Prov: Audi R8 Spyder är värd varenda krona

Premium Audi R8 Spyder kostar som en sommarstuga, men låter betydligt vackrare. Vi berättar varför den är värd varenda krona.

Prov: Audi R8 Spyder är värd varenda krona
Audiringar och övriga emblem i svart för 3 600 kronor puttar upp prislappen norr om två miljoner. Metalliclacken Kemoragrå kostar 11 200, de delvis svarta 20-tumsfälgarna 15 200.

I den här provkörningen får du veta:

• Vad är nytt?
• Hur är den att köra?
• Borde jag köpa en?


Vad är nytt?

Karossen. Audi R8 fick nyligen en facelift och nu finns den uppdaterade versionen även i Spyderutförande – det vill säga med tygsufflett. De som tänker sig att köpa en sportbil för att köra på bana kan bläddra vidare, ni som är kvar kommer att få lära er varför det här är den bästa R8:an man kan köpa. 

Eftersom en sådan här bil handlar om känslor är det egentligen ganska enkelt. Motorn i Audi R8 är en V10 som är så högvarvig att den inte behöver någon turbo. Kolla bara faktarutan: Max effekt vid 8 000 r/min, max vrid vid 6 600. Sjuka siffror. 

Men det bästa med den här motorn är inte siffrorna, det är upplevelsen. Och då framför allt ljudet. Rödmarkeringen är inte förrän vid 8 500 r/min, och däromkring ylar V10:an som ett gäng småtjejer på en Justin Bieber-konsert. Bara mycket högre.

Ståndsmässigt quiltad läderklädsel kostar 6 100 kronor. Dekorinlägg i kolfiber är desto dyrare: 21 900.

Hur är den att köra?

Gåshudsframkallande. Väldigt mycket av körupplevelsen handlar om ljudet och motorns toppiga kraftutveckling – och allt blir så mycket mer påtagligt när det i stort sett bara är luft mellan motorns insug och dina trumhinnor. Den krispiga styrningen, det kompetenta chassit och den högklassiga interiören – allt relegeras till bakgrundsbrus när man trycker på den röda startknappen på ratten och låter högerfoten närma sig golvet.  

Nördfakta?

R8 Spyder finns även med en 570-hästarsversion av den här motorn. Perfekt för dig som inte måste vara värst, men ändå vill njuta av den eggande v10-symfonin. 

Borde jag köpa en?

R8 Spyder är en av de absolut mest underhållande bilarna som byggs just nu. Så det är självklart att du ska köpa en, istället för en sommarstuga eller en dyr motorbåt. Vem vet hur länge sådana här bilar kommer att tillverkas?