Prov: Skoda Rapid Spaceback – listig och stark

Premium Rapid är en klassisk modellbeteckning hos Skoda och har följt märket i mer än 80 år. Sedan 2012 har Rapid utgjort länken mellan Fabia och Octavia, och nu introduceras en helt ny generation. Vi provkör.

Prov: Skoda Rapid Spaceback – listig och stark

Vad är nytt? Karossen och stora delar av interiören är helt nya. Två versioner byggs, en sedan och en Spaceback, av vilka bara den senare kommer att säljas i Sverige. Uppkopplade system, som håller koll på bilen och underhåller passagerarna, är nya. Infotainmentsystem och autobroms är också nytt liksom intelligenta bixenonljus.

Hur är den att köra? Förvånansvärt bra utrymmen för storleksklassen gör bilen bekväm för både förare och passagerare. Generöst urval av både bensin- och dieselmotorer men ännu inga eldrivna versioner. Den starkare trecylindriga motorn gör bilen lättkörd och trevlig. 95-hästarsmotorn måste däremot växlas frekvent för att ge tillräcklig effekt, och fungerar därför bäst med dubbelkopplingslådan. Dieselversionerna framstår som för dyra – bäst är hålla sig till bensinarna.

Nykter interiördesign. Funktionell, men kanske inte så upphetsande.

Nördfakta. Skoda är fortfarande den enda tillverkare som utrustar bilarna med paraply. Att bilens ursprungsland, Tjeckien, kan ha kalla vintrar förstår man av att isskrapa finns tillgänglig i luckan för tanklocket. USB-portar i baksätet hör annars hemma hos lyxbilar. Att lastrumsgolvet är justerbart är en annan praktisk detalj hos bilen. Den trecylindriga motorn är byggd så att den inte behöver några balansaxlar vilket spar vikt och inre friktion, och sänker förbrukningen.

Borde jag köpa en? Passa på med en gång, i så fall. Introduktionspriset för 110-hästaren är mycket bra sett till bilens storlek, utrustning och teknik. Köper man inte bil för prestigens skull är Skodas modeller utmärkta alternativ och Rapid är inget undantag från detta. Smarta lösningar för smarta pengar helt enkelt.

Halvkombin Spaceback är den enda Rapid-versionen som tas till Sverige.

Tekniska data: Skoda Rapid 1,0 TSI

Motor: R3, turbo, bensin, 999 cm3, 110 hk vid 5.000–5.500 r/min, 200 Nm vid 2.000–3.500 r/min, 6-växlad manuell låda.

Kaross: L/b/h 4.304/1.706/1.459 mm. Axelavstånd 2.602 mm. Tjänstevikt 1.185 kg. Bagagevolym 415–1.381 liter.

Prestanda: 0–100 km/h 9,8 sek. Toppfart 198 km/h. Förbrukning 4,5 l/100 km. CO2 104 g/km.

Pris: 170.400 kr. (Kampanjpris 155.900 kr – juni 2017.) 

Summering:

Plus: Priset och utrustningen som ingår, kupéutrymmena, tekniknivån.

Minus: Den in- och utvändiga designen är väl traditionell, svagaste motorn kräver ständig växling.

Provkörningen kommer från auto motor & sport nr 12-2017

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.