Därför bör strålkastarlamporna bytas parvis – innan de slocknar

Det är lätt att tro att lamporna i bilens strålkastare bara behöver bytas ut när de slocknar. Men det finns anledning att tänka om.

Därför bör strålkastarlamporna bytas parvis – innan de slocknar

Den här artikeln handlar om ljus. Närmare bestämt om strålkastarna på bilen, de som alla bilförare tar för givet när de sätter sig bakom ratten en mörk kväll. Men det är faktiskt viktigt att ägna sina strålkastare en tanke en gång ibland. När bytte du lampor senast? När gjorde du senast en kontroll, och såg till att allt fungerar som det ska?

Strålkastarna är en oerhört viktig komponent i en bil. De är skillnaden mellan mörker och ljus, mellan att se och att inte se. Därför är det också viktigt att de fungerar som de ska. Båda två.

"Enögda" bilar med bara en fungerande strålkastare är en alltför vanlig syn ute på vägarna. Och det är farligt. Inte nog med att din sikt framför bilen blir mycket sämre, för andra trafikanter är det också lätt att missta en "enögd" bil för exempelvis en motorcykel, vilket i sin tur kan leda till otäcka olyckor.

Osrams Cool Blue Intense-lampor ger upp till 20 procent mer ljus jämfört med vanliga xenon- och halogenlampor.

Det säkraste är alltså att se till att regelbundet kontrollera att båda lamporna fungerar, och att byta ut dem parvis redan innan de går sönder. För halogenlampor rekommenderar vi mellan ett och tre år mellan bytena, beroende på hur mycket bilen används.

Det är viktigt att alltid byta strålkastarlamporna i par. De utsetts för samma påfrestningar över samma tid och har samma livslängd. Man bör också tänka på miljökonsekvenserna. Det är inte bara farligt att köra med ojämn ljusbild. Om en lampa närmar sig slutet av sin livslängd är snart också den andra på väg att göra det, och det betyder att det går åt mer bränsle och tid att köra till verkstaden två gånger.

I Osrams sortiment finns mängder av lampor för de flesta bilmodeller.

När lamporna väl byts ut har deras kvalitet också stor betydelse, inte minst för deras livslängd och ljusstyrka. Men här finns också goda möjligheter att markant förbättra bilens strålkastare genom att köpa högkvalitativa halogen- och xenonlampor med modern teknik. Här har Osram mängder av alternativ till olika ändamål.

Till bilar med halogen- och xenonstrålkastare är produktfamiljen Cool Blue Intense ett utmärkt val. Dessa lampor ger upp till 20 procent mer ljus jämfört med vanliga xenon- och halogenlampor och har ett kallvitt ljus som liknar dagsljus. Det kallvita ljuset är skönare för ögonen och ger bättre kontrast, och skyltar och hinder upptäcks lättare. Det är dessutom snyggt och ger bilen ett modernt utseende.

Besök Osrams hemsida för mer information. Där finns också en smidig guide som gör det lätt att hitta rätt lampor till din bil.