Välja bästa vinterdäcken är svårt – hos Ford finns experterna som hjälper dig rätt

Är nya däck enbart en tråkig utgift? Inte alls, se bra vinterdäck som en investering i säkerhet för dig och din familj. Men att hitta rätt i däckdjungeln är inte lätt, speciellt inte för de som handlar på nätet. Vänd dig istället till Ford och undvik dyra misstag.

Välja bästa vinterdäcken är svårt – hos Ford finns experterna som hjälper dig rätt
Advertisement

Ibland behöver vi påminnas om att däcken är bilens enda kontakt med vägen. En yta ungefär lika stor som fyra handflator.

Alla viktiga egenskaper hos bilen avgörs av denna lilla kontaktyta som däcken har. Bromssträcka, möjlighet att göra en undanmanöver, drivgrepp på vintern, buller och komfort. Däcken har även stor påverkan på bränsleförbrukningen.

Det säger sig självt att välja bra däck är ett av de viktigaste valen du gör som bilägare. Speciellt på vintern, då omständigheterna kan vara svåra. Inte minst nyckfulla, när greppet snabbt kan skifta om man kör från blöta vägar till ishalka.

Att köpa bra vinterdäck handlar inte enbart om att välja dubbfria eller dubbade vinterdäck. I handeln finns det faktiskt tre typer av vinterdäck, förutom de nordiska vinterdäcken (dubbade och odubbade) finns det även mellaneuropeiska dubbfria vinterdäck. De sistnämnda kallas ibland för kontinentaldäck. Alla tre har sina för- och nackdelar, vilket vi redovisar i en faktaruta lite längre ned.

Ska man vara nogräknad finns det även ett fjärde "vinterdäck" i form av åretrunt-däck, även kallat helårsdäck eller allseason-däck. De här däcken används mest i varmare delar av Europa, och USA, där man kanske bara har snö några veckor om året. Nästa vintersäsong, 2019/2020, blir dessa åretruntdäck godkända som vinterdäck i Sverige om de har symbolen "alptopp/snöflinga" på däcksidan. Men rekommendationen från Ford är att inte välja dessa däck, även om det kan vara frestande att slippa byta däck. I Sverige har vi sommardäck på sommaren och vinterdäck på vintern.

Som alla bilägare noterat finns det olika siffror och symboler på däcksidorna. De visar däckdimensionen (bredd, profilhöjd och diameter) men även viktiga egenskaper som belastningsindex (loadindex) och hastighetsklass. Vinterdäck markeras också på speciella vis. Även tillverkningsdatum finns med på däcksidan, om man tittar noga. Det blir därför ganska rörigt att tolka all information, speciellt för de som tänkt beställa sina vinterdäck på nätet.

Allt sammantaget blir valet av vinterdäck komplicerat. Även om man undviker risken för fel däckdimension skiljer sig däcken åt när det gäller prestanda och livslängd. Tyvärr är det inte så enkelt att ett dyrare däck automatiskt är bättre än billigare. Givetvis finns det en relation mellan kvalitet och pris, men den är inte självklar och skillnaderna kan vara stora trots att priset bara skiljer sig några hundralappar.

Förutom priset är även rullmotståndet i däcket en viktig egenskap. Ett lågt rullmotstånd gör att du sparar bränsle och totalt sett kan det därför ge en mycket bättre totalekonomi att välja ett något dyrare däck. Billiga budgetdäck har ofta prutat med vissa egenskaper, till exempel livslängd. Begreppet "billigt och bra" gäller därför väldigt sällan när det gäller vinterdäck.

För dig som vill göra ett tryggt val är det därför bäst att anlita en kunnig fackman, och de finns hos Ford. Inriktningen hos Ford Motorcraft är att erbjuda prisvärda tjänster, reservdelar och service till bilar som är sex år eller äldre.

För att uppnå extra trygghet har Ford nu introducerat Ford Video Check för att visa dig, att du är i goda händer och kommer att behandlas rättvist och respektabelt av din Fordåterförsäljare. Ford Video Check är en kostnadsfri tjänst som dokumenterar ditt verkstadsbesök. Det gäller även för däck. Söker du vinterdäck med bra egenskaper och god totalekonomi erbjuder Ford Motorcraft ett brett utbud.

När en ny Fordmodell utvecklas sker det i nära samarbete med däcktillverkarna, som tar fram speciella däck med precis rätt egenskaper. Om sommardäcken är nedslitna är det tryggast att fortsätta med nya av samma typ. För nordiska förhållanden behövs det speciella vinterdäck och då finns expertisen hos Ford Motorcraft, om man söker prisvärda däck för en lite äldre bil.

De som vill välja rätt däck till sin Fordmodell kan besöka hemsidan för Motorcraft (klicka på länken) och få mer information om pris. Där finns även uppgifter om monteringskostnaden, som givetvis utförs av utbildade tekniker hos din Fordverkstad.

När är det då dags att byta däck? Ålder spelar in men viktigast är förstås slitagedjupet. På sommaren är minsta tillåtna spårdjup 1,6 millimeter och på vinterdäcken är det 3 millimeter. Rekommendationen från Ford Motorcraft är dock att man byter tidigare än minsta tillåtna mönsterdjup. Är du tveksam kring slitage och allmän status på dina däck är det tryggast att besöka din Fordverkstad och få råd.

Har du svårt att förvara dina sommar- eller vinterhjul hemma kan Ford förvara dessa i sitt däckhotell, med försäkring. Vid behov går det även att få hjulinställningen kontrollerad vid hjulskifte. En mindre parkeringsfadäs kan leda till felaktig hjulinställning och då slits däcken ut i förtid.

En viktig sak som alla bilförare bör hålla kontroll på är däcktrycket. Det är väldigt vanligt med för lågt däcktryck, vilket ökar bränsleförbrukningen och gör att däcken slits snabbare. I värsta fall kan för lågt däcktryck leda till halverad livslängd på däck.