Gör ett tryggare bilköp med BMW Premium Selections 360-graderscheck

Köper du en bil som är certifierad enligt BMW Premium Selection kan du vara trygg med att utbildade servicetekniker har gjort ett avancerat 360-graderstest på hela bilen. Protokollet får du i handen. Här är några av alla punkter som kollas noggrant.

Gör ett tryggare bilköp med BMW Premium Selections 360-graderscheck

Grunderna som är lätta att glömma

Till att börja med kollas allt grundläggande om bilen – är den besiktigad? När, i så fall? Hur många nycklar finns? När servades bilen? Har den råkat ut för någon olycka?

Den här typen av grundläggande kontrollpunkter är det faktiskt lätt att missa som bilköpare. Många tar en ordentlig provtur och diskuterar detaljer kring finansieringen – viktigt det också, förstås. Men sedan antar många att bilen är besiktigad, vilket den inte behöver vara. En grundtrygghet som är guld värd.

Verifierad historik

"Bara en ägare!", brukar det stå i vissa bilannonser, men det är inte säkert att det faktiskt stämmer med verkligheten.

BMW Premium Selection-certifierade bilar har kontrollerad historik, där servicepersonalen har verifierat hur många ägare bilen haft, om den varit med i någon allvarlig olycka, om miltalet stämmer och om servicehistoriken är kontrollerad.

På så sätt riskerar du inte att köpa en mätarskruvad eller krockad bil som reparerats på fel sätt.

SOS-larm och säkerhetssystem som kan rädda liv

Självklart undersöker teknikerna också trygghetssystem som larm och SOS-uppkoppling, och säkerhetssystem som autobroms och antisladdsystem.

Billyften avslöjar det du har svårt att se

Att ligga och kräla på marken för att kolla bilens underrede är ingen höjdare. Med hjälp av en billyft kan BMW:s tekniker snabbt få en överblick över bilens skick och se om någon av komponenterna behöver åtgärdas.

Här ser teknikerna bland annat till att det inte finns något vätskeläckare eller någon rost, att växellåda, avgassystem och kylare fungerar som de ska och att andra komponenter som hjulupphängning, batteri och bromsar inte har några fel.

Mjukvara och felkoder

En viktig del som många inte tänker på är bilens mjukvara. Den talar om precis hur bilen ska bete sig i olika situationer, och med tanke på hur avancerade moderna bilar är med sensorer, kameror, skärmar och andra elkomponenter gäller det att mjukvaran är uppdaterad för att det inte ska uppstå buggar eller andra konstigheter.

Alla bilar som är certifierade enligt BMW Premium Selection får ett protokoll där det står om bilen har senaste programvaran installerad, och om den har fått ny programvara vid kontrollen.

Teknikerna undersöker förstås också om det finns några felkoder i bilen, något som är väldigt svårt att kolla upp som privatperson.

Glöm inte däcken och fälgarna!

Teknikerna tittar dessutom på bilens däck och fälgar. En liten skrapskada på fälgen är kanske ingen jättegrej, men det är bättre att få reda på det innan köpet än precis efter, när du kommit hem med bilen. Bilens testprotokoll avslöjar direkt om det finns några skador och om däck och fälgar motsvarar BMW:s högt ställda krav.

Strålkastarna

Många nya bilar har avancerad teknik i strålkastarna med antingen xenon- eller LED-teknik, intelligenta kurvljus och helljusautomatik. Att kolla de här delarna är inte alltid så enkelt som lekman, särskilt inte om du provkör när det är ljust.

BMW:s tekniker går noga igenom strålkastarna och ser att allt fungerar.

Finesser och funktioner

BMW ligger långt framme i utvecklingen av smarta hjälpmedel och tillval som gör bilkörningen enklare och roligare. Det kan till exempel handla om parkeringskamera med 360-gradersvy, head up-display, fyrhjulsdriftssystemet xDrive eller nattsiktsassistans.

Inte heller det här är så lätt att kolla vid en snabb provkörning, men BMW Premium Selection-teknikerna går igenom finesserna för att se att allt funkar som det ska.

Hybridteknik och batteri

Att köpa en begagnad laddhybrid eller elbil kan vara svårt, eftersom det ofta är omöjligt för en privatperson att kolla upp hur drivlinan faktiskt mår. Statusen för eldrivlinan är förstås extremt viktigt i en elbil eller laddhybrid, och fungerar inte allt som det ska kan det sänka bilens andrahandsvärde.

BMW Premium Selection är ett tryggt sätt att köpa en elektrifierad bil. Teknikerna går igenom flera punkter kring drivsystemet, som till exempel:

• Fungerar elmotorn?
• Har drivlinan några skador som påverkar säkerheten?
• Fungerar laddkabeln och laddkontakten?

Och så det viktigaste: provkörningen

Teknikerna provkör till sist bilen och rapporterar direkt om något avvikande hittas. Teknikerna tittar bland annat på om bilen växlar som den ska, om den är stabil på vägen och om den har några onormala vibrationer.

Allt det här kan vara svårt att hinna med för en vanlig bilköpare vid en snabb provkörning. Särskilt när det gäller växellådan och hur den växlar. En ordentlig provkörning gör att växellådan sätts på prov i många olika situationer och hastigheter – det är guld värt för att du inte ska behöva ta tid att testa alla olika situationer själv.