Framtidens värmepump är redan här

Allt fler vill ha en värmepump som värmekälla i villan. Med högre elpriser kommer den utvecklingen att accelerera.

– Moderna värmepumpar är energieffektiva samtidigt som de är diskreta. Dessutom ger de förnybar värme som gör skillnad för klimatet, säger Anny Osbäck som jobbar med produktutveckling på CTC.

Statistiken talar sitt tydliga språk. Värmepumpar är omåttligt populära. Mer än 1,2 miljoner svenska hem har i dag en värmepump installerad, och antalet ökar stadigt, enligt statistik från Energimyndigheten.

Mest populära är berg-, jord- och sjövärmepumpar, som fanns i nästan en halv miljon hushåll år 2021.

– Det finns lagrad solenergi överallt omkring oss, i luften, i sjöar och i berggrunden. Värmepumpar är en smart uppfinning som omvandlar energin till något som värmer våra hem. Det är ett hållbart tänk som gör skillnad både för husägaren och för alla andra i samhället, säger Anny Osbäck.

Ta del av kostnadsfri värmepumpsguide – en bra startpunkt för dig som vill ha koll.

”Dagens värmepumpar ger mer varmvatten, lägre elförbrukning och har smartare finesser än tidigare modeller”, säger Anny Osbäck på CTC.

Hållbara värmepumpar

Dagens värmepumpar är varvtalsstyrda vilket innebär att de anpassar sig automatiskt efter hemmets temperatur. Trådlösa givare för koldioxid och fukthalt finns som tillbehör. De kan användas för ventilationen och därmed behålls hög komfort oavsett om huset är tomt eller fullt med folk.

Förutom att värmepumpar blivit smartare, håller de allt längre. Man kan dra paralleller till hur bilar har utvecklats. Bilens elektroniska övervakningssystem larmar innan saker går sönder. Större ingrepp undviks genom förebyggande mindre reparationer. Det är samma med värmepumpar.

– Ett skäl till att värmepumpar i dag håller så länge är att pumpens givare upptäcker eventuella avvikelser från förväntade värden. Ett larm indikerar om något är fel och problemet kan åtgärdas, säger Anny Osbäck.

Smart styrning

I samband med att elpriset ökade sommaren 2021 utvecklade CTC en programvara så att husägaren kan styra värmepumpen efter hur spotpriserna för el ser ut. Tjänsten har sedan dess hjälpt många att hålla ner elräkningen.

– Det är ännu ett exempel på hur tekniskt avancerade värmepumpar är. Eftersom hus har viss värmetröghet behöver den typen av åtgärder, att dra ned på elförbrukningen under dyra timmar, inte märkas på komforten. Dessutom, ingår inbyggd uppkoppling mot app med tillgång till elspotpris, vilket styr elförbrukningen mot miljövänlig drift med mer sol- och vindkraftsel, säger hon.

Enligt henne är även den genomtänkta designen på CTC:s värmepumpar något som värderas högt. Många kunder lägger i dag stor vikt vid de utrymmen i villan där värmepumpar placeras, vilket gör att utseendet blir alltmer prioriterat. CTC har satsat på en diskret och tidlös design.

– Att investera i ett nytt värmesystem är oftast en stor kostnad för många kunder och det är viktigt att helheten känns rätt. De flesta konsumenter letar efter en värmepump som kombinerar det bästa när det gäller besparing, hållbarhet och design.

Intresserad av värmepump?

Läs mer och räkna på hur mycket du kan spara i uppvärmningskostnader här.

Rulla till toppen