PROV: BMW M2 – roten ur (M)4

PREMIUM Nya BMW M2 byggs med samma tekniklåda som M4 men monteras inte längre i tyska Leipzig utan i Mexiko. Man kan tack och lov fortfarande beställa manuell låda. Vi har testat på Salzburgring!

Nya M2 är officiellt större än E46 M3 (1998 – 2006) och det på alla håll och kanter. Särskilt mycket har inte M2 växt men det ser så ut – framför allt på bredden. 

Breddningen behövdes eftersom M2 av generation G87 delar teknik med aktuella M3/ M4. Den M-fierade 2-serien bygger på samma chassi, drivs av samma motor och bromsar med samma brake-by-wire-system som storebröderna och står till och med på identiska fälgar. En fyrhjulsdriven version av M2 kommer däremot inte.

Nya M2 är inte helt färdigutvecklad och exakta siffror är det ont om. BMW avslöjar endast att effekten kommer att befinna sig på M2 CS-nivå vilket borde innebära minst 450 hk. Nykomlingens spårvidd är nästan lika bred som den i M4 men axelavståndet är hela elva centimeter kortare och mäter numera 2 747 mm. Det är alltså 54 mm längre än föregångaren.

PROV: BMW M2 – roten ur (M)4
Nya M2 kommer med skalstolar som ger betydligt mycket bättre sidostöd än de vanliga sportstolarna.

Jämfört med M4 är fjädrarna fram något styvare och bak något mjukare och dämparna kommer från kommande M3 Touring, som dämpar mjukare.

Bilen står på Michelin Pilot Sport 4 S med effektivitetsklass C, vilket innebär en lägre greppnivå jämfört med föregångaren, men däcken är å andra sidan mycket bredare och skillnaden mellan axlarna är mindre: Istället för föregångarens dimensioner (245/45 R19 fram och 265/45 R19 bak) mäter nykomlingens däck 275/35 R19 fram samt 285/35 R20 bak.

I den evighetslånga högersvängen på Salzburgringen greppar däcken med massiv kraft vilket känns tydligt i ratten. Styrningen berättar detaljerat om hur mycket grepp som finns och bilen ligger stensäkert på ideallinjen, även genom chikanerna, och bilen förlåter även bryska ryck i ratten utan att tumma på körstabiliteten.

PROV: BMW M2 – roten ur (M)4
Under kamouflaget sitter en välvd dubbelskärm från BMW i4/ iX.

Nya M2 verkar generera mycket mer grepp än föregångaren och håller även bakaxeln i styr under hårda accelerationer i kurvutgången. Mestadels i alla fall.

Mini-M känns märkbart neutralare än gamla M2 Competition eller CS som ofta bjöd på rejält med överstyrning. M-teamet beskriver nya M2 som en mer vuxen bil som även klarar ojämnheter utan att krossa passagerarnas ryggrad. Naturligtvis kan den nya också drifta och M-avdelningen lovar dessutom mjukare reaktioner, vilket innebär högre precision i kurvorna.

Det kan dock tyvärr även tolkas som en mindre lekfull körkänsla, men oavsett vad man tycker borde den förbättrade stabiliteten leda till snabbare varvtider, framför allt om man har monterat sportdäcken av typen Michelin Pilot Sport Cup 2 (som inte satt på testbilen).

PROV: BMW M2 – roten ur (M)4
Baktill är M2 tre centimeter bredare än vanliga 2-serie – per sida!

Våra intryck grundar sig på sex körda varv på en höghastighetsbana som inte bjuder på ett särskilt varierat utbud av kurvor. Vi får alltså vänta ett tag till innan vi kan ta reda på hur nya M2 beter sig på tekniska banor och framför allt landsvägar.

Men vad vet vi? Nykomlingens treliters radsexa (S58) levererar massiv kraft och den digitala hastighetsmätaren från i4 visar 240 km/h vilket är snabbare än någonsin i en M2. Dubbelturbomotorn är kopplad till antingen en åttastegad automatlåda (föregångaren hade en dubbelkopplingslåda) eller en sexväxlad manuell låda, som varken kräver en särskilt tränad vänsterfot eller dito höger underarm. Mellangasfunktionen kan numera ställas oberoende av ESP-systemet som också tagits från M4.

Något riktigt tillfälle att testa dessa funktioner med den manuella lådan gavs tyvärr inte. Det hade dock varit mer än intressant eftersom den manuellt växlade M4 dras med en väldigt lång andra växel som känns något seg när man accelererar ut ur kurvor. Kanske har man lyckats bättre med lillebror?

PROV: BMW M2 – roten ur (M)4

En mycket lovande detalj är bromssystemet som även det har lånats från M4. Vi kommer ihåg hur pedalvägen i föregångaren snabbt blev längre och mjukare ju hårdare man körde.

Med det nya brake-by-wire-systemet kan det inte hända eftersom bromspedalen endast skickar signaler till ett styrdon. Den digitala instrumenteringen varnar dock för att pedalkänslan inte ändrar sig även när bromsarna börjar överhetta. 

Några prisuppgifter har vi inte fått, men med tanke på att nya BMW M240i numera går loss på minst 577 700 kronor kan vi räkna med att toppmodellens grundpris hamnar på drygt 700 000 kronor. För det priset får man mer grepp än innan genom märkbart bredare däck, neutrala köregenskaper och gissningsvis runt omkring 450 hk. Det bästa med allt? Man kan fortfarande beställa M2 med en manuell låda.

 
Rulla till toppen