Därför ska du satsa på en elhybrid

Effektivt och miljösmart – men utan sladdar och långa laddtider.
Att satsa på en elhybrid är att välja bort elbilens baksidor utan att förlora alla fördelar.

Därför ska du satsa på en elhybrid
Advertisement

När den första elhybriden lanserades i slutet av det förra millenniet så var den före sin tid. Priusen var något nydanande, och det är inte oförtjänt som den ofta beskrivs som en av de viktigaste bilmodellerna i historien.

Men 1997 var bara startskottet och Toyota har inte vilat på sina lagrar. Nu, 23 år senare, har tekniken vuxit, generationsväxlat och inkorporerats i stort sett i hela modellutbudet. Därmed har Toyota ett klart försprång då de som enda märke är inne på den fjärde generationens hybridsystem.

Elhybriden kan sägas vara ett äkta mellanting mellan en elbil och en konventionell bil med förbränningsmotor. Man har helt enkelt satt in en elmotor som stöd och hjälp. Systemet kallar Toyota för Hybrid Synergy Drive. Men även om tekniklösningen är otroligt komplex – så är det enkelt att köra och äga en elhybrid. Det krävs inga kablar eller kontakter och man behöver inte ha koll på laddtider eller batterikapacitet. Det är bara ratta på som vanligt och systemet styr samspelet mellan motorerna – och optimerar för att maximera räckvidden.

 

Undvik räckviddsproblematik

De största fördelarna med en elhybrid är onekligen miljövinsterna samt bränsleekonomin. För de som kör en bil med bara förbränningsmotor i stadstrafik kan besöken på macken snabbt bli en plånboksslitande historia. Men hybriddrivlinan ombord tar udden av bränslekostnaderna. Inte nog med att systemet minimerar förbrukningen – föraren kan om hen så vill köra helt utsläppsfritt i upp till 50 km/h under kortare sträckor. Så mack-visiterna blir inte lika frekventa.

Är det istället långresor som lockar, inga problem. Räckviddsångest är inget man som förare behöver ha, elhybriderna fungerar här som helt "vanliga" bilar. Så bara för att man har en stadssmart bil – får man inte en begränsad rörelsefrihet. 

 

Och det är inte enbart vid pumpen som en hybrid kommer ge den ekonomiskt sinnade ett leende på läpparna. Skatten för en hybrid är markant mycket lägre än för motsvarande dieselbil.

Även om de driftsekonomiska fördelarna lär locka så får man dessutom med mycket mer. Elhybridens intelligenta drivsystem ser till att maximera effekten av att vara "dubbelmotorigt" på bästa sätt. I uppförsbacke hjälper elmotorn till – samma sak när man behöver lite extra krut vid omkörningar. Att elmotorn har fullt vridmoment direkt ger även bilen tacksamma reaktioner i stan och gör att man snabbt och smidigt kan kryssa fram i trafiken. Bilen känns helt enkelt piggare än vad en motsvarande dieselbil skulle ha gjort. Utöver att det ger en rapp körrespons är systemet klokt. Intelligensen märks exempelvis av när man släpper gasen och systemet tar tillvara på bilens rörelseenergi och laddar batteriet. Att "tanka" bilen medan den rullar – det känns modernt.

Här kan du läsa mer om Toyotas elhybridteknik