PROV: Mercedes EQE SUV är nya el-E-klasskombin

PREMIUM Suv istället för kombi är det som gäller i Mercedes elbilsutbud. Vi kör den nya, höga E-klassaren som bjuder på både komfort och utrymmen.
Annons
Annons

Säg E-klass och långt fler än de bilintresserade vet att du syftar på en Mercedes. De flesta vet också att den finns som sedan och kombi.

Detta stämmer än idag, men bara för avgasversionerna. För elbilarna står valet mellan sedan och suv.

I vår huvudstad är EQE sedan redan en vanlig syn eftersom Taxi Stockholm köpt in ett stort antal, trots att bilen enligt Mercedes inte är tänkt att säljas som taxi. Och det är kanske inte konstigt med tanke på att tre personers flygbagage inte ryms. Nu kommer en suvversion som kan lösa problemet för taxiförarna. 

Mercedes EQE SUV
Suvversionen av EQE har ett extra visningsläge med kompass och lutning i sid- och längsled. Passagerarens skärm (tillval) går av säkerhetsskäl knappt att se från förarens sida. 

VAD ÄR NYTT? Mercedes EQE SUV bygger på samma 400-voltsplattform som EQE och EQS, men är först med en ny funktion som frikopplar frontmotorn. Nytt är också en värmepump. Tillsammans ska dessa åtgärder ge lägre förbrukning och därmed längre räckvidd, särskilt när temperaturen kryper ner mot och under nollan.

Just förbrukning har alltid varit ett aber för suvar med deras höga markfrigång, stora frontarea och ofta kantiga form. Det senare går dock att påverka utan att inverka på suvkänslan, vilket också Mercedes jobbat med. Något som resulterat i en väldigt hal form och en något delfinlik nos. 

Ett lite udda sätt att förbättra aerodynamiken är att välja tillvalet yttre fotsteg. Vid utvecklingen av EQC lärde sig Mercedes att dessa faktiskt kan sänka förbrukningen. cW-värdet är 0,25 som bäst. Väljer man större fälgar än 19 tum ökar luftmotståndet.

Mercedes EQE suv
Fyrhjulsdrivna versioner av EQE SUV får dra 1,8 ton. I andra länder säljs även en bakhjulsdriven variant, men den får bara dra 750 kg.

Här och var i plastdetaljerna har Mercedes gjort urgröpningar för att spara vikt och därmed elektroner. Vikten är 2 560 kg, 95 kg mindre än huvudkonkurrenten Audi Q8 55 e-tron.

Hur har då Mercedes lyckats i jakten på låg förbrukning? Ett exakt svar kräver en jämförelse sida vid sida längs vår elbilsrutt som går både i stadstrafik och på landsväg. Men den officiella WLTP-siffran på 19,3 kWh/100 km och förbrukningen vid vår provkörning antyder att EQE SUV drar mindre än Audi Q8 e-tron. Även BMW iX uppges dra mer.    

HUR ÄR DEN ATT KÖRA? Komfort är en del av Mercedes DNA och på den punkten är EQE SUV ingen besvikelse. Känslan är lätt svävande och något gungig (mer om det senare). Ljudisoleringen är imponerade och den omgivande trafiken är nästan omöjlig att höra. I landsvägsfart börjar man höra däck och vind, men det är aldrig störande.

Mercedes EQE SUV
Lättlastat baktill tack vare en i det närmaste obefintlig lasttröskel och boxigt utrymme. 520 liter ryms under insynsskyddet, men det kan utökas till 580 liter genom att luta upp baksätet. Fälls baksätet ned växer lastvolymen till 1 675 liter.

Framstolarna är väldigt komfortabla. Baksätet är hårdare och så skålat att det är direkt obekvämt att sitta på mittplatsen. På ytterplatserna har knän och fötter gott om utrymme.

Komforten och markfrigången har tyvärr sitt pris. Bilen kränger en del och niger rejält vid inbromsning. Det är dock lite lättare att leva med att det kraftfulla vridmomentet (858 Nm) gör att nosen pekar uppåt vid acceleration.

I sportläget styvar bilen upp sig en aning, men skillnaden är inte jättestor. Chassit känns mjukt i alla lägen. Förklaringen till att Mercedes inte gjort sportläget styvare är att 500-modellen inte får bli alltför lik den dyrare Mercedes-AMG EQE 43 4Matic SUV. 

Styrningen imponerar inte. Upplevelsen är diffus och inte särdeles exakt.

Under provkörningar får man inte ladda själv, men det lär inte bli någon riktig premiumupplevelse. Laddeffekten är maximalt 170 kW eftersom bilen har ett 400-volts elsystem. Mercedes elbilsplattform har några år på nacken vid det här laget och det visar sig på detta sätt.

Mercedes EQE SUV
Luftfjädring ger utmärkt komfort trots 22-tumsfälgar med lågprofildäck.

BORDE JAG KÖPA DEN? EQE 500 4Matic SUV är mycket Mercedes. De yttre formerna känns igen, inredningen är lik syskonens och komforten är snudd på kunglig. Bilen är dessutom praktisk med bra lastmöjligheter, goda utrymmen och en dragmöjlighet som är bra för att vara elbil.

Konkurrenterna då? Tesla Model X kostar mer i grundpris, men efter att tillvalslistan fyllts i för Mercan kanske inte skillnaden är så stor. Det är däremot last- och dragkapaciteten. Teslan får dra 2 250 kg och lastar upp till 2 614 liter.

Audi Q8 55 e-tron är rätt lik EQE 500 SUV på många punkter, men har ett lägre grundpris. BMW iX xDrive40 har lägre effekt (326 hk), men kostar ändå mer än Mercan. Och inredningen känns faktiskt mer exklusiv i BMW:n.

Den största konkurrenten på den svenska marknaden blir nog Volvo EX90 som har likartat pris, en exklusiv inredning och gott om utrymmen.

TEKNISK INFO/Mercedes EQE 500 4Matic SUV

Drivlina: El, 2 st elmotorer, systemeffekt 402 hk/858 Nm. Fyrhjulsdrift. Laddeffekt 170 kW DC/22 kW AC.
Kaross: L/b/h 4 863/1 940/1 685 mm. Axelavstånd 3 030 mm. Tjänstevikt 2 560 kg. Maxlast 535 kg. Bagagevolym 520–1 675 l. Frunk 0 l. Dragvikt 1 800 kg.
Prestanda: 0–100 km/h 4,9 sek. Toppfart 210 km/h. Förbrukning 19,3 kWh/100 km (WLTP). Räckvidd 464–552 km (WLTP). 
Pris: 1 050 000:–. Aktuell nu. 

Annons
Annons
Rulla till toppen