Experten: Så ökar du andrahandsvärdet på din Ford

Det finns många anledningar att välja en auktoriserad Fordverkstad. Inte bara när det är dags för service utan även om det är något på bilen som behöver undersökas, åtgärdas eller anpassas med tillbehör.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement

Jörgen Hjerpensköld, servicemarknadschef på Ford Carstedts bil i Umeå, med över 20 års erfarenhet i bilbranschen berättar varför.

En bil som är väl omhändertagen får inte bara ett längre liv. En bil som servas och repareras på rätt sätt är också säkrare, mer miljövänlig, behåller ett bättre andrahandsvärde och en allmänt trevligare upplevelse. Och när det gäller Ford finns det ett företag som vet allt om hur den ska tas om hand på bästa sätt, och det är Ford själva. Så sägs det i alla fall.

Men låt oss bli lite mer konkreta – vad är det egentligen som är så bra med att välja en auktoriserad Fordverkstad? Jörgen på Ford i Umeå var inte sen med att svara.

Jörgen Hjerpensköld, servicemarknadschef på Ford Carstedts bil i Umeå.

1. Ford är aldrig långt borta

Fords auktoriserade serviceverkstäder har en bred täckning över hela Sverige med närmare 100 servicepunkter från norr till söder. Det gör att du oftast inte behöver åka orimligt långt för att få bilen servad av en utbildad tekniker som vet vad de gör.

– Det finns över 100 servicepunkter, säger Jörgen. Från Kiruna i norr till Ystad i söder.

Kunderna behöver inte vänta medan bilen servas om dom inte vill det. Många av Fords verkstäder kan hjälpa till med transport i form av låne- eller hyrbil, vilket många kunder tycker är smidigt upplever Jörgen.

2. Reservdelar från företaget som byggde bilen

Ford erbjuder originaldelar av hög kvalitet, som genomgått gedigna tester innan de sattes i produktion. Oavsett om det rör sig om ett bromsbelägg eller en kolv är delarna som en auktoriserad verkstad monterar precist utformade för just din modell – så att din Ford fortsätter vara en Ford.

På moderna bilar spelar även mjukvaran en viktig roll. Precis som datorn och mobilen behöver även bilen uppdateras då och då – så att den är så säker och bra som den kan vara.

– Fordverkstäder har tillgång till den senaste tekniken och mjukvaran. Det kan man inte alltid räkna med hos andra verkstäder, säger Jörgen.

3. Smidig assistanshjälp

Med Ford Originalservice ingår fri vägassistans för alla bilar, oavsett ålder. Det ger en extra trygghet när man är ute på långresa. Skulle bilen gå sönder är hjälp med bärgning, ersättningsbil, alternativ transport eller hotellnätter aldrig mer än ett telefonsamtal bort.

– Det är heltäckande över hela Sverige, och de flesta länderna i Europa. Nästan oavsett var man är kan man alltid få hjälp av en Fordverkstad. Det säger något om hur bra service vi levererar, säger Jörgen.

En separat vägassistans som är likvärdig med Fords kostar vanligtvis minst 500 kr och uppåt per år.

4. Service håller andrahandsvärdet uppe

Fords originalservice lägger grunden för bra andrahandsvärde och förebygger tidsödande- och dyra driftsstopp. Det gör att nästa bilägare kan vara trygg i hur bilen har servats – något de allra flesta är villiga att betala lite extra för när du väl säljer din bil.

– Vi har också en digital servicebok som alltid följer med bilen. Det är praktiskt vid inbyte, säger Jörgen.

5. Full insyn med Video Check

Med Ford Video Check får du en film till mobilen i samband med verkstadsbesöket där teknikern kort går genom bilen och påvisar eventuella behov som kan vara bra att åtgärda. På så sätt kan man känna sig både trygg och säker på att man bara betalar för arbete och reservdelar som faktiskt behövs. Ford utför inga arbeten på bil innan du som kund godkänt det. Video Check är helt kostnadsfritt.

– Det ger transparens. Många uppskattar både det och att man slipper ett extra verkstadsbesök senare, säger Jörgen.

6. Besiktningshjälp när det behövs

Fords verkstäder kan hjälpa till att se över bilen redan innan besiktningen och i vissa fall även besikta bilen åt dig. I båda fallen får du ett kostnadsförslag om något behöver åtgärdas. Mot en avgift på 195 kronor* gör Fordverkstaden en förbesiktning, där de kontrollerar att bilen uppfyller alla krav och klarar dom kontroller som görs vid besiktningstillfället. Ett smidigt sätt att slippa ombesiktning, med alla kostnader och extra tidsåtgång som det innebär.

