Därför är vindrutan så viktig för säkerheten i din bil

En vindruta gör mycket mer än att skydda mot regn och vind.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement

I moderna bilar är vindrutan avgörande för bilens krocksäkerhet och andra aktiva säkerhetssystem. Douglas Ballenthin, servicesäljare på Ford Hedin Bil i Halmstad, ger sex anledningar till varför det är så viktigt att rutan byts ut eller lagas på rätt sätt när den har en skada – av utbildade tekniker eller glasmästare som kan din Ford.

1. Rutan är en del av den bärande konstruktionen

I moderna bilar är vindrutan en viktig del av bilens bärande konstruktion. Vid en frontalkrock står rutan i en genomsnittlig bil för uppskattningsvis 45 procent av kupéns styrka, och upp till 60 procent om bilen skulle volta. Om du kör med en sprucken vindruta är själva rutan inte lika stark längre, och bilens krockmotstånd blir försvagat.

2. Även bilen behöver se ut genom rutan

I moderna bilar finns mängder av elektronik som, likt dig som kör bilen, behöver ha fri sikt ut genom rutan. System som Fords autobroms Active City Stop, regnsensorer och den adaptiva farthållaren är beroende av sensorer som sitter limmade mot vindrutan. Blir rutan skadad i området där sensorerna sitter måste den bytas ut – och det är viktigt att det görs på rätt sätt. Sensorerna kan nämligen hamna i en lite annorlunda position efter ett rutbyte, och då måste de kalibreras på nytt för att fungera som de ska. Det gör Douglas Ballenthin och hans kollegor på auktoriserade Fordverkstäder genom att koppla in en dator till bilens system efter att rutan bytts ut, och sedan kör de bilen i ett speciellt kalibreringsläge för att bilens datorer ska lära sig de nya omständigheterna. Om man hoppar över det här steget kan det leda till att autobromssytemet och den adaptiva farthållaren mäter fel avstånd till bilen framför, vilket i värsta fall kan leda till olyckor.
– Man litar på tekniken i nya bilar. Då är det viktigt att den fungerar, säger Douglas.

Hitta din verkstad här

3. En sliten ruta gör bilen osäker

Det här är en klassiker i Douglas Ballenthin bransch. Bilar som kommer in med vindrutor som är så slitna att det rent av är en trafikfara. Alla som har suttit i en bil när solen står lågt på himlen känner nog igen scenariot. Om rutan är sliten bryter alla små repor solljuset och hela rutan blir till en stor, bländande ljuskälla som är helt omöjlig att se genom. Studier som undersöker kopplingen mellan vindrutor och trafiksäkerhet har visat att din reaktionstid som förare försämras avsevärt om vindrutan är sliten – speciellt i situationer med bländande ljus. Om du är osäker kring skicket på din vindruta kan du ta bilen till en auktoriserad Fordverkstad för kontroll.

4. Stenskott kan ofta lagas – bättre för miljö och plånbok

Därför är vindrutan så viktig för säkerheten i din bil

Säkerheten går givetvis alltid först, men om rutan har en skada som är lika säker att laga som att byta så lagar Fordverkstaden rutan. En lagning ger mindre klimatavtryck och kostar mindre att åtgärda jämfört med att byta hela rutan. Det går också fortare – ofta tar lagningen inte mer än 30 minuter. Men förutsättningarna måste vara de rätta. Rutan i övrigt bör vara i bra skick och stenskottet får inte vara mitt i synfältet. Detta eftersom ljuset bryts på ett annat sätt genom lagningen och riskerar blända eller störa föraren. Av samma anledning lagar man heller inte stenskott som sitter framför bilens sensorer.

Det kan även vara nödvändigt att byta rutan om stenskotten är belägna i den svarta ytterkanten av rutan eller om rutan har fler än tre stenskott. Det har att göra med att rutan är en viktigt del av bilens bärande konstruktion. I andra fall är det inga problem att laga ett stenskott – men sätt på ett stenskottsplåster och boka en tid så fort du upptäcker det eftersom en skada snabbt kan utveckla sig till sprickor. Om det händer måste rutan bytas ut. Du kan hämta kostnadsfria stenskottsplåster hos din Fordverkstad.

5. Med originaldelar förblir din Ford en Ford

Det råder inga tvivel om att vindrutan är en viktig komponent för säkerheten i din bil. Det är viktigt att den fungerar som den ska, och att den lever upp till kraven som sattes av de som byggde bilen. När du byter eller lagar din ruta hos en auktoriserad Fordverkstad kan du vara trygg med att du får just detta. Douglas Ballenthin och hans kollegor använder bara rutor tillverkade till just din Ford, med garanterat rätt specifikationer. Underarbetet sker på ett fackmannamässigt sätt, och den nya rutan sätts på plats med det lim som Ford anvisat, så du kan vara säker på att rutan står emot de krafter den behöver göra för att bilen ska fortsätta vara lika säker som den var när den lämnade fabriken. Så att din Ford kan fortsätta vara en Ford.

6. Det kostar inte mer hos märkesverkstaden

Nio av tio rutor som byts ut eller lagas går via en glasskadeförsäkring så det behöver inte kosta dig mer att få rutan åtgärdad av Fords experter. I och med att självrisken i de flesta fall är en fast summa blir det inte dyrare att välja en originalruta hos Ford. Du har med andra ord ingenting att förlora på att välja rätt. Självrisken med Ford Försäkring är 200 kr vid lagning och 1 800 kr vid rutbyte. Fords glasexperter gör en bedömning av vilken lösning som är säkrast för din skada.

Läs mer och boka en tid här

Rulla till toppen