Ladda bilen till halva priset – så funkar det

Greenelys smarta algoritmer laddar automatiskt elbilen när strömmen är billigast. Det är bra för både plånboken och miljön.

Ladda bilen till halva priset – så funkar det

Det svenska företaget Greenely har utvecklat en tjänst som låter dig ladda din elbil med miljömärkt och förnyelsebar energi då elpriset är som lägst – helt automatiskt. Det kapar upp till 50 procent av elkostnaden och är samtidigt ett steg i rätt riktning för både samhället och miljön.

Ladda off-peak

Precis som det mesta här i världen följer elpriserna regeln om tillgång och efterfrågan. När många behöver ström kostar det mer. På morgonen när alla ska koka kaffe, duscha och rosta bröd samtidigt är belastningen på elnätet väldigt hög. Sedan sjunker förbrukningen under dagen innan den återigen stiger på eftermiddagen när genomsnittssvensken kommer hem från jobbet, sätter på en tvättmaskin och kör igång med matlagningen.

Om alla elbilister dessutom skulle ladda sina bilar under dessa rusningstimmar skulle både elräkningen och belastningen på elnätet bli onödigt hög. Sverige, som i vanliga fall har en väldigt ren elmix, skulle behöva importera mer kolkraft från Tyskland och Polen.

Genom att istället ladda bilen när elnätet är lågbelastat sparar du inte bara pengar. Du bidrar också till att minska effekttopparna då den svenska elproduktionen inte räcker till, och undviker att använda importerad ful-el.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ingen speciell laddbox behövs

Tjänsten är samtidigt väldigt enkelt att använda. Som smart teknik ska vara.

Du kopplar in laddkabeln som vanligt och bestämmer när du vill att bilen ska vara färdigladdad – sedan sköter Greenely resten. De kommunicerar direkt med bilens kontrollsystem, algoritmerna identifierar de timmar då elpriset är som billigast och laddar bilen automatiskt till den önskade batterinivån.

Det behövs alltså ingen speciell laddbox för att tjänsten ska fungera, och du som elbilist behöver inte ägna det en tanke när det väl är inställt.

Greenely fungerar i dag med 13 olika bilmärken, bland annat Tesla, Volvo, Kia, VW, BMW och Audi. Över 1.000 bilar är redan uppkopplade till sin tjänsten.

I appen kan du hålla koll på din elförbrukning och hur mycket du har sparat – både i bilen och i resten av hemmet. Oavsett om du är elkund hos Greenely eller inte kan du via appen få statistik, analyser och tips för att sänka din förbrukning och dina elkostnader. Du som har egna solceller kan också koppla upp dem mot appen och få full insikt i din produktion och hur mycket du säljer vidare till elnätet.

Ström till självkostnadspris

För att börja spara pengar behöver du dock bli elkund hos Greenely. Det kostar 69 kronor per månad eller 588 kronor per år, och för det får du köpa elen till självkostnadspris. Till skillnad från konventionella elbolag tjänar de alltså inga pengar på strömmen du använder. Du som har solceller kan också sälja ditt överskott till Greenely till ett konkurrenskraftigt pris.

Greenely har ingen bindningstid och hjälper dig självklart med att säga upp ditt nuvarande elavtal.

Läs mer om hur det funkar på Greenelys hemsida!