Guide: Tvätta bilen skonsamt med rätt schampo och de bästa redskapen från Turtle Wax

Tvätta bilen ska vara ett nöje – vilket det blir med rätt bilvårdsmedel. Dessutom går det snabbt och du skyddar lacken mot skador. Tänk på att det finns ett par farliga fallgropar som du ska undvika: gömda gruskorn och rengöringsprodukter från hemmet.

Guide: Tvätta bilen skonsamt med rätt schampo och de bästa redskapen från Turtle Wax

Att handtvätta sin bil är en högtidsstund för många. Dels för att man vet att det är skonsamt men också för att det blir riktigt snyggt.

För att få ett garanterat bra resultat ska vi tipsa om några olika metoder vid handtvätt. I grunden är det ungefär samma arbetsmoment, men de skiljer sig en del. Sen ska vi också visa några riktigt smarta arbetsredskap som gör jobbet till ett ännu större nöje.

Men först måste vi börja med två viktiga varningar:

1) Se upp med grus och smutskorn som kan dölja sig på olika ställen.

2) Använd inga andra produkter vid biltvätt än de som är avsedda för detta. Ta absolut inga medel från städskåpet hemma.

Det är de små gruskornen som ger halvcirkelformade repor i lacken, med ungefär samma radie som man brukar svepa fram med tvättsvampen. Grus och smuts kan dölja sig vid lister, karosskarvar och bakom registreringsskylten. De trillar fram vid tvätt och kläms sedan fast mellan svamp och lacken. För att undvika tvättrepor vid handtvätt gäller det att du följer våra råd i bildtexterna nedan.

Ett bra verktyg för att undvika grus i tvättsvampen är Turtle Wax tvätthink, som har ett galler i botten. Smutskorn som sköljs av när man doppar svampen silas genom gallret, men fiskas sedan inte upp av svampen igen.

Läs mer hos SEAB

Rengöringsprodukter för hemmet är olämpliga för biltvätt och ibland direkt farliga. Såpa har till exempel ett väldigt högt pH-värde och kan ge fläckar. Diskmedel är gjort för att lösa fett och tar därför effektivt bort allt vax du har på bilen. Fönsterputsmedel kan innehålla ammoniak och ger fläckar, speciellt på aluminium. Disksvampar är för grova och repar billack, och så vidare.

Genom att använda bilvårdsprodukter från Turtle Wax är du helt säker på att de både är effektiva, skonsamma och miljöanpassade. Till och med en supereffektiv fälgrengörare som Turtle Wax Redline är helt ofarlig och kan ligga på i timmar utan att skada fälgarna.

Följ våra steg-för-steg tips nedan och vi kan lova att jobbet går både snabbt och ger ett perfekt slutresultat.

Bästa stället att tvätta på är en spolplatta, vilket du hittar i en gör-det-själv hall. De har nästan alltid högtryckstvätt, vilket är ett av de viktigaste arbetsredskapen vid biltvätt. För att inte blöta ner och förstöra skorna har vi med oss ett par gummistövlar. Men först sprutar vi på fälgrengöringsmedlet Turtle Wax Redline Wheel Cleaner. Det är ganska snålt, hänger kvar även på lodräta ytor och man behöver inte överdriva mängden.

Kanske finns det smuts av den envisare typen och då sprutar vi på avfettningsmedel, Turtle Wax Extreme Prewash-T. Både fälgrengöring och avfettning är effektivast om ytorna är torra, men de fungerar även på en blöt bil. Nu byter vi om till gummistövlar och medlen får några minuter på sig att verka och lösa upp all smuts.

Högtryckstvätten är bilägarens bäste vän. För att säkert få bort all smuts och eventuella gruskorn gäller det att skölja noga med högtryckstvätten. "Krångliga" ytor som exempelvis fälgar går att få rena på ett par sekunder med högtryckstvätt, mycket effektivare än att skrubba för hand. När man sköljer av en bil i första momentet jobbar man nedifrån och uppåt, det är för att upplöst smuts ska rinna över en ren yta och inte fastna på nytt.

Bilschampo som bilschampo, eller hur? Nej, inte alls. Turtle Wax har tre typer med olika användningsområden. Till vänster nya Turtle Wax Max-Power som är ett unikt bilschampo då rengöringsförmågan kan varieras i tre steg. Doseringen ändrar pH-värdet i Turtle Wax MAX-Power och lämpar sig för kraftigt nedsmutsade bilar. I mitten Turtle Wax Zip Bilschampo, ett effektivt och snålt vaxschampo som både rengör och återfettar lacken. Zip Bilschampo kan användas till normalsmutsade bilar. Till höger supertvätt, som har helt annorlunda egenskaper. I bakgrunden Turtles tvätthink med galler i botten.

