Toyota hyllas av ägarna – här är modellerna med minst problem

Trots avancerad hybridteknik som kapar utsläppen håller Toyotas modeller extremt hög kvalitet – och de hyllas av ägarna själva för driftsäkerheten.

Toyota hyllas av ägarna – här är modellerna med minst problem
Advertisement

Ett fel på bilen kommer aldrig någonsin lägligt. Oavsett om du ska lämna på dagis, åka till jobbet eller ge dig iväg på bilsemester vill du kunna lita på att bilen funkar som den ska.
Det är dock inte alltid en självklarhet. Moderna bilar har enormt mycket avancerad teknik under skalet – och det räcker med att någon liten detalj går sönder så kan plötsligt hela bilsemestern stå på spel.
Men det finns undantag. Toyota har alltid haft extremt hög driftsäkerhet, och trots att Toyotas hybridmodeller har avancerad teknik under skalet ligger de ständigt i topp när det gäller kvalitet och problemfrihet.

Autobroms minskar skada på både bil och människa.

Ett tydligt exempel på det är auto motor & sports begagnatenkät, där ägarna själva får sätta betyg på sina bilar. När det gäller bilar med modellår 2011–2018 får Toyotas bilmodeller ett problemfrihetsbetyg på hela 94 procent. Det är betydligt högre än för snittbilen, som får 88 procent.
Modellerna som finns med hybridteknik – som RAV4, Yaris, C-HR och Corolla – hyllas av ägarna för sin driftsäkerhet. "Inga problem att rapportera!", är den vanligaste kommentaren från ägarna.
Siffrorna från auto motor & sports begagnatenkät baseras på 16.780 svar.

Läs mer om fördelarna med elhybrid

Ägarna är alltså betydligt nöjdare med driftsäkerheten i Toyotas modeller än snittbilsägaren. Och även försäkringsbolagen rapporterar att Toyota håller hög kvalitet.
Även i Länsförsäkringars årliga rapport om maskinskador visar det sig att Toyota hamnar på topplistan.
Maskinskador kan ofta vara allvarliga och dyra att reparera. Det kan till exempel handla om motorfel eller problem med avgasreningen. Motorskador kostar i snitt över 27.000 kronor att reparera, enligt Länsförsäkringar.

Så hur kommer det sig att Toyota kan hålla så hög kvalitet? Den viktigaste beståndspunkten är arbetssättet Toyota way, eller lean production, som Toyota införde för flera decennier sedan. En viktig beståndsdel är begreppet "kaizen", som innebär att en tillverkningsprocess alltid kan förbättras – personalen i fabriken uppmuntras till exempel att hela tiden utveckla och förbättra produktionen för att minska antalet felkällor.

Toyota var pionjärer med det här arbetssättet och det sipprar ned genom hela tillverkningskedjan. Alla komponenter testas till exempel noga för att minska risken för fel.
Resultatet är en bil som du kan lita på i olika situationer och som minskar risken för att du ska behöva ta värdefull tid i vardagen för att åka till verkstaden.

Lär dig mer om elhybrid