Populära hybridsuven i helt ny upplaga – kolla in nya Toyota RAV4

Toyota revolutionerade bilvärlden med RAV4 när den lanserades. Nu är det dags för en helt ny generation med uppdaterad hybridteknik och självsäker design.

Populära hybridsuven i helt ny upplaga – kolla in nya Toyota RAV4
Inspirerad av kraftfulla material som sten och is. Redo för äventyr. Foto: Toyota
Advertisement

1994 revolutionerade den första RAV4 bilvärlden genom att skapa hela crossover-kategorin. Fyra generationer RAV4 har passerat sedan dess, samtliga med ett liknande uttryck i underliggande värde och karaktär. Tills nu.
Idag fokuserar Toyotas design starkare kring känslan och körglädjen. Målet med designen bakom nya RAV4 har varit att förmedla en form av pånyttfödelse av en ikon, genom att skapa en bil som inte liknar något vi sett tidigare.
"Den kanske allra viktigaste delen i framtagandet av en ny modell är att föreställa sig hur människor ska känna när de sätter sig i bilen. Jämfört med tidigare modeller så ville vi med nya RAV4 skapa en SUV med starkare karaktär och en robust, stolt och självsäker design", säger Tatsuya Sonoda, chefsdesigner för nya RAV4 på Toyota.

Läs mer om nya RAV4.

Nya RAV4 har tydliga SUV proportioner. En massiv front men ändå sofistikerad design. Foto: Toyota

Och designen är minst sagt imponerande. Inspirerad av naturliga element som sten och is, via konceptet "adventure & refine", har RAV4 fått en karaktäristisk och självsäker design. Redan från början har ambitionen varit att skapa en bil som uppmuntrar till äventyr med ett robust yttre men som samtidigt behåller ett sofistikerat uttryck som passar för storstadskörning.
För nya RAV4 är designad för att synas, och byggd för att köras.

I lanseringsfilmen av nya RAV4 berättar Sonoda om resan från första tanke och skiss till färdigt resultat, något som han menar är en alldeles speciell upplevelse för en "De första skisserna gör vi alltid med penna och papper. Därefter utvärderas idéerna och vi gör ett vägval innan vi gör ut en digital modell. Den första versionen av bilen tillverkas i lera. Steg för steg så närmar vi oss gradvis den slutgiltiga modellen genom nära samarbete med ingenjörerna för att optimera den in i minsta detalj. Genom att arbeta på det här sättet så kan vi kontinuerligt förbättra utförandet och designen". 

Läs mer om nya RAV4.

Ny plattform för optimal körupplevelse

Nya RAV4 är byggd på TNGA-plattformen, Toyota New Global Architecture, som har utvecklats för att ge föraren den optimala upplevelsen bakom ratten. I grunden så menar Sonoda att det är tack vare TNGA som nya RAV4 är så kompromisslös - det finns inga halvmesyrer. Ett robust yttre med kraftfulla linjer reflekterar en självsäker attityd, tillsammans med en högkvalitativ interiör och teknik i världsklass.
"TNGA-plattformen öppnar upp för större möjligheter och flexibilitet när det kommer till designen. Nya RAV4 är utrustad med en längre och bredare hjulbas som ger en lägre tyngdpunkt, vilket utgör själva grunden för den starka SUV karaktären".

Den kanske absolut viktigaste delen av designprocessen, fortsätter Sonoda, är att visualisera kunden framför sig. Framförallt den känsla och det uttryck man ska ha när man sätter sig i bilen. "Jag föreställde mig att oavsett vart man än var på väg – hem, på väg till jobbet eller ut på landet – så skulle man kunna känna hur äventyret väntade", säger Sonoda. 

 

Ett robust yttre med kraftfulla linjer och en självsäker attityd, reflekterar den nya kraftfulla 2,5 liters elhybridsytemet. Foto: Toyota

Nya RAV4 tillåter dig att köra vart du vill och hur långt du vill. Tack vare den nya självladdande 2,5 liters hybriddrivlinan behöver du varken kompromissa med varken effekt eller räckvidd. RAV4 passar lika väl in i städer med stränga utsläppskrav till breda motorvägar och öppna landsvägar i utmanande förhållanden.

RAV4 är också utrustad med en rad innovativa funktioner som säkerhetspaketet Toyota Safety Sense, som både ger en högre säkerhet och en mer avkopplad körupplevelse.
Även backkamera, som ger föraren full översikt, ingår i grundutbudet på alla utrustningsnivåer. 

Läs mer om nya RAV4.