Experten: Så maximerar du bilens livslängd

En välvårdad bil håller längre – och är säkrare.

Advertisement

Advertisement
Advertisement
Advertisement

En välvårdad bil håller längre. Men vad innebär det egentligen att sköta om sin bil? Vi ställde frågan till Daniel Stark, ägare av Speicher Auto Ford i Huddinge, som levererade handfasta, konkreta tips för att hålla din Ford i bästa skick så länge som möjligt.

Genom att ge din Ford regelbunden originalservice, omvårdnad och underhåll kan du förlänga bilens livslängd och bevara både prestanda och säkerhet.

Fordexpertens bästa tips och råd

Vissa saker är det bäst att låta proffsen sköta – men mycket kan man som bilägare faktiskt göra själv, menar Fordexperten Daniel Stark. Mycket handlar då om att hålla koll på sin bil, och ta en titt under huven då och då.

– Det är bra att kolla nivån på olja och vätskor, kanske en gång i månaden. Samtidigt kan man, om man har kunskapen, kolla efter skador och sprickor på slangar och remmar, säger Daniel Stark.

Han tipsar också om att vara vaksam på rost och stenskott på utsatta platser, till exempel runt skärmkanterna.

– Ser man att det kommit stenskott eller småskador på sin bil är det bäst att ta hand om det på en gång, innan det sprider sig. Små stenskott på lacken kan man fixa till med lackstift, säger han.

Det absolut viktigaste är dock att bilen servas enligt tillverkarens instruktioner. Det är A och O, menar Daniel Stark. Om motorolja, filter, bromsvätska och andra servicedetaljer inte byts ut regelbundet finns risk för bilen att gå sönder mycket tidigare. Det är också viktigt att inte snåla in på de större servicejobben, till exempel kamremmen, om bilen har en sådan.

– Man kanske tycker att det är mycket pengar, men om kamremmen går av blir det bra mycket dyrare.

Detsamma gäller bromsarna – bilens kanske viktigaste säkerhetsdetalj. Bromsskivor och klossar är slitdelar, och kan behöva bytas ut flera gånger under bilens livslängd.
– Det finns många som missköter det. Man ska inte tumma på bromsarna, säger Daniel Stark.

Bromsarnas skick kan dock vara svårt att hålla koll på för en vanlig bilist. Bortsett från uppenbara tecken som varningslampor eller otäcka skrapljud är det därför viktigt att lyssna på råd från besiktningsmän och mekaniker som man litar på. De är experter – och vet när något måste åtgärdas.

För Fordägare är det här ännu en anledning till att lämna bilen till en auktoriserad Fordverkstad när det är dags för service och reparationer. Då kan man vara trygg med att teknikerna vet vad de gör, och att de använder korrekta metoder och reservdelar.

Så: Se till att serva bilen när det är dags, håll lite koll på den själv mellan varven, och lyssna på verkstadens råd. Det är lätt att komma ihåg. Men bilens välbefinnande påverkas också av hur du använder den. Och det gäller både om du kör den för hårt men också om bilen aldrig riktigt får jobba ordentligt menar Daniel Stark.

För fler tips hur du tar hand om din Ford, klicka här.

Låt bilen få jobba ibland

Man ska självklart köra lugnt, mjukt och effektivt, för att spara dels på bränsle men också för att det är bättre för miljön. Men då och då kan det ändå vara bra att på ett säkert se till att aktivera bromsarna för att dom ska hålla sig i bra skick längre. Det kan man göra genom att bromsa in lite kraftigare med jämna mellanrum. Då slits ev rost bort, och på så sätt kan man förebygga att bromsarna behöver bytas ut i förtid.

– Själv passar jag på någon gång då och då, när jag kör av på en motorvägsavfart och trafiken tillåter det. Det har blivit en vana, säger Daniel Stark.

Även motorn kan påverkas negativt om bilen exempelvis bara används för kortare sträckor. Speciellt dieselbilar med partikelfilter – de måste nå en viss arbetstemperatur regelbundet för att filtret ska kunna rensas ut. Annars blir de igensatta och måste då antingen bytas ut eller rengöras. Båda dessa alternativ kan kosta mycket pengar.

