PROV: Toyota RAV4 PHEV GR Sport – nygammal storsäljare

PREMIUM Toyota unnar sin storsäljare en välbehövlig uppdatering. Förändringarna är inte stora, men viktiga för att RAV4 även i fortsättningen ska förbli en av världens bästsäljande bilar.
Annons
Annons

VAD ÄR NYTT? Även om RAV4 finns med en mängd motoralternativ på den globala marknaden erbjuds modellen efter uppdateringen enbart som hybrid i Europa.

Köparen har valet mellan en parallellhybrid med fram- eller fyrhjulsdrift och en fyrhjulsdriven laddhybrid. Drivlinorna är oförändrade och övertygar först och främst med sin effektivitet. Använder man laddhybridens kraftreserver känns bilen spontan och snabb tack vare två starka elmotorer, förbränningsmotorn kopplas in förvånansvärt sent.

Men när batteriets (14,5 kWh) laddningsnivå avtar behöver förbränningsmotorn jobba hårdare och det hörs. Annars är det som vanligt: snygga, nästan omärkbara övergångar mellan drivlinorna, mängder av hybridlägen som täcker hela spektrumet och en något nervös bromspedal.

En nyhet för RAV4 är däremot utrustningsnivån GR Sport som bland annat inkluderar en mängd GR-loggor och glansiga svarta karosspaneler. Dessutom har bilen begåvats med stramare dämpare och styvare fjädrar för att infria GR-dekalernas dynamiklöften.

Förarmiljön är nästan oförändrad: ett stort infotainmentsystem med analog klimatstyrning och en del fysiska knappar för fordonsfunktionerna. Nytt är mjukvaran och ett skarpare instrumentkluster.

Resultatet? Lite sämre komfort och i alla fall på isiga nordsvenska vägar ingen märkbar dynamikuppenbarelse. RAV4 i GR-utförande är alltid fyrhjulsdriven, vilket innebär säkra köregenskaper och en hög greppnivå. Bilen kommunicerar diskret via chassit och den trygga styrningen.

Den viktigaste interiöra nyheten är definitivt att man äntligen har gjort sig av med det gamla infotainmentsystemet och ersatt det med en ny enhet som inte bara har högre kapacitet utan även bättre upplösning.

Systemet kan även ståta med en ny, intuitiv röststyrning som aktiveras via ”Hej Toyota” eller en konfigurerbar fras. Systemet kan styra media, telefonen och klimatinställningar och reagerar även på frispråkkommandon (”Jag fryser”) samt öppnar och stänger sidorutorna. 

Synd bara att just systemets kanske viktigaste funktion, navigationssystemet, inte vill samarbeta och inte förstår en enda destination. Toyota betonar att det rörde sig om en mjukvarubugg i testbilen. Med andra ord är det ett ypperligt tillfälle att testa bilens nya over the air-update.

Ett vred styr bilens körprogram eco, normal och sport, ovanför vredet finns knappar för drivlinan.

Alternativt till infotainmentsystemets förinstallerade navigationssystem kan man även använda sig av Apple CarPlay (kabellös) och Android Auto (med kabel).

Bakom ratten sitter numera ett anpassningsbart digitalt instrumentkluster med hög upplösning. Skärmen erbjuder fyra grundläggande visningar som kan anpassas i tre olika informationszoner – en klar förbättring till informationskaoset i den gamla versionen.   

HUR ÄR DEN ATT KÖRA? Några större förändringar ska man inte förvänta sig. Drivlinan är densamma och de flesta uppdateringar handlar om infotainmentsystemet och användargränssnittet. Det innebär att du fortfarande får en stark, snabb och ganska snål laddhybrid när du väljer den uppdaterade modellen. Accelerationen på 6,0 sekunder till 100 km/h borde räcka för de absolut flesta ändamål, likaså bilens toppfart på 180 km/h. 

NÖRDFAKTA. Duellen mellan världens mest sålda modeller tar man med ro. Anledningen? Båda modeller byggs av Toyota. Vilka de är? Corolla och RAV4. 

BORDE JAG KÖPA DEN? Toyota har gett modellen en riktigt lyckad, digital makeover. Effektiviteten och vardagsnyttan ligger precis som förr på en hög nivå. Active är instegsmodellen av laddhybriden och kostar från 539 900 kronor, vilket för övrigt är exakt summa summa som den billigaste Tesla Model Y. Kan man ladda hemma, vilket man bör kunna om man köper en laddhybrid, lär Tesla ge bättre ekonomi.

Vill man ha mer utrustning väljer man med fördel Styleutförandet med större fälgar och ett kontrasterande tak i svart som börjar på 574 900 kronor. Priser för GR Sportutförandet finns inte än.

TEKNISK INFO/Toyota RAV4 PHEV

Motor R4, bensin, 2 487 cm³, 185 hk vid 6 000 r/min, 227 Nm vid 3 200 r/min. Två elmotorer. System­effekt 306 hk. Steglös automatlåda. Fyrhjulsdrift.
Kaross L/b/h 4 620/1 855/1 690 mm. Axelavstånd 2 690 mm. Vikt olastad 1 935 kg. Maxlast 580 kg. Bagagevolym 500–1 335 liter.
Prestanda 0–100 km/h 6,0 sek. Toppfart 180 km/h. Förbrukning blandad körning 1,0 l + 16,6 kWh/100 km. 
Pris Från 539 900 kronor. Aktuell nu.

Annons
Annons
Rulla till toppen