Prov: Vi kör billiga elbilen Dacia Spring

PREMIUM Dacia Spring siktar på att bli Europas billigaste elbil. Blir den det kan den få stor påverkan på begagnatmarknaden. Vi fick provköra den spartanska lillen i ett regnigt Köpenhamn.
Annons

Det våras för elbilen. Så pass att Renault släpper en pangbillig eldriven stadsbil döpt efter årstiden under sitt rumänska budgetmärke: Dacia Spring. Det måste då vara ödets ironi att den första provkörningen inleds i spöregn.

Dåligt väder eller ej var undertecknad mycket förväntansfull inför denna provkörning. Det rör sig nämligen om en bil som varit på gång länge och som spåtts kunna bli en marknadsstörare av rang, kanske lika stor som Tesla.

Hur? Genom att helt enkelt vara billigare än någon annan elbil på marknaden, något som kan tvinga konkurrenterna att introducera egna budgetmodeller. 

VAD ÄR NYTT? Forskning och utveckling kostar multum. Spring är därför lite av ett hopplock. I grunden är det en elektrisk version av bensinbilen Renault Kwid, som sedan 2015 säljs i Indien.

Den börjar där på endast 36 000:–, ett pris som sedan ett ansiktslyft 2019 numera inkluderar både ABS-bromsar och en förarairbag. I övrigt är utrustningen spartansk, och krocktestbetyget från Euro NCAP:s systerorganisation Global NCAP är endast två stjärnor.

Prov: Vi kör billiga elbilen Dacia Spring
Business-bilarna har extra enkel inredning. Däremot får de pekskärmen från Comfort Plus.

En sådan bil går rimligen inte att sälja i Europa, eller ens Kina för den delen. När den eldrivna Spring, ursäkta, Renault City K-ZE, dök upp på den kinesiska marknaden 2019 hade den därför fyra krockkuddar.

När City nu blivit Spring inför inträdet i Europa har inte bara två gardinkrockkuddar tillkommit utan man har även förstärkt chassit på flera kritiska punkter för att säkerheten ska hålla en ”europeisk standard”, enligt Renault. Trots det medger märkets representanter att man inte räknar med fler stjärnor från Euro NCAP än vad man fick för bensinbilen Sandero (provkörd i ams nr 6/2021): två.

Varför? Euro NCAP väger numera förekomsten av olika aktiva förarstödsystem mycket tungt i sina betyg. Spring saknar likt Sandero adaptiv farthållare, men har i alla fall autobroms från 7 km/h.

– Vi jagar inte stjärnor, utan levererar det nödvändiga, säger en representant för att sammanfatta tillverkarens syn på saken.

Dacia Spring byggs likt City K-ZE (som numera säljs under andra namn i Kina) i en fabrik i staden Shiyan, Kina som delägs av Renault och kinesiska Dongfeng. Totalt ska tre olika versioner rullas ut i Europa, varav en redan har börjat landa i Frankrike: Business, som är avsedd för bildelningstjänster och har en enklare, mer lättvättad inredning och sämre ljuddämpning än den köpbara versionen Comfort (och Comfort Plus) som ska lanseras i Danmark i september.

Prov: Vi kör billiga elbilen Dacia Spring
30 kW DC-laddning blir tillval (6 800 kr) till Comfort Plus i Danmark. 0–80% ska då ta 56 minuter.

Läsarfråga

Går Dacia Spring att få med dragkrok eller cykelhållare?

Svar: Nej.

Businessbilarna har dock den mer utrustade Comfort Plus-modellens sjutums LG-pekskärm som känns igen från dagens Renault Clio. Gränssnittet är mycket enkelt och responstiden trög. Den inbyggda navigationen är ändå duglig (Apple Car Play och Android Auto ingår i Comfort Plus).

Sist ut är budbilsversionen Cargo med lastnät bakom framstolarna som ska börja dyka upp ute i Europa nästa år. Sverige då? Vi återkommer till det.

HUR ÄR DEN ATT KÖRA? Att köra Dacia Spring känns på många sätt befriande retro. Det andas 80- eller 90-tal, fast med en ljudbild som inte präglas av en högljudd tre- eller fyrcylindrig motor –  en för- eller nackdel, beroende på vem du frågar. Istället hörs som mest en del vägljud (och regnsmatter), även om Köpenhamns kötyngda eftermiddagstrafik håller farten nere.