– Det är aldrig fel att köra en lite längre sträcka då och då, kanske uppåt 10 mil eller så för att motverka det. Gärna på motorväg, säger Daniel Stark.
En annan viktig punkt är däcken. Här är rådet att se över hjulen ordentligt i samband med skiftet under vår och höst, och se till att allt är i sin ordning. Skiftar du hjulen på en auktoriserad verkstad kan du tryggt lämna det ansvaret till verkstaden, men många väljer att skifta däck själva. Då har man ett utmärkt tillfälle att kolla mönsterdjup och leta efter skador. När hjulen är av har man också chansen att se över hjulupphängning och bromsar. Om något inte verkar stå rätt till är det läge att höra av sig till verkstaden.

Checklista: Några saker att tänka på

• Kontrollera däcktrycket
Rätt däcktryck är inte bara viktigt för bränsleeffektiviteten utan också för säkerheten. Se till att kontrollera däcktrycket regelbundet och justera det enligt tillverkarens rekommendationer. Kom också ihåg att rotera dina däck regelbundet för att säkerställa jämn slitning. Om du är osäker kan verkstaden hjälpa dig bedöma däckens skick.
• Åtgärda dina stenskott
Stenskott bör åtgärdas så snabbt som möjligt, så att de inte fortsätter spricka upp. Då blir skadorna större, men också farligare eftersom skador på rutan medför försämrad trafiksäkerhet.
• Håll din Ford ren
Regelbunden tvätt och rengöring är viktigt för att skydda din Ford från rost och andra skador. Tvätta din bil regelbundet och ta bort smuts, salt och insektsrester som kan skada lacken. Glöm inte att rengöra insidan regelbundet också, inklusive dammsugning och rengöring av inredningen för att behålla en fräsch interiör. Att hålla bilen ren och tvättad kan faktiskt förlänga dess livslängd.

• Körsätt och förvaring
Hur bilen körs påverkar såklart både livslängd och graden av slitage. Det är inte bara en säkerhetsaspekt – att man inte ska överskrida hastighetsbegränsningarna utan bilen slits i högre utsträckning av höga hastigheter, och förbrukar mer bränsle. Viktigt att inte heller överskrida den maximala lastvikten eller packa väldigt tungt eftersom det, utöver att det är farligt även kan leda till onödigt slitage på bilens däck, hjulupphängning, bromsar och även drivlina. Att förvara din Ford på rätt sätt är ett annat sätt att minska slitage över tid. Att parkera bilen i en skyddad miljö, undvik element, kan hjälpa till att minska effekten av UV-strålning och väderpåverkan. Även att parkera smart kan skydda lacken från repor och skador.
• Var uppmärksam på varningssignaler
Lyssna på din Ford när den kommunicerar med dig. Om du märker några ovanliga ljud, vibrationer eller varningslampor, ta dem på allvar och få dem undersökta av en auktoriserad Fordverkstad. På så sätt kan man ofta förebygga eller åtgärda behov eller skador innan de blir mer omfattande och kostsamma men framför allt så slipper du tumma på säkerheten.
• Välj en auktoriserad verkstad
En auktoriserad Fordverkstad kan din Ford. De har specialutbildade tekniker, rätt verktyg, den senaste mjukvaran och använder endast originaldelar. En utbildad Fordtekniker har ofta lättare att kunna upptäcka och då också förebygga skador, eftersom hen har rätt kompetens men också verktyg.
• Tänk plånbokssmart
I Ford originalservice ingår vägassistans som en del av servicen så du slipper köpa till en dyr extra försäkring. Dessutom hjälper originalservice till att hålla andrahandsvärdet uppe på bilen. En utbildad Fordtekniker har också lättare att förutse framtida problem med bilen, vilket kan göra att man slipper onödiga verkstadsbesök i framtiden.
• Extra fördelar för äldre bilar
De som har lite äldre bilar, över fem år gamla, kan ofta vara mer benägna att lämna sin bil till en icke auktoriserad verkstad. Det baseras ofta på att man tror att det är dyrare att lämna bilen till en märkesverkstad eller att man har uppfattningen att det inte längre behövs eftersom garantin löpt ut. Det är ofta felaktigt. För det första så har Fords auktoriserade verkstäder alltid extra fördelaktiga servicepriser för just bilar som är 5 år eller äldre. Och vill man ha det där extra skyddet efter att bilens garanti löpt ut och minska risken för oväntade kostnader kan man teckna extra skydd med Ford Trygghetsförsäkring. Försäkringen täcker skador som normalt inte omfattas av en vanlig bilförsäkring, och täcker skadekostnader upp till 50 000 kronor.

Läs mer om hur du tar hand om din Ford här!

Rulla till toppen