Från kaos till mysigt

Metalstjärnorna Hannes och Floor Van Dahl spelar inte direkt i några garageband utan i världsberömda Sabaton och Nightwish. Men de tillbringar gärna extra mycket tid i sitt garage idag, sedan denna makalösa makeover!

Från kaos till mysigt

Hannes Van Dahl är trummispopulära metalbandet Sabaton med fyrdubbla platinaskivor i bagaget. Frun Floor är sångerska i Nightwish, ett finskt power-metalband som har sålt flest album internationellt historiskt än något annan finsk grupp. Deras respektive band fyller arenor som Wembley, de turnerar jorden runt och är enormt framgångsrika. Men även rockstjärnor drabbades av corona-pandemin förstås och förra året blev alla band hemskickade från sina turnéer. Det gjorde att Hannes fick tid att sätta igång med projektet att renovera familjens garage.  

– Vår hemmastudio ligger dörr i dörr med garaget och vi passerar garaget flera gånger om dagen och fick lite ont i magen över oordningen där inne, berättar Hannes.  

Förutom musikintresset så sysslar familjen Van Dahl med många fritidsaktiviteter som skidåkning, ridning och trädgårdsarbete. Behovet av att förvara alla dessa saker, samt verktyg och prylar som behöver stuvas undan (som resväskor) var stort.  

– Från början var garaget stökigt, deppigt och inget trevligt ställe att passera eller gå in i, säger Floor. 

 

Den dolda förvaringen med skåp gömmer resväskor och annat som behöver stuvas undan och inte bli smutsiga, men som snabbt kan tas fram när det behövs.

Filmen från hela garagerenoveringen hittar du här!

Hannes kavlade upp ärmarna så att de rikligt tatuerade slagverksarmarna blottades och satte igång med projekt garage-makeover. Det var lättare sagt än gjort. 

– Jag fungerar så att jag bara sätter igång, utan några som helst förkunskaper. Tänker "Hur svårt kan det vara?" och så googlar jag fram tips på Youtube om hur man isolerar väggar. Det är verkligen "Learning by doing". Jag är lite naiv på det sättet och missbedömer själva utmaningen, för annars hade jag ju aldrig satt igång, skrattar Hannes.  

Vilka hinder var svårast?  

– Byggplasten var hemsk. Men det är ett nödvändigt ont. Att fixa vindpapp och isolera, plasta in hela rummet på 70 kvm och tejpa med flexitejp… Det var inte så kul. Men nu vet jag ju hur man gör! 

Hannes trodde att renoveringen skulle ta två veckor. Efter tre månader var uppgivenheten total och i det läget ryckte Elfas inredningsteam in som en skänk från ovan, tänkta att hjälpa till med slutförandet av garage-makeovern. Då hade Hannes hunnit fixa isolering och el till väggarna samt målat grusat betonggolv. Så skalet var klart till garaget, men inredningen med hyllor, förvaringslösningar och annat inte ens påbörjad. 

– Det var en enorm lättnad. Elfa fick i princip fria händer. De frågade oss vilka våra behov var och sedan åkte vi bort i två veckor medan de fick fixa och greja klart. 

Att hänga saker på väggarna och frigöra golvyta är särskilt viktigt i utrymmen som garage, just för att man kan behöva köra in och ut fordon och maskiner här.

Vilka var behoven då, för er familj?  

– Eftersom vi är en aktiv familj med många järn i elden så orkar vi inte gå runt och leta efter saker då vi kommer hem efter en turné eller liknande. Vi behövde en vettig översikt på snowboards, längdskidor, pulkor, fyrhjulingar och annat. Och Floor har två hästar i ett stall bredvid, så det behövdes utrymme för hennes hästsaker också. Samt att hitta verktyg och sådant snabbt, eller var man kan stuva undan resväskor.  

Elfas förvaringsexpert Christine Dahlman och hennes team tog hänsyn till önskemålen och byggde flexibla och stabila förvaringsskenor på väggarna med hyllor och krokar där verktyg, bildäck, sadlar, snowboards och annat kom upp. Samtidigt frigjordes golvyta och golvet fick en intensiv, röd färg som kontrasterar fint mot de sobert grå väggarna.  

– Fantastiskt bra blev det, vi är extremt nöjda! Jag hittar ju saker nu som jag aldrig hade tänkt på själv, ur praktisk karaktär. Små snygga lösningar som man kanske inte ser direkt, som hur man hänger upp cyklarna exempelvis. Jag är väldigt imponerad över Christines känsla för både det estetiska och det funktionella. Det heter ju förvaringsproffs av ett skäl och folk som är experter inom sina områden är något jag verkligen respekterar. Hon är fokuserad, driven och kunnig – vilket smittade av sig, verkligen inspirerande. 

Hannes blev också glatt överraskad över stabiliteten i Elfas produkter, i kombination med att det är lätt att flytta och stuva om.  

– Det första jag testade var hur mycket stryk hyllorna skulle tåla. Och de är väldigt stabila. Samtidigt så tar det 30 sekunder att bygga om dem och flytta/organisera annorlunda om man önskar det.  

Floor fyller i lovorden:  

– Jag försökte få lite inspiration innan för garage genom att titta på Pinterest men hade aldrig kunnat föreställa mig att de skulle göra detta utrymme så mysigt och trevligt! 

Personliga inslag som tavlor/fotoprints, textilier i form av kuddar och mattor, samt klockor ger ett trevligt intryck. Buenos Aires och Shanghai är två platser i världen som symboliserar Van Dahls profession och resande, de har båda spelat i dessa världsmetropoler.

Vad är det som har överraskat mest med garagemakeovern? 

– Att det gick att göra till ett ställe man faktiskt vill stanna på och inte bara passera. Förut var det kaos, nu är det mysigt. Jag hade aldrig ens tänkt på att man kan ställa in ett bord med stolar med matta under i ett garage för att göra det mer välkomnande. Nu kommer vi in hit efter en dag ute i trädgården eller i stallet, någon granne kanske tittar förbi och vill stanna på en kopp kaffe, säger Floor.  

Makarna är också väldigt charmade av det faktum att Elfa-teamet inkluderade deras dotter i inredningen. Tack vare det flexibla hyllsystemet har fyråriga Freja fått sin egen lilla hörna i garaget, med räckhåll för sina verktyg, böcker, leksaker, skridskor och annat. Ovanför hennes hylla sitter en svartvit inramad fototavla på mamma.  

– Som förälder är det roligt att kunna dela sin fritid tillsammans med barnen. Där du är, är de också. Håller vi på och fixar och pysslar med något i garaget vill hon också göra det. Om vi stannar här och tar en fika vill hon också göra det.  

Freja har även en egen parkeringsplats i garaget, för sin fyrhjuling, märkt med hennes namn. Ordning och reda. 

– Till och med hunden blev tacksam! Vår irländska varghundsvalp tycker det är mysigt att springa runt med oss i garaget nu och verkar uppskatta att hela familjen samlas här ibland.  

När verktyg och prylar exponeras tydligt genom att placeras på väggar, i lagom höjd, så slipper du leta i lådor.

Läs mer på Elfas hemsida!