Framtidens elbilsladdning redan här – så mycket sparar du

En smidigare, men framförallt smartare inställning till laddning. Utmanaren Tibber sticker ut hakan och förutom att de kan erbjuda schysst och grön el – garanterar de billigare laddkostnader.

Framtidens elbilsladdning redan här – så mycket sparar du

För elbilsägare är laddning vardag. Öppna laddluckan, stoppa i kontakten – klart. Men även om det kan tyckas enkelt så finns det smidiga alternativ som utöver att se till att det finns fullt med kräm i bilen, även ser till att göra det till lägsta möjliga kostnad.

Ett sådant står uppstickaren Tibber för. De är ett digitalt energibolag som inte stannar vid att enbart utlova låga elpriser. De vill ge större mervärde än så och hoppas kunna förändra synen på vad man kan förvänta sig av sin elleverantör.  

Genom att erbjuda smart laddning, en lösning där elbilen bara tankar när elen är billig, så ser de till att minimera räkningen. Det är lite som att ha en personlig assistent som bara slår till när det är "rea-pris", vilket ger stora vinster eftersom elpriset förändras varje timme. Som elbilsägare kan du ställa in när du vill att laddningen ska vara klar – och du kan hela tiden se exakt hur mycket du laddat, vad det kostar samt laddhistorik. Inga konstigheter – och inga överraskningar.

Läs mer om fördelarna med Tibber.

Med hjälp av Easee laddbox kan du ladda när elpriset är som billigast. Foto: Tibber.

Smart elanvändning

När det kommer till laddning av din elbil fungerar Tibber via både din nuvarande laddlösning eller via Tibbers egna Easee laddbox som är utrustad med en typ 2-kontakt så att du kan koppla in önskad laddkabel till boxen.
Easee möjliggör att laddningen inte behöver starta direkt när du kopplar in din elbil hemma, utan schemaläggs istället till en senare tid på dynget när elpriset och belastning på elnätet är som billigast, till exempel under natten när färre personer är aktiva. Det gör att Tibber kan garantera ett 50 procent lägre elpris per kilowattimme jämfört med övrig hushållsel. Om du istället vill att bilen laddas snabbt är det också ett alternativ. Alla inställningar sköts via Tibber-appen. Flera bilmodeller är integrerade med appen, men Easee laddbox fungerar med fler än tio av alla elbilstillverkare så som Audi, BMW, Jaguar, Nissan, Tesla och Volkswagen.

För dig som kund innebär Easee-boxen också en trygg och säger lösning genom inbyggd typ B jordfelsbrytare, automatisk låsning av kabel vid laddning och IP54-klassificering för att tåla vatten, smuts och stötar.  

Så fungerar Easee laddbox

Fram till och med 18 december 2019 har det varit möjligt för privatpersoner att ansöka om bidrag för hälften av kostnaderna för sin laddstation samt arbetskostnaden för att installera den, så som till exempel framdragningen av el. Som mest kan man kunnat få 10 000 kronor i bidrag per fastighet. 
Det finns ett förslag att liknande bidrag ska komma att finnas även under 2020. Beslut kring det väntas senast juni i år. 

LÄS MER: Allt om Ladda Hemma Stödet


 

Easee laddbox är uppkopplad via 4G och WiFi och mäter elförbrukningen i realtid. Foto: Tibber

Få koll på kostnader

Men smarta lösningar är inte allt Tibber erbjuder. De skiljer sig mot mot övriga energibranschen då de inte heller försöker kränga på dig mer el. Istället vill de visa hur mycket du förbrukar – och hur du kan göra smarta och hållbara val som sänker elräkningen. 

– Du får samma pris på elektricitet som Tibber köper för på elmarknaden. Vi lägger inte på något och som genomsnitt har våra kunder sänkt sin elräkning med 20 procent, säger Elina Koivisto, Chief Marketing Officer på Tibber. 

Kostnaden för kunden utgörs av en månadsavgift på 39 kronor. För elbilsägare som tankar hemma blir årskostnaden mycket lägre jämfört med det prispåslag som de traditonella elbolagen tar ut. Dessutom garanterar Tibber att det enbart är förnybara källor som levererar elen, och det här är enligt Elina Kovisto inte något som företaget tullar på.

– Vi levererar bara el från gröna energi och du kan alltid se i appen var just din el kommer från, säger Elina Koivisto.

Med Tibber finns flera möjligheter att koppla flera olika smarta prylar till appen. Bild: Tibber

Ta del av data

Tibber är som ovan nämnt mer av en digital tjänsteleverantör i abonnemangsform än ett klassiskt elbolag. Istället för att bara ha ett kundmöte i månaden, då fakturan dimper ner i brevlådan, vill de ha daglig kontakt med dig. Detta genom sin app där du får överblick över din totala energiförbrukning och tillgång till olika smarta analyser. Via denna kan du som kund ansluta dina smarta prylar och då kan du även se var någonstans elen sugs upp i realtid. Det här är något företaget hoppas ska ge kunder en förståelse för vad energin faktiskt används till – och de utifrån detta leva mer hållbart.

– Använd våra "power-ups" för att få ut det mesta av dina uppkopplade saker. På så sätt kan du automatiskt minska energiförbrukningen utan att kompromissa med komforten. Är du inte hemma? Sänk värmen. Behöver du ladda bilen? Gör det när elen är billig. Vi hjälper dig. Det här är inte magi – bara smart energianvändning, säger Elina Koivisto.

Här kan du läsa mer och teckna ditt avtal.