6 smartaste anledningarna att välja smart #3

Annons: Hur väljer man rätt bil? Vilken passar dig bäst?

Utbudet av fina bilar är enormt stort, men det finns bara en bil där ute som passar dig allra bäst – frågan är vilken det är. Kan det vara smart #3 – det bästa från två världar. Mercedes står för design och kvalitetskänsla medan Geely, som också äger Volvo och Polestar, står för den moderna elbilstekniken.

Är du intresserad av en mindre familjebil? En eldriven, rymlig, snygg, personlig, säker, komfortabel, underhållande, modern bil – till ett bra pris.

Kort fakta: 4,4 meter lång – tillräckligt för att ge plats åt en familj samtidigt som det är lätt att hitta en parkeringsplats.

272–428 hk. Batteri på 47–66 kWh. All tänkbar modern teknik och en räckvidd på 455 kilometer.  

Här är de sex starkaste skälen att välja smart #3.

1. Säker

Allt börjar med säkerhet, både för de som sitter i bilen och för omgivningen. Det finns ingen anledning att inte köpa en riktigt säker bil – och smart #3 har säkerhet i toppklass.

I Euro NCAP:s krocktest fick den med marginal fem stjärnor.

Av alla modeller som organisationen testade under 2023 fick smart #3 högst betyg för skydd av vuxna i kategorin liten familjebil.

På en 100-gradig skala var skyddet för vuxna 90 procent, skydd av barn 86 procent och 84 procent skydd när någon går rätt ut i gatan och bilen stannar, det vill säga fotgängarskyddet.

Antalet säkerhetssystem som hjälper till att undvika olyckor är imponerande och Smart #3 fick det högsta betyget av alla bilar när det gäller förarstödsystem.

Bland det som ingår finns exempelvis varning för kollision bakifrån, framifrån och korsande trafik, assist för undanmanöver, körfältsassistans, elektronisk stabilitetskontroll med mera.

2. Snygg

Tycke och smak är självklart individuellt men de flesta kan nog enas om att smart #3 ser både sportig och robust ut, praktisk samtidigt som den är flärdfull, på både ut- och insida.

Den kombinerar de starkaste trenderna inom dagens bildesign, med sin coupé-suvkaross.

Mercedes ansvarar för designen och det syns i detaljerna och framför allt inredningen där exempelvis luftutblåsen för tankarna till Mercedes sportbilar.

LED-strålkastarna ger inte bara fantastiskt bra ljus utan ger också bilen karaktär. Det stora panoramaglastaket är standard i alla modeller och ger kupén en härlig rymd.

Som ett bevis för dess snygga design har smart #3 vunnit två prestigefyllda priser under 2024.

iF Design Award berömde bilen för ”relevans, användbarhet, form och estetik, innovation, varumärkesdifferentiering och social nytta, samt hållbarhet”.

Red Dot Award fokuserar på fyra grundprinciper för bra design: Funktion, attraktivitet, användarvänlighet samt ansvarstagande – och smart #3 fick speciellt beröm för den sluttande taklinjen och det dynamiska formspråket.

3. Rymlig

smart är mästare med att trolla med utrymmen och det märks i #3. Baksätet är riktigt bra för två vuxna, med ett platt och fint golv utan kardantunnel och mycket huvudutrymme.  Baksätet är 60/40-delbart och bagegeutrymmet är på 370 liter. I fronten finns en frunk på 15 liter som passar bra för exempelvis en laddsladd.

Dragvikten är på hela 1 600 kg, vilket är mycket mer än vad många andra och mycket större elbilar får dra, och en stabilitetsassistans för släpvagnen finns också.

4. Snabb

Instegsversionen med bakhjulsdrift och 272 hk accelererar från 0–100 km/h på 5,8 sekunder. Brabusvarianten har fyrhjulsdrift och 428 hk, vilket betyder att man kan komma upp i 100 km/h på 3,7 sekunder.

Men det är inte främst accelerationen som imponerar, utan körglädjen, styrningen och de fantastiska vägegenskaperna. Gillar du att köra bil har du kommit hem.

Visst är det fantastiskt att man kan få riktig sportbilsprestanda i en smart familjebil.

5. Bra räckvidd och snabb laddning

En bra elbil ska självklart fungera för livets alla resor och det gör smart #3. För dig som sällan kör långt finns det en version med ett mindre batteri som kapar priset och även vikten.

Med det mindre batteriet på 49 kWh är räckvidden enligt WLTP-normen 325 km, och hela 445 km om du kör i stadstrafik, eftersom elbilar är extremt snåla i lägre hastigheter och i köer.

Snabbladdning från 10–80 procent går på en halvtimme och så är du på väg igen.

Det större batteriet ger en räckvidd på 415–455 km enligt WLTP och laddning från 10–80 procent tar bara 27 minuter. I de mer påkostade versionerna ingår även värmepump, som ger längre räckvidd på vintern.

Hemmaladdning med basversionen är på 7,4 kW och i de mer påkostade versionerna hela 22 kW.

För att göra det enkelt att ladda på långfärd klarar bilen så kallat Plug & Charge, vilket betyder att bilen automatiskt känner av laddstolpen och debiterar det inställda betalkortet, man slipper därmed krångla med massa appar.

6. Rätt pris

Priserna startar på 429 900 kronor och då ingår givetvis alla säkerhetssystem och lyx som elinställbara framstolar, Android Auto och Apple CarPlay samt navigation. Allt det som behövs.

Med det större batteriet på 66 kWh startar priserna på 479 900 kronor för Pro+. Mest av allt lockar givetvis Brabusversionen, med all tänkbar utrustning som en stor head up-display, sportstolar, fyrhjulsdrift och otrolig acceleration.

En äkta Brabus – för bara 45 000 kronor extra!

Men allt det här är ord, en bil måste upplevas i verkligheten – välkommen in på en provkörning.

smart #3: Elkonsumtion kombinerad körning per kWh/100 km: 17,6 (BRABUS/ Pulse), 16,3 (Premium), 16,8 (Pro+), 17,2 (Pro) (WLTP); CO2-utsläpp, g/km: 0; Räckvidd på el (WLTP) i km: 415 (BRABUS/ Pulse), 455 (Premium), 435 (Pro+) , 325 (Pro).

Advertisement

Rulla till toppen