Mercedes Sprinter har säkerhet på en ny nivå

Med tanke på att Mercedes Sprinter används av tusentals förare på jobbet är det viktigt att säkerheten håller hög nivå – det är en arbetsmiljöfråga. Därför gör Mercedes nu en jättesatsning för att Sprinter ska fortsätta vara klassetta, bland annat när det gäller säkerhetsnivå.

Mercedes Sprinter har säkerhet på en ny nivå

En av de största nyheterna med den nya generationen av Mercedes populära transportbil Sprinter är att säkerhetsnivån ligger på en helt annan nivå än vad som är vanligt i den här klassen.

Sprinter får ta del av samma avancerade system och hjälpmedel som Mercedes personbilar. Bilen är ett föredöme i den här klassen. 

Säkerhetsnivån har höjts ordentligt de senaste åren tack vare smarta innovationer och avancerade hjälpmedel. Mercedes har drivit på den utvecklingen i många år, bland annat i S-klass, och nu får alltså även Sprinter ta del av de innovativa finesserna.

Det bästa är att de här finesserna faktiskt kan göra att du undviker en olycka helt, eller åtminstone ser till att den blir så lindrig som möjligt. Vilket är speciellt viktigt i en bil som rullar så mycket som en transportbil.

LÄS MER: Allt om säkerheten i nya Mercedes Sprinter

Den viktigaste nyheten är att Mercedes Sprinter får autobromssystem som standard. Det är inte vanligt i det här segmentet. Autobroms är extremt effektivt för att vanliga olyckor ska bli mindre allvarliga. I många fall kan du undvika olyckan helt.

På den stora lanseringen av Sprinter demonstrerade Mercedes ingenjörer hur autobromssystemet Rear Cross Traffic Alert fungerar genom att en kärra "förklädd" till en Mercedes personbil oväntat kördes ut bakom Sprintern, som reagerade snabbt. Systemet hjälper föraren att upptäcka bilar när man backar ut från en parkeringsplats. Med tanke på att många Sprinter ofta kommer att vara tungt lastade och köras i stadstrafik med många andra fordon i rörelse, kan autobromssystemet mycket väl bli en livräddare.

Undersökningar har visat att nio av tio trafikolyckor orsakas av att föraren är distraherad eller ouppmärksam. Mercedes Sprinter har flera system för att minska risken för den typen av olyckor. Och systemen är bevisat effektiva: enligt krocktestorganisationen Euro NCAP kan den här typen av hjälpmedel minska antalet olyckor med 38 procent.

Och om olyckan trots allt inte går att undvika, kan systemet ofta se till att den blir så lindrig som möjligt för alla inblandade.

En annan unik detalj är i själva verket två unika detaljer. Mercedes Sprinter finns med två kamerabaserade system som kan hålla koll på vägen och allt som händer runt omkring bilen. Den smarta 360-graderskameran är ett effektivt hjälpmedel som du inte kommer vilja vara utan när du väl använt den.

Som standard finns också sidvindsassistent som kompenserar för sidvindar när du kör i blåsigt väder. Du kan också välja till Aktiv kurshållningsassistent, dödvinkelassistent och vägmärkesigenkänning.

Boka din provkörning här

Nya generationen Sprinter finns dessutom med en mängd andra små säkerhetsdetaljer som gör körningen både säkrare och lättare.

• Den adaptiva farthållaren Distronic anpassar själv hastigheten efter bilen före – det minskar stressnivån och gör körningen mer avslappnad på motorväg.

• En 360-graderskamera ger bra överblick över området runt omkring bilen.

• Bilen bromsar automatiskt om en olycka har skett, för att undvika fler följdolyckor.

• LED-strålkastare ger överlägset ljus och gör körningen säkrare på natten.

• En annan aspekt som många kanske inte tänker på är sittkomforten, som är mycket hög. Sittkomforten har blivit flera snäpp bättre med ergonomiska säten och bra fjädring för längre körpass för den som önskar. Sätena kan dessutom ställas in elektriskt med den klassiska lilla "Mercedes-miniatyrstolen" på dörrsidan.

En av de viktigaste trenderna i transportbilsbranschen är att personbilsteknik börjar hitta in i större utsträckning än tidigare. Där har Mercedes Sprinter ett stort försprång, inte minst på säkerhetssidan och förarkomforten.

Läs mer om Mercedes Sprinter