Andrahandsvärdet på elbilar ökar rekordsnabbt – så blir du en vinnare

Elbilar blir bara hetare och hetare, både på nybils- och begagnatmarknaden. Det innebär att andrahandsvärdet på elbilar, oavsett märke, har gått upp kraftigt under årets första sex månader. Ett exempel är Tesla Model 3 som har ökat med hela 19 procent. Men vad beror detta på och hur kan du som konsument gå vinnande ur denna aggressiva prishöjning?

Den främsta anledningen till de rusande priserna är världsläget. Biltillverkare har svårt att få tag i komponenter vilket gör att leveranstiderna på en ny elbil ökar för varje månad som går. 
Det gäller därför att ha bra framförhållning om du ska köpa en ny elbil idag.

Leveranstiden är i vissa fall över ett år. Och om du har otur kan leveransen hamna på ”fel” sida av årsskiftet och då finns det även en risk att elbilsbonusen blir lägre.

– Nybilsproduktionen hinner inte ikapp efterfrågan vilket i sin tur bidrar till att priserna på begagnatmarknaden har gått upp de senaste månaderna. Det tillsammans med att bränslepriserna skjuter i höjden gör att det just nu är många som väljer att sälja eller byta in sin elbil eller laddhybrid på Carla.se, säger Patrik Illerstig CEO på Carla.

En av de mest välkända aktörerna på elbilsmarknaden är Tesla. Strax innan sommaren intervjuades grundaren, Elon Musk, under den populära konferensen ”Future of the car”. I intervjun berättade Musk att efterfrågan på Teslas modeller är större än vad de har kapacitet att tillverka. Han säger vidare att läget är så kritiskt att Tesla överväger att införa ett orderstopp för att kunna lägga allt fokus på att leverera de bilar som redan är beställda.

I maj i år såg vi en direkt effekt av Elons uttalande. Över en natt ändrades leveranstiderna på Teslas hemsida för Model 3 och Model Y från leveransmånad till vilket kvartal du kan förvänta dig att din nya elbil kan komma att levereras.
 På Carla ser vi samma trend. Antalet personer som nu väljer att sälja sina elbilar och laddhybrider ökar stadigt och det beror främst på att priserna har gått upp så pass mycket. De får helt enkelt riktigt bra betalt för sina bilar.

– Vi har till och med kunder som har tjänat på att sälja tillbaka sina bilar till oss, bara några månader efter sitt köp. Marknaden är verkligen ovanligt stark just nu, säger Julian Mousa, Head of Car Buying på Carla.

Så oavsett om du har ägt din bil i flera år eller i bara några månader kan det vara läge att agera nu. Ta reda på vad din elbil eller laddhybrid är värd genom att göra en kostnadsfri värdering online på carla.se.

Värdera din elbil här!

 
 
 
Rulla till toppen