Lär dig skumtvätta med Turtle Wax Snow Foam Shampoo Hybrid – snabbt, skonsamt och roligt

På sommaren har du kanske en lätt smutsad bil som behöver bli fin fort, men hur gör du? Svaret är: skumtvätt – prova den nya metoden en gång och du är fast.

Lär dig skumtvätta med Turtle Wax Snow Foam Shampoo Hybrid – snabbt, skonsamt och roligt
Du måste prova – att tvätta bilen med skum går snabbt, är skonsamt och riktigt roligt.

Vi vet alla hur det är, på sommaren är bilen inte direkt jättesmutsig men ändå inte ren och snygg. Det finns pollen i luften, damm som blåser runt och kanske en och annan insekt som dött hjältedöden mot fronten.

Bilen behöver tvättas men du vill att det ska gå kvickt. Och då kan vi rekommendera en ny metod som snabbt blivit populär i Sverige – skumtvätt.

Som du ser på bilderna nedan, som steg för steg visar hur man göra, är det en enkel metod att skumtvätta. Det behövs ett speciellt verktyg till högtryckstvätten, den så kallade skumlansen, och bilvårdsmedlet Turtle Wax Snow Foam Shampoo Hybrid. Men resten är lätt, prova en gång och sedan är du fast. Att tvätta med skumschampo är väldigt enkelt och skonsamt.

Tvätta bilen med skum är roligt men det behövs två saker. Till vänster Turtle Wax Snow Foam Shampoo Hybrid. Och till höger en så kallad skumlans som monteras på högtryckstvätten. Skumlansen kostar några hundralappar och finns till alla de stora tillverkarna av högtryckstvättar. Skumlansen har en behållare för schampo och drar även in luft för att få en "gräddig" konsistens av tvättskum.

Även en lätt smutsad bil har sannolikt en del bromsdamm i fälgarna. Vi börjar därför tvätten med att spruta på Turtle Wax Redline Wheel Cleaner. Medlet är skonsamt och fritt från syra men ändå riktigt effektivt. Låt fälgtvättmedlet verka några minuter, när färgen skiftar över till rött är det dags att spola av.

Det finns en liten hinna av vägsmuts nedtill på bilen, liksom en del insekter som fastnat. Vi använder Turtle Wax Micro Power Avfettning för att lösa upp smutsen. Avfettningen är effektiv mot asfaltfläckar och går att använda på en spolplatta. Att tvätta inomhus – utan sol – och på en spolplatta är alltid att rekommendera.

Efter att ha sprutat på avfettningen har det gått de minuter som behövs för att fälgrengöringen ska ha löst upp bromsdammet. Blås på med högtryckstvätten – bilägarens bäste vän.

Även avfettningen har fått de minuter som behövs för att lösa upp smutsen. Vi spolar med högtryckstvätten, nerifrån och uppåt. Upplöst smuts ska rinna över en ren yta, annars kan smutsen hugga fast igen.

Turtle Wax Snow Foam Shampoo Hybrid blandas efter anvisning, cirka 10:1 (tio delar vatten på en del skumschampo). Medlet är drygt och det finns ingen anledning att överdriva doseringen.

Vattentrycket på högtryckstvätten behöver skruvas ner, annars blåser skumschampot iväg alldeles för långt. Det finns en justering på skumlansen för mängden luft och där får man leta sig fram till rätt inställning för att få ett tjockt, "gräddigt" lager av skumschampo.

Skumschampot Turtle Wax Snow Foam Shampoo Hybrid kan få verka några minuter, sedan tvättar man som vanligt med tvättsvamp. Det går även att använda en tvätthandske, som på bilden. Turtle Wax Miracle Wash Mit har fördelen att sitta säkert på handen och man riskerar aldrig att tappa tvätthandsken på golvet.

Efter tvätten sköljs allt tvättskum bort med högtryckstvätten. Rikligt med vatten och lågt tryck funkar bäst. Spola uppifrån och ned.

För att snabba på tvättandet och få ett skyddande vaxlager använder vi Turtle Wax Dry & Shine Rinse Wax. Spraya relativt snålt och på lite avstånd för att få ett jämnt resultat. Snabbvaxet är drygt och man får inte bättre glans genom att överdriva mängden.

Nu spolar vi en sista gång med lågt vattentryck och ser hur vattnet spricker upp. På lodräta ytor på karossen kan i stort sett allt vatten rinna av, tack vare Turtle Wax Dry & Shine Rinse Wax.

Det vatten som ligger kvar på glasytorna skrapar man snabbt bort med Turtle Wax Miracle Water Blade. "Eggen" på torkbladet är mjuk och repar inte glas eller lack. Börja i mitten och dra utåt sidorna.

De sista vattendropparna tar man bort med syntetiskt sämskskinn, den tjocka mikrofiberduken Turtle Wax Professional Microfiber Towel eller som på bilden med den stora mikrofiberduken Turtle Wax Miracle Towel. Den sistnämnda har en helt fantastisk uppsugningsförmåga. Vilken duk man väljer är lite av en smaksak.

Det är detaljerna som gör det. För att få däcksidorna riktigt snygga, liksom olackade plastytor, använder vi Turtle Wax Wet 'N' Black Trim & Tyre Gel. Medlet är långlivat och ger en blank, jämn glans. Använd en bit svamp för att stryka på medlet.

Det kan ha kommit en del snabbvax på glasytorna och därför avslutar vi tvätten med att torka av med glasputs, Turtle Wax Glass Clean, och en pappersduk. Tricket med glasputs är att inte överdriva mängden. Ju mindre glasputs man sprutar på, desto lättare är det att torka rent och torrt. Nu är det läge att ta ett steg tillbaka och njuta av en nytvättad, glänsande ren bil!

 

Fler tips till den ultimata biltvätten: