Prov: Renault Megane GT 1,6: "Snyggast i klassen"

Premium Fransk prestandakompromiss med svensk design. Megane GT är bilen med en tuff uppgift, att förena komfort och sport. Vi provkör.

Prov: Renault Megane GT 1,6: "Snyggast i klassen"
Marknadens mest ikoniska baklampor. Man känner igen en Megane på mils avstånd.

Vad har hänt? Fjärde generationen Megane kom för ett år sedan. De största nyheterna förutom ny kaross och nytt chassi finner vi på tekniksidan, som nytt infotainment­system och körassisterande funktioner. Som om man jämför med konkurrenternas känns rätt daterade för att vara nya. Men Renault ska ha en stor eloge för att de bygger ett light-alternativ till en GTI. Att det erbjuder ett mellanting för den som vill åt körglädjen utan GTI-bilarnas höga ägarkostnader och stötiga sportchassin.

Hur är den att köra? Resan upp till 100 km/h tar 7,1 sekunder, vilket är 0,1 sekunder snabbare än vad Golf GTI gjorde för tio år sedan och den tyckte man var vansinnigt snabb. Det är tyst. Kanske lite för tyst, var är det mulliga motorljudet? Vi vet att Renault Sport har haft ett finger med i spelet. Dämpning och fjädring har stramats åt men till vardags bjuder det inte på den komfort man önskar.

Styrutslaget är trimmat fast vad har de gjort med styrningen? Allo Allo var är du franska temperament och precision? Om det är något som får denna bil att sticka ut så är det fyrhjulsstyrningen. Att bilen svänger med alla fyra hjul märks särskilt vid parkering och i hög fart då Megane girar in i kurvorna. Men det räcker inte för att få mig att längta tillbaka bakom ratten.

Svenska Agneta Dahlgren är ansvarig för C-segmentet och elbilarna hos Renault.

Nördfakta. Under huven sitter samma bensinmotor som i Clio RS 200. Håller du in paddeln till den sjuväxlade dubbelkopplingslådan vid inbromsning hoppar den automatiskt flera steg till mest lämpade växel. Bakom marknadens snyggaste design i Golfklassen står svenskan Agneta Dahlgren som är ansvarig för C-segmentet och elbilarna hos Renault.

Borde jag köpa en? Att vara snygg räcker inte när man utger sig för att vara en lekbil. Faktum är att GT inte är så rolig som vi hade hoppats på. En kompromiss är förvisso en kompromiss men Megane GT lyckas varken vara sportigt kul eller vardagligt bekväm.

Även om det finns många härliga GTI-detaljer som launch control, maffiga sportstolar och flera inställningsmöjligheter i RS-läget där man kan läsa av oljetemperatur och ställa in gas- och växelrespons saknas körglädjen i styrning och motorljud. Likväl som man äter med ögonen kör man med öronen. Förväntningarna på råskinnet Megane RS som bör komma snart är höga, må den inte göra oss besvikna.

Med Multi Sense-systemet kan du konfigurera fyrhjulsstyrning, rattmotstånd, växling, motorrespons och motorljud.

Tekniska data: Renault Megane GT 1,6 TCE 205 EDC

Motor: R4, turbo, bensin, 1.618 cm3, 200 hk vid 6.000 r/min, 280 Nm vid 2.400 r/min, 7-växlad dubbelkopplingslåda, framhjulsdrift med fyrhjulstyrning.

Kaross: L/b/h 4.359/1.814/1.447 mm. Axelavstånd 2.669 mm. Tjänstevikt 1.392 kg. Bagagevolym 384–434 liter.

Prestanda: 0–100 km/h 7,1 sek. Toppfart 230 km/h. Förbrukning 6,0 l/100 km. CO2 134 g/km.

Pris: Från 254.900 kronor (pris från maj 2017)

SUMMERING

Plus: Design, sportstolar, inredning.

Minus: Stötig, styrkänsla, motorljud.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.