Många lär idag rynka på näsan åt en bil med ynka 44 hästkrafter på framhjulen, men faktum är att de 125 Nm som finns redan från 500 r/min gör att bilen känns pigg till en början – 0–50 km/h ska ta 5,8 sekunder. Därefter nås en märkbar topp och kraften trillar ner i avgrunden. 0–100 km/h tar hela 19,1 sekunder. Spring är helt enkelt gjord för stadstrafik och helst inget annat.

Med det sagt gör jag ändå ett par tappra försök att komma upp i motorvägshastighet. Det blir som väntant en del buller, men inte värre än vad vi en gång i tiden var vana med i den här typen av budgetbil.

Fjädringsvägen är lång på Spring eftersom grundbilen Kwid designades för Indiens dåliga vägnät. Det blir en del krängande i kurvorna om man får för sig att angripa dessa. Över Köpenhamns kullerstensgator känns var och varannan sten, men inte så att det irriterar särskilt egentligen.

Prov: Vi kör billiga elbilen Dacia Spring
Gammal hederlig startnyckel i en ny elbil år 2021? Jo, faktiskt!

Apropå aggressiv kurvtagning förmedlar styrningen, som är mycket lätt, praktiskt taget ingenting av väglagets karaktär. Den gör sig desto bättre i lägre hastigheter då man kan utnyttja bilens stadsvänliga vändradie (4,8 meter). 

Eftersom rattstången ej går att justera i höjdled lär Spring inte bjuda på någon större sittkomfort för den med ”fel” kroppshydda. För mig som är 175 cm lång går det dock an. Likaså får jag plats bakom mig själv i baksätet med viss marginal. Det upplevs som något bättre än exempelvis Seat Mii Electric (testad i ams nr 9/2020), som är snarlikt prissatt, och dess nära identiska syskon från Skoda och Volkswagen.

NÖRDFAKTA. Dacia Spring bygger på Nissan/Renault/Mitsubishi-alliansens plattform CMF-A som egentligen inte är avsedd för elbilar. Det luftkylda batteripaketet på 27,4 kWh netto är däremot så litet (väger drygt 186 kg) att det ryms under baksätet.

Ombordladdaren i Spring är på endast 6,6 kW AC och med en trefas hemmaladdbox ska det i bästa fall ta 4 timmar och 20 minuter att ladda batteriet fullt. 

På den drygt 54 km långa provkörningsslingan genom Köpenhamn blev snittfarten bara 32,4 km/h på grund av alla rödljus och medtrafikanter. Snittförbrukningen landade därmed på det bra om än inte imponerande 14,7 kWh/100 km. En kort extra tur ut på motorvägen efteråt med ett hårt gaspådrag lyckades bara öka det till 15 kWh/100 km.

Prov: Vi kör billiga elbilen Dacia Spring
Bagaget är inte överdrivet rymligt men bra för klassen. Under golvet finns ett riktigt reservhjul!

BORDE JAG KÖPA EN? Så tillbaka till frågan om när Dacia Spring dyker upp i Sverige. Redan i mars när bilen hade Europapremiär frågade vi Renault om detta. Svaret blev att bilen först måste anpassas för vårt kyligare klimat. Sverige, Norge och Finland klassas nämligen som så kallade ”cold climate”-marknader som kräver specialanpassning. I skrivande stund (slutet av maj) har vi fortfarande inte fått svar på när denna anpassning kan tänkas vara gjord.

UPPDATERING 2021-09-02: Testbilar har setts till i Sverige

Det verkar i alla fall som att Renault lär, likt man gjort i andra länder, optimera prislappen efter Sveriges klimatbonus. Taket för den är 25 procent av nybilspriset, som till skillnad från det danska ska inkludera en vagnskadegaranti.

Den danska importören har för sin del huvudsakligen förbeställt bilar med det mer välutrustade Comfort Plus-paketet som med tillvalet 30 kW DC-laddning landar på drygt 198 000 kr där. Det är nog den versionen som blir mest attraktiv även i Sverige. Trots ganska god sikt utåt lockar även Pluspaketets backkamera och bakre P-sensorer.

Blir priset bra kan Dacia Spring vara en klart attraktiv andrabil för många och kanske även endabil för vissa. Den som ute efter något större bör dock hoppas på dess framgång, för om fler väljer en ny Spring istället för begagnade elbilar kan priserna på dessa komma att sjunka. Det vore inte helt dumt, eller?

Prov: Vi kör billiga elbilen Dacia Spring
Annons
Annons
Rulla till toppen