7. Teknikerna har stenkoll på din bil

Ford är experter på din bil – det är ju de som har byggt den. Utvecklingen i bilbranschen går snabbt och bilarna kan nästan beskrivas som ”rullande smartphones” med tusentals rader mjukvarukod och avancerad teknik. De auktoriserade Fordverkstäderna är erfarna och teknikerna specialutbildas hela tiden för att hålla sig uppdaterade om de senaste nyheterna. Och de auktoriserade Fordverkstäderna har alltid tillgång till den senaste mjukvaran och utrustningen för din bil – en mycket viktig del i moderna bilar.

– Vi har utbildning för allt från gamla Mustanger till nya elbilar. Tekniken utvecklas snabbt, därför går teknikerna regelbundna kurser, säger Jörgen.

8. Reparationer med tydliga priser

Ford vill göra det enkelt för dig som kund att veta vad en reparation kommer att kosta. När man lämnar in bilen får man alltid ett pris på arbetet som ska utföras. Inga övriga arbeten kommer utföras eller debiteras utan godkännande. Många arbeten utförs till fasta priser och har man en lite äldre bil finns Ford Economy Service, originalservice och reparationer till extra bra priser.

För privatpersoner visas priserna alltid inklusive arbetskostnad och moms. Allt för att priserna ska vara så transparenta som möjligt upplyser Jörgen.

9. One stop shop

Hos auktoriserade Fordverkstäder finns allt samlat under samma tak. Oavsett om man ska byta däck, laga ett stenskott, byta kamrem eller är i behov av en takbox finns rätt kompetens och verktyg där.

Fords tekniker hjälper också gärna till med andra saker bilägare kan behöva hjälp med.

– Många behöver hjälp att koppla in mobilen till stereon, till exempel. Det kan man få hjälp med vid service, i alla fall hos oss. Här får du hjälp med allt, säger Jörgen.

Hos Fordverkstaden kan man också anpassa sin bil efter sitt eller företagets behov. Ford säljer både originaltillbehör, som är specialanpassade och framtagna för exakt passform, men erbjuder också tillbehör från utvalda leverantörer.  

10. Enkelt och förmånligt med serviceavtal

Med Fords nationella Serviceavtal får man en fast och tydlig prissättning för de servicetillfällen bilen behöver och verkstaden ser till att bilen hålls i bra skick.  Ford anpassar såklart serviceavtalen efter bilmodell, körprofil, behov och budget förklarar Jörgen.

Fördelen med just nationella serviceavtal är att du kan serva din bil på vilken auktoriserad verkstad du vill. Extra smidigt om man reser mycket. Att teckna Serviceavtal är ofta väldigt förmånligt, man kan spara en hel del på serviceavtal istället för att betala varje service för sig förklarar Jörgen.

11. Extra tryggt för transportbilsförare

När man använder sin bil i arbetet är man ofta under extra stor tidspress, och är särskilt beroende av sin bil. Vad händer, till exempel, om du som snickare får problem med bilen mellan två jobb, med bilen full av verktyg och material? I en sådan situation är man extra utsatt. Tid är, som bekant, pengar.

Därför har Ford servicelöften, som är särskilt utformade för transportbilsförare, så att de som använder bilen som arbetsredskap snabbt ska kunna få hjälp.

Ford transportbilar får en primär diagnos och estimerad reparationstid redan inom 4 timmar**. Och på Ford är ambitionen att alltid få reparationen utförd inom 48 timmar***. Våra transportbilskunder vet att vi gör allt vi kan för att få bilen på vägen igen. För många är det här en avgörande faktor när man köper sin bil, man ska vara trygg med att service och reparationer löper snabbt och smidigt berättar Jörgen.

På Ford auktoriserade verkstäder går det även att boka service inom 24 timmar om det skulle behövas, och självklart kan man få hjälp med att både hämta och/eller lämna bilen vilket många upplever som smidigt.

* Nationellt rek pris, lokala avvikelser kan förekomma.
**  4 timmar från det att fordonet anlänt till verkstaden inom ordinarie arbetstid. Gäller endast vid driftstopp. Lokala avvikelser och extra avgifter kan före-/tillkomma.
*** Transportbilar med driftstopp prioriteras. Det är verkstadens strävan att fordonen ska vara reparerat inom 48 timmar från att det anlänt till verkstaden men det är inte alltid möjligt att uppfylla pga av yttre omständigheter som tillgång på reservdelar, logistik etc.

Rulla till toppen