättsvampen – där grus i värsta fall kan ge repor i lacken. Hinken är stor och rymmer tio liter, vilket är det minsta som behövs när man tvättar en bil. Tvätthinken från Turtle kostar cirka 150 kronor.

Vid all bilvård gäller det att välja rätt anpassade produkter. Använd aldrig rengöringsprylar från hemmet, såpa kan till exempel ge svåra fläckar på en bil. Nya Turtle Wax MAX-Power Car Wash Shampoo är ett unikt bilschampo då rengöringsförmågan kan varieras i tre steg. Doseringen ändrar pH-värdet i Turtle Wax MAX-Power och schampot är superskummande, dessutom doftar det gott. En 3-litersflaska kostar cirka 230 kronor och räcker länge.

Bästa platsen för en biltvätt är på en spolplatta där vattnet renas, till exempel i en GDS-hall (Gör-Det-Själv). Står man på garageuppfarten rinner smuts och kemikalier ut i dagvattenbrunnen, sedan orenat ut i något vattendrag. Som vanligt vid biltvätt börjar vi med att spola av bilen med högtryck. Använd rikligt med vatten och var noga med att spola i karosspringor och bakom lister eller regplåt där smuts brukar samlas.

Turtle Wax har tagit fram en konsumentprodukt som man tidigare bara hittade hos bilrekondare – en "våffelsvamp". Turtle Wax Miracle Sponge skapar håligheter i svampen där eventuella smutskorn kan bäddas in. En konventionell svamp, som är helt slät, pressar istället smutskornen mot lacken och det kan i värsta fall ge repor. När du väl börjat tvätta med våffelsvamp kommer du aldrig mera att vilja använda en vanlig tvättsvamp.

För att få bort den sista smutshinnan på lacken måste hela bilen tvättas med svamp. Använd rikligt med vatten. En liten bil kan klara sig med en tvätthink på tio liter, men oftast behöver man två hinkar för hela bilen. Var speciellt noga i fronten, under sommartid, där det kan samla sig envisa fläckar från insekter.

Efter att ha tvättat hela bilen med svamp är det återigen dags att spola av bilen. Använd rikligt med vatten och börja med taket, fortsätt nedåt på bilen. Om det blir kvar mycket vatten på lacken, till exempel på tak och motorhuv, kan man svepa bort detta med en gummiskrapa.

Läs mer hos SEAB

Nu är lacken fortfarande blöt och vid en vanlig biltvätt hade man tagit fram sämskskinnet för att torka rent. Men det gör vi inte, utan spruta på en mindre mängd Turtle Wax it Wet. Det är en fördel, och underlättar för minnet, om man begränsar ytorna. Man kan till exempel dela upp motorhuven i fyra delar. Spraya på snabbvaxet och sätt sedan igång att torka och polera.

När man sprutat på Turtle Wax Wax it Wet på lacken används med fördel Turtle Wax Microfiberduk Exterior. Det är en stor och extra tjock mikrofiberduk som sväljer massor av vatten och är perfekt för att polera ut snabbvaxet. Turtle Wax Wax it Wet bryter ytspänningen på vattnet och gör det faktiskt snabbare och enklare att få lacken torr. Och resultatet är ju precis vad man vill ha – glänsande blankt!

Man kan "kladda" rätt mycket med Turtle Wax Wax it Wet eftersom det inte lämnar några fläckar på plast, krom eller gummi. Men försök undvika glasytorna, där kan man torka torrt med ett rent sämskskinn. Dagens moderna, syntetiska sämskskinn är mycket enklare att använda och åldras inte. Turtle Miracle Towel Microfiber är helt fantastiskt bra, suger upp massor av vatten.

Turtle Wax har tagit fram en speciell mikrofiberduk för exteriört bruk, "Turtle Miracle Towel Microfiber". Duken är stor, 60x80 centimeter, och är vävd i ett våffelmönster som man kan se på bilden ovan. Strukturen i duken gör att den suger upp massor av vatten och även är effektiv när man vill gnugga bort envisa rester av insekter. Jämfört med gamla tiders sämskskinn är den här nya Turtle Miracle Towel Microfiber helt underbar att använda. Och blir den smutsig slänger man den i tvättmaskin, 60 grader utan sköljmedel, sen får den lufttorka. Cirkapriset är runt 99 kronor.

Som extra bonusinformation vill vi även lyfta fram Turtle Wax Total Exterior Detailer. Det är en produkt som många bilägare i Sverige inte är så bekanta med, men som används flitigt av entusiaster. Medlet är inte ett bilvax i traditionell mening, utan istället en glansförhöjande produkt som kan användas vid lätt rengöring. Till exempel en bil som fått ett litet dammlager, eller en billack som fått regn på sig och behöver fräschas upp. Man sprutar på medlet och polerar med en mjuk mikrofiberduk. Turtle Wax Total Exterior Detailer ska inte användas på kraftig smuts, då tvättar man med vatten som vanligt. Priset för en 0,5-liters flaska är cirka 180 kronor.

Läs mer hos SEAB