Nya transportbilen som testpiloterna älskar

Genomtänkt, revolutionerande och förvånansvärt lättmanövrerad. Tio testpiloter utvärderade tre dagars jobb bakom ratten på Mercedes nya Sprinter. Samtliga gav högsta betyg. – Man känner sig som kungen på vägen, är en av testpersonernas omdöme.

När Mercedes lanserade den nya generationen av Sprinter tidigare i år så handlade det inte bara om en uppdaterad transportbil. Nej, teknik, kvalitet samt komfort flyttades upp på dagordningen, och målet var att leverera på en mer personbilslik nivå.

Men vad tycker egentligen de som ska sitta och nöta timmar bakom ratten – där bilen utgör det viktigaste arbetsverktyget?
Smartson lät ett antal testpiloter använda bilen i sitt arbete för att se om den kunde leva upp till de krav som vardagen ställer. Arbetssysslorna var varierande, men oavsett om det handlade om att agera budbil eller transportera folk och material för takläggning – så excellerade Sprintern.
– Jag är väldigt imponerad och skulle definitivt rekommendera Sprinter. Det är en praktisk och lätt bil att arbeta med och man känner sig väldigt säker i sin körning, säger en testpilot som jobbar som budförare.

LÄS MER: Så säger testpiloterna

Nya transportbilen som testpiloterna älskar

Och budbilsföraren var inte ensam om att ge Sprintern tummen upp.
– Överlag håller den absolut toppklass för det här segmentet av bilar. Kameran är oslagbar och bränsleförbrukningen har ju varit väldigt låg mot vad jag förväntade mig av en bil i den här storleken, säger en Stockholmssnickare efter tre dagars provkörning.

– I och med att man valt läderdetaljer som en schysst läderratt med riktiga sömmar, rattpaddlar och touchknappar på ratten så visar man att man verkligen vill ligga i framkant i det här segmentet. Jag tycker de lyckats bra med att få personbilskänslan i en arbetsbil – och därför kan jag rekommendera den, fortsätter han.

Förutom kvalitet och köregenskaper var samtliga testpiloter imponerade över det som inte syns vid första ögonkastet. Sånt som man måste uppleva för att förstå hur revolutionerande det är. Som Mercedes nya infotainmentsystem MBUX.
– Det nya operativsystemet är väldigt enkelt att använda, man ”slajdar” igenom alla funktioner och hittar väldigt snabbt utan att släppa blicken från vägen, säger en plåtslagare.

Boka provkörning här

Nya transportbilen som testpiloterna älskar
Backkamera och 360-gradersvy är ovärderligt när du manövrerar i trånga utrymmen.

Förfarandet att man använder sig av flera vanliga personer istället för experter är Smartsons signum, och målet är att få ut en så kallad Crowdscore” utifrån en enkel fråga: ”Skulle du rekommendera produkten”.
– Vi bad testpiloterna att prova allt från bilens operativsystem, backkamera, köregenskaper, hyttens komfort, interiören, elstolar och körassistenter. Rekommendationen grundas utifrån helheten av ens upplevelse. Om en bekant frågar vad man tycker – då ska svaret vara: ”Ja, jag rekommenderar den, säger Stefan Höglund som var ansvarig för Mercedessamarbetet på Smartson.

Och vad innebär då en crowdscore på 100 procent?
– Det är ganska ovanligt att alla testpiloter rekommenderar en produkt, säger Malin Ljung, head of production på Smartson.

LÄS MER: Allt om Mercedes Sprinter 

Rulla till toppen