Expertens tips: Så väljer du rätt vinterdäck

Bra vinterdäck är en investering i säkerhet och avgörande för bilens greppförmåga och bromssträcka. Men att hitta rätt i däckdjungeln är inte lätt, speciellt för bilägare som handlar på nätet.

För att få guidning genom däckdjungeln bad vi Jonas Strining som är ägare och driver Svarsvik Motor, Ford i Spånga, om några konkreta tips hur man ska tänka kring nya däck inför vintersäsongen.

Ibland behöver vi påminnas om att däcken är bilens enda kontakt med vägen. En yta ungefär lika stor som fyra handflator. Alla viktiga egenskaper hos bilen avgörs av denna lilla kontaktyta som däcken har. Bromssträcka, möjlighet att göra en undanmanöver, drivgrepp på vintern, buller och komfort. Däcken har även stor påverkan på bränsle-/energiförbrukningen.

Det säger sig självt att välja bra däck är ett av de viktigaste valen du gör som bilägare. Speciellt på vintern, då omständigheterna kan vara både svåra och nyckfulla. Greppförmågan kan snabbt ändras när man kör från blöta vägar till ishalka.

Samtidigt kan det vara svårt att veta vilka däck som är rätt för ens egna specifika behov men också för just sin bilmodell. Här finns Fords tekniker till hands med goda råd.

Jonas Strining som är ägare och driver Svarsvik Motor, Ford i Spånga.

Hur många typer av vinterdäck finns det?
– Tre olika: dubbdäck, nordiska friktionsdäck och europeiska friktionsdäck.

Hur vet jag vilken typ jag ska välja?
– Det man först bör utgå ifrån när man behöver investera i nya vinterdäck är var i landet man bor. Bor man i södra delarna av Sverige, där vinterklimatet i huvuddel består av regn och slask, passar ett nordiskt friktionsdäck bäst. Samma val rekommenderar jag kunder som bor i innerstadsområden. Dubbar skadar våra vägar och närmiljön. De förorenar luften när de river upp farliga partiklar från vägen, och kan släppa från däcken och hamna i naturen. I Stockholmsområdet är det dubbdäckförbud på vissa gator och fler sådana förbud kan vi nog vänta oss.

Så dubbdäck är inget att ha?
– Jo, i klimat med mycket snö och is är dubbdäcket fortfarande oslagbart. Kör man mycket landsväg i de mellersta/norra delarna av Sverige med mycket snö och is är dubb att föredra. I södra Sverige med milt klimat och mycket regn, samt i storstadsregionerna, är nordiska friktionsdäck ofta bättre.

Vad säger du om de så kallade europeiska friktionsdäcken då?
– Dessa avråder jag ifrån i vårt klimat. De har färre sajpningar, alltså spår, vilket ger däcket en större vattenavvisande förmåga men sämre grepp på snö och is. De är bättre lämpade för milda sydeuropeiska vintrar där vägarna sällan fryser till på nätterna.

Hur vet man när det är dags att köpa nya vinterdäck?
– Ska vi utgå från vad lagen säger så är kravet att mönsterdjupet inte får understiga 3 mm på den mest slitna punkten på däcket. Ett helt nytt däck har ett mönsterdjup på ca 8–9 mm. Många däck har även en slitageindikator som talar om för oss när däcket har ett för lågt mönsterdjup. Åldern spelar också in, samt hur vi förvarar däcken. Däck börjar åldras vid omkring 5 år på grund av kemiska processer materialet. Lämnar man in hjulen på våra däckhotell så tvättar vi dem och sedan förvarar vi dem svalt och mörkt – då håller de mycket längre.

 Hur mäter man det?
– Ett enkelt tips är att ta en gammal 5-krona och mäta mönsterdjupet själv. Det är nämligen exakt 3mm mellan femkronans kant och överdelen på siffran 5 på myntet. Annars kan man enkelt köpa en mönsterdjupsmätare och ha med den i bilen och mäta med jämna mellanrum.

Spelar däckens varumärke någon roll?
– Det finns både budget- och premiumdäck. Det som först och främst skiljer dessa åt är materialval och utvecklingskostnader i framtagandet av däcken. En enkel tumregel att utgå ifrån när man köper nya däck är att man får oftast den kvalitén och de däckegenskaperna man betalar för.

Nämn ett vanligt missförstånd kring vinterdäck!
– Mer än ofta får man höra att friktionsdäck är ”året runt-däck”. Det stämmer inte – det finns inget som heter ”året-runt-däck”, allrounddäck eller allvädersdäck. Det finns inga däck som är bra på allt eller byggda för att användas året om. Det finns sommardäck, friktionsdäck och dubbdäck som alla har sina specifika egenskaper!

Vill du få hjälp att välja rätt däck till din Ford eller boka tid för skifte och förvaring? Besöka Fords hemsida här!

Ford kan din bil – och vet vad den behöver

När en ny Fordmodell utvecklas sker det i nära samarbete med däcktillverkarna, som tar fram speciella däck med precis rätt egenskaper.

Den som vill välja rätt däck till sin Ford eller boka tid för skifte och förvaring kan besöka Fords hemsida (klicka på länken). Utöver mer information om olika däck och tips kring förvaring hittar du här även din närmaste Fordåterförsäljare eller verkstad som hjälper dig vidare med allt som rör däck. Väljer du att köpa nya däck hos Ford utförs alltid monteringen av kunniga tekniker.

Hitta din närmaste återförsäljare här!

Advertisement

Advertisement

Rulla till toppen