Vilken Mazda MX-30 passar dig bäst?

Vi har alla olika behov – men oavsett om du mest kortpendlar eller ofta ger dig ut på lite längre resor finns det en MX-30 som passar. Är den nya versionen med Wankelmotor bäst för dig?

AdvertisementAdvertisementAdvertisement

Mazda MX-5 – Miata – är världens mest sålda sportbil, en legend som har skänkt körglädje till en hel bilvärld i generation efter generation. Lite mindre känd är den lilla stadssuven MX-30. Men de två bokstäverna MX indikerar att det är samma andas barn, speciella bilar från Mazda för de som älskar att köra, gillar spännande teknik, design och högsta kvalitet.

Mazda MX-30 finns i två versioner. Antingen en ren elbil eller en laddhybrid. I grunden är det samma säkra bil – 5 stjärnor i Euro NCAP – med all utrustning man kan önska sig och Mazdas passion för de minsta detaljerna och stil.

Ny är laddhybriden, Wankelversionen MX-30 R-EV där Mazda som enda biltillverkare i världen har vidareutvecklat den unika Wankelmotortekniken. Mazda vann 24-timmarsloppet Le Mans med Wankeldrift redan 1991 och nu är man äntligen tillbaka med en Wankelmotor – efter ett uppehåll på 11 år. Det ligger inte för Mazda att ge upp den teknik man älskar. Tekniken är vidareutvecklad med en ny generation tätningar runt rotorn för hög driftsäkerhet – det här är den bästa tekniken för att ladda ett batteri med hjälp av bensin.

Båda är i grunden rikligt välutrustade med head-up display, parkeringssensorer, backkamera, eluppvärmd ratt, LED-strålkastare med mera. Interiören består till stor del av återvunna material och bilens eleganta signum är korkdetaljerna på mittkonsolen och dörrsidorna som är sköna att ta på.

Förarmiljön är en perfekt blandning mellan fysiska reglage och skärmar, både modernt och lätt att använda. Designen utstrålar elegans med sin coupéform och bakhängda bakdörrar som gör insteget – likt till vissa Rolls-Roycemodeller – till en upplevelse. Samtidigt ger skrämbreddarna en robust utstrålning.

Vill du ha en ännu exklusivare bil beställer du Makato-paketet ett urval av olika klädslar, elinställbar förarstol, adaptivt helljus, 360-parkeringskamera med mera.

Båda versionerna har klarat fem stjärnor enligt Euro NCAP:s krocktest och är utrustade med moderna säkerhetssystem som också gör bilen ännu bekvämare att köra – som den automatiska farthållaren som sköter farten vid kökörning. Vidare finns bland annat autobroms, filhållning med övervakning av döda vinkeln, varning för korsande trafik vid backning, trötthetsvarnare och trafikskyltavläsning.

Bygg din bil här!

Med MyMazda-appen som laddas ner till telefonen går det att värma eller kyla kupén före avfärd, och även styra laddning eller hitta en laddplats.

Garantipaketet är också Mazdageneröst: 3 års fabriksgaranti, och ytterligare 7 års komponentgaranti. Batterigarantin är 8 år/16 000 mil.

Båda versionerna kan ta taklast på 75 kg och du kan beställa snygga rails och en specialanpassad takbox. Vill du ta med cyklar går det bra att hänga dessa på en dragkrokshållare.

Låt oss gå ner i detalj. Elversionen kallad MX-30 EV har en elmotor på 145 hk medan MX-30 R-EV med Wankelmotor har en elmotor på 170 hk. Båda klarar 0–100 km/h på strax under 10 sekunder och har en toppfart på 140 km/h. Elförbrukningen är snarlik: 17,5 mot 17,9 kWh/100 km.

Mazda MX-30 EV har ett batteri på 35,5 kWh och en räckvidd på 20 mil vid blandad körning och 26,5 mil vid stadskörning. MX-30 R-EV med sitt batteri på 17,5 kWh har en räckvidd på el på 8,5 mil vid blandad körning.

Båda modellerna laddas enkelt hemma på natten och kan snabbladdas. MX-30 R-EV laddar med sitt mindre batteri snabbare: 20–80 % på 25 minuter jämfört med 40 minuter för MX-30 EV. Så långt är versionerna snarlika och inte ens ekonomin skiljer nämnvärt. Båda kostar ordinarie från 415 900 kronor och förmånsvärdet ligger runt 2 000 kronor. Men just nu kan du köpa Mazda MX-30 R-EV till kampanjpris från 385 900 kronor. Erbjudandet gäller lagerbilar och är giltigt till 31/3 2024. Det är dina körbehov som avgör. Över hälften av alla bilresor är kortare än en mil och i snitt kör svenskarna lite drygt två mil om dagen med sin bil.

Klarar du dig bekvämt med en räckvidd på 20 mil är elbilen Mazda MX-30 EV rätt. Vill du slippa räckviddsångest och ibland kunna ge dig ut på längre resor är laddhybriden MX-30 R-EV din bil. Oavsett får du en lyxig och personlig elbil som klarar dina behov, nära besläktad med Mazda MX-5. Vilken version väljer du?

Läs mer om Mazda MX-30 här!

Rulla till toppen