Turtle Wax Super Wash, eller supertvätt som de flesta säger, är speciell produkt. Den innehåller både tensider (rengöringsmedel), avfettningsmedel och vax. Supertvätt ska hällas direkt i svampen, sen gnuggar man på en begränsad yta. Kombinationen av tensid, avfettning och mekanisk bearbetning ger en mycket effektiv rengöring – även på asfaltfläckar. Så effektiv är rengöringen att den tar bort tidigare vaxlager, men eftersom supertvätt även innehåller vax så återvaxar man billacken i samma arbetsmoment som rengöringen sker. Supertvätt är bra att använda på vintern, då det annars är svårt att få bort smutsen. När medlet torkat på ytan blir det ibland en tunn vaxhinna, men den torkar man bort med mikrofiberduk.

Turtle Wax har tagit fram en konsumentprodukt som man tidigare bara hittade hos bilrekondare – en "våffelsvamp". Turtle Wax Miracle Sponge skapar håligheter i svampen där eventuella smutskorn kan bäddas in. En konventionell svamp, som är helt slät, pressar istället smutskornen mot lacken och det kan i värsta fall ge repor. När du väl börjat tvätta med våffelsvamp kommer du aldrig mera att vilja använda en vanlig tvättsvamp.

Har man en stor bil, hög bil (suv) eller är lite kortväxt så är det svårt att komma åt överallt – speciellt på taket. Då kan de här två verktygen ge en välbehövlig förlängning av räckvidden. Turtle Wax Miracle Waterflow Wash Brush, till vänster, har ett långt teleskopskaft med vattenkoppling (motsvarande Gardena). Vattnet strömmar alltså genom de mjuka borsten och kanterna är gummiskodda för att inte repa. Kostar cirka 230 kronor. Turtle Wax Miracle Wash Mop har ett teleskopiskt förlängningsskaft som kan varieras i längd. Med den här "tvättmoppen" når man överallt, kostar cirka 199 kronor. Tvätthandsken består av små, mjuka "fingrar" i mikrofiber, går att ta av och tvätta i tvättmaskin.

När vi har tvättat klart bilen med svamp och schampo är det dags att skölja rent. Återigen är högtryckstvätten det bästa redskapet. Stor mängd vatten är viktigare än högt tryck, alltså kan man ha ett längre avstånd till lacken. Skölj uppifrån och ned.

Nu gäller det att snabbt få lacken torr så att det inte blir några torkfläckar. Risken för torkfläckar beror på mängden kalk i vattnet, vilket skiftar en hel del beroende på var man bor. Turtle Wax Miracle Water Blade underlättar, speciellt på de horisontella ytorna där det samlas mycket vatten. Vattenskrapan kostar cirka 115 kronor.

Jämfört med gamla tiders sämskskinn är "Turtle Miracle Towel Microfiber" helt fantastisk att använda. Det är en stor torkduk på 60x80 centimeter som suger upp massor av vatten. Cirkapriset är 99 kronor. Blir duken smutsig tvättas den i tvättmaskin, 60 grader utan sköljmedel.

En smart metod vid torkning som vi visat förut är att snabbvaxa lacken samtidigt. Turtle Wax It Wet går att lägga direkt på den våta lacken. Man behöver inte överdriva mängden snabbvax och en god idé är att hålla sig till en begränsad yta. Direkt efter att snabbvaxet sprutats på torkar man torrt med en mjuk mikrofiberduk. Snabbvax har en begränsad livslängd men lacken blir blank och bilen är lättare att få ren nästa gång det ska tvättas.

Turtle Wax Microfiberduk Exterior är en extra tjock mikrofiberduk som är 40 x 40 centimeter. Den är perfekt för att polera efter snabbvaxningen. Suger även upp mycket vatten och kan också användas för att torka torrt. Kostar cirka 79 kronor och som regel behöver man mer än en duk vid polering och tvätt. Tvättas den i tvättmaskin, 60 grader utan sköljmedel.

Mikrofiberdukar är fantastiskt bra hjälpmedel när man ska tvätta en bil, eller rengöra invändigt. De absorberar mycket smuts, damm och vatten. Enkla att få rena då man bara slänger dom i tvättmaskinen efteråt. Turtle har en hel uppsättning mikrofiberdukar som är specialgjorda för bilvård. De här dukarna går givetvis utmärkt att använda i hemmet också.