Prov: Lexus IS 300h – bländande kvalitet

PREMIUM Lexus uppdaterar sin mellanklassmodell både kosmetiskt och mekaniskt, men tyvärr ligger fortfarande drivlinan bilen ordentligt i fatet.
Annons

Vad är nytt? På utsidan rör det sig om nya strålkastare och större luftintag fram, samt om omdesignade baklampor. Interiören är sig lik, men infotainmentsystemet är uppdaterat med en högupplöst 10,3-tumsskärm med split screen-funktion. Systemet styrs dock fortfarande med det musliknande (och något krångliga) HMI-reglaget på mittkonsolen, om än i en lätt omarbetad version. 

Mekaniskt sett har IS fått styvare krängningshämmare och ny setup på både stötdämpare och styrservo.

Hur är den att köra? Det positiva är att chassit – och framför allt styrningen – känns mer alerta än tidigare, vilket ger bilen en klart piggare känsla på kurviga vägar. Nya IS är inte alls lika precis att köra som BMW:s 3-serie ska sägas, men förbättringen jämfört med innan faceliften är markant. 

Vidare ger hybriddrivlinan en mjuk och ryckfri gång när man åker mer än kör aktivt. När bilen går på el är framfarten viskande tyst, och även med bensinmotorn igång är ljudnivån imponerande låg – så länge man inte har alltför tung gasfot. Vilket leder oss in på det mer negativa. CVT-lådan skickar motorvarvet i höjden när man planterar högerfoten i golvet och den fyrcylindriga motorn låter inte speciellt upphetsande – trots att den har fejkat motorljud i högtalarna. Och även med lådan i manuellt läge (med låsta lägen) känns det som om den glider på växlarna vilket ger en distanserad känsla och dessutom undermålig gasrespons.

Prov: Lexus IS 300h – bländande kvalitet
Ny, större HD-skärm och lätt omarbetad mittkonsol. Byggkänslan är riktigt fin.

Nördfakta. Bensinmotorn i Lexus IS 300h arbetar enligt Atkinson-cykeln. James Atkinsons fiffiga originalmotor klarade av alla fyra takterna på ett vevaxelvarv, en fyrtakts Otto-motor behöver två varv. Med variabla ventiltider kan insugsventilen hållas öppen extra länge, vilket knuffar tillbaka luften under kompressionsfasen och motorn arbetar som om den hade mindre volym. Men vid expansionsfasen – när kolven går nedåt – får man en bättre utväxling och en högre verkningsgrad. Atkinson-cykeln lämpar sig bäst vid lägre effektuttag och funkar utmärkt ihop med en elmotor som kan stötta med extra vridmoment. 

Borde jag köpa en? Lexus IS 300h fortsätter att vara ett udda, om än långt ifrån otrevligt val i mellan-klassen. Avsaknaden av en kombiversion betyder dock att försäljningsvolymerna lär förbli förhållandevis små i Sverige. 


Tekniska data: Lexus IS 300h

Motor: R4, bensin, 2.494 cm3, 181 hk vid 6.000 r/min, 221 Nm vid 4.200 r/min, elmotor synkron 143 hk/300 Nm, systemeffekt 223 hk, steglös växellåda, bakhjulsdrift.

Kaross: L/b/h 4.680/1.810/1.430 mm. Axelavstånd 2.800 mm. Tjänstevikt 1.620 kg. Bagagevolym 450 liter. 

Prestanda: 0–100 km/h 8,3 sek. Toppfart 200 km/h. Förbrukning 4,2 l/100 km. CO2 97 g/km.

Pris: 372.200 kronor (våren 2017)

Summering: 

Plus: Bländande kvalitetsintryck, kompetent chassi.

Minus: Intim kupé, ingen direktkontakt med drivlinan.

Annons
Annons
Rulla till toppen