Succén fortsätter: Mercedes V-Klass uppdateras – smartare än någonsin och godkänd för HVO-diesel

200.000 sålda exemplar säger något om hur väl V–klass togs emot när den släpptes för fem år sedan. Nu får den populära familjelimousinen ett ansiktslyft och blir samtidigt godkänd för HVO-diesel. Här är de tre viktigaste nyheterna i den uppdaterade modellen.

Succén fortsätter: Mercedes V-Klass uppdateras – smartare än någonsin och godkänd för HVO-diesel

Det finns ett nytt alternativ i stora personbilsklassen för dig som behöver gott om plats för fritidsäventyren eller knattelaget.

Mercedes visade världsnyheten V-Klassför fem år sedan – och resultatet blev att nivån höjdes rejält i klassen både när det gäller design, komfort, säkerhet och vill ha-känsla.

Sedan dess har över 200.000 exemplar sålts, och nu är det dags för en uppdatering. Ansiktslyfta V-Klass har fått flera smarta nyheter, och här fokuserar vi på tre av de av de viktigaste.

1. Toppmoderna motorer och drivlinor – plus fyrhjulsdrift

Om vi börjar under skalet finns uppdaterade Mercedes V-Klass med senaste generationen dieselmotor, som kallas OM 654. Den har toppmodern teknik och klarar de senaste utsläppskraven enligt Euro 6d-Temp.

Motorn finns numera även i versionen V 300 d med hela 239 hästkrafter och 500 Nm (plus ytterligare 30 Nm extra under korta perioder tack vare en särskild boostfunktion) – men trots det landar förbrukningen på mellan 5,9 och 6,3 l/100 km. Inte illa för en bil med så här mycket utrymme. Och alla tre dieselalternativen i V-Klass 220d, 250d samt 300d finns med Mercedes beprövade fyrhjulsdrift, 4MATIC. Perfekt för svenska vintervägar.

För att sänka utsläppen får V-Klass 250d, 250d samt 300d också ta del av Mercedes niostegade automatlåda, 9G-TRONIC, som alltid ser till att använda rätt växel. Det sparar mycket bränsle och ger dessutom lägre fordonsskatt. Med hjälp av olika teknologier har Mercedes lyckats sänka förbrukningen i V 250d-versionen med 13 procent jämfört med tidigare, och både V 220d och V 250d är godkända för fossilfria dieselbränslet HVO som sänker utsläppen rejält jämfört med vanlig diesel.

Läs mer om Mercedes V-Klass

4MATIC-fyrhjulsdriftssystem passar för svenska vintervägar. Foto: Mercedes-Benz

 

2. Bekvämare och säkrare körning

V-Klasshandlar om att passagerarna ska kunna njuta av en bekväm och säker resa med gott om utrymme.

Sedan tidigare håller V-Klass en hög säkerhetsnivå. Bland originalfunktionerna finns bland annat sidvindsassistent som ger stabilare köregenskaper när det blåser. Nu introduceras också en aktiv bromsassistent – ett avancerat system som varnar för fotgängare och andra bilar och i vissa fall kan undvika olyckan helt. Den här typen av system är bevisat effektiva och räddar liv, enligt krocktestorganisationen Euro NCAP.

Mercedes ingenjörer har också jobbat hårt för att sänka ljudnivån och minska vibrationerna i kupén, för att passagerarna ska kunna njuta av långfärdsresan.

Interiören har fått en gedigen uppdatering. Foto: Mercedes-Benz

 

3. Intelligenta strålkastare i vintermörkret

De smarta LED-strålkastarna har även Helljusassistent Plus, vilket innebär att de hela tiden skannar av området framför bilen efter mötande bilar och anpassar helljuset. Strålkastarna kan skärma av individuella LED-sektorer i strålkastaren för att undvika bländning.

Det finns alltså ingen risk för att du bländar mötande bilister, och samtidigt blir ljuset ordentligt mycket bättre än om du bara kör med halvljus.

Det här är en viktig nyhet på mörka vägar – bara hittills i år har över 11.000 viltolyckor skett i Sverige, och ett riktigt bra ljus på bilen är en av de viktigaste punkterna för att köra säkrare i mörkret.

Läs mer om Mercedes V-Klass

Undvik att blända mötande bilister med LED-strålkastare. Foto: Mercedes-Benz