Prov: Kia XCeed – bäst i familjen?

Premium Den senaste nedkomsten i Ceedfamiljen heter XCeed och har trendiga stövelskaft och högre markfrigång än sina syskon. Som en mellanchef med funktionsbyxor. Funkar receptet? Vi provkör.

Prov: Kia XCeed – bäst i familjen?

VAD ÄR NYTT? Kia XCeed är ny i den bemärkelsen att det är en ny modell med en ny design. Som namnet ordvitsigt antyder är det i grund och botten en Kia Ceed vi har att göra med – plus några avgörande förändringar. För det första är varje karossdel förutom framdörrarna helt nya och designen är betydligt mer utmanande och vassare än hos syskonen. Den ser helt enkelt rätt så frän ut. 

Vidare ska de plastbeklädda skärmkanterna andas skogsmulle, och det backas faktiskt upp av att markfrigången är 42 millimeter högre än hos övriga modeller i Ceedfamiljen. Ingen fyrhjulsdrift dock.

Invändigt är XCeed identisk med vanliga Ceed så när som på den rätt smäckra kombinationen av svart klädsel med gula sömmar och gula detaljer. Samma guldgula nyans som bilen är lackerad i. Snyggt är det.

HUR ÄR DEN ATT KÖRA? Körställningen är oklanderlig och upphöjd på det sätt som uppskattas hos många förare. Det digitala instrumentklustret (tillval, ingår i utrustningspaketet Advance Plus) är snyggt, tydligt och känns modernt.

Funktionell förarmiljö med tydliga reglage och hög kvalitetskänsla. Pluspoäng för den svartgula färgkombinationen.

Sämre är det med ljudkomforten. XCeed är väldigt bullrig och mycket vägljud läcker in i kupén speciellt på lands- och motorväg. Detta är synd eftersom bilen i övrigt är avslappnad och bekväm vid den typen av körning. Testbilen är utrustad med Kias sjuväxlade dubbelkopplingslåda som tyvärr är rätt ryckig i gången, speciellt i låga hastigheter som vid kö- och stadskörning.

NÖRDFAKTA. XCeed är en ordlek och utläses som det engelska ordet "exceed" som betyder överstiga/överträffa.

BORDE JAG KÖPA EN? Det finns otroligt mycket mer attraktionskraft i XCeed än i vanliga Ceed, men samtidigt är kombin Ceed SW betydligt mer praktisk, och dessutom billigare. Den är ett bättre köp.