PROV: Volkswagen ID.7 – el-Passaten är här

PREMIUM Populära VW Passats elektriska ersättare imponerar, men är det nya infotainmentsystemet kanske lite för avancerat?
Annons
Annons

ID.7 planterar sig bekvämt i kurvorna på de spanska kustvägarna, som är fantastiska för aktiv körning. Problemet är att det här inte är en bil som vill köra aktivt. Den beter som en Volkswagen. Den håller sig stabilt på vägen och tar kurvorna fint, men det är absolut inte en bil som eggar på en att köra snabbt. En modern Volkswagen till punkt och pricka.

ID.7 är bekväm men det finns ingen större entusiasm i körningen. Däremot behöver inte alla bilar sprudla av energi, vissa är bara till för att ta en från punkt A till punkt B och göra det bra. 

ID.7:an är byggd på samma MEB-plattform som tidigare modeller i ID-serien men med några uppdateringar. Batteriet kommer att ha 77 kWh vilket enligt Volkswagen ska ge den en räckvidd på 615 km (WLTP). I framtiden ska man även kunna välja ett större batteri på 86 kWh som troligen ger en räckvidd på 700 km.

VW ID.7 display
15-tumsskärmen är uppdaterad med många nya valmöjligheter.

Oavsett vilket batteri man väljer kommer bilen ha en bra räckvidd och mycket av det beror på aerodynamiken. Mycket jobb har lagts ned på designen för att göra bilen mer aerodynamisk, vilket är varför man kan hitta vissa bitar på karossen som kan tyckas se lite malplacerade ut. Ett av de enklaste sätten att öka räckvidden på en elbil verkar vara att utrusta den med luftgardiner fram, vilket ID.7 självklart har. 

Trots den hala skruden har man inte sparat in på utrymmet, ID.7 är rymlig både fram och bak. Eldrivlinor gör det enklare för bilutvecklarna att skapa bra benutrymme eftersom golvet kan göras helt plant. Även utrymmet i höjdled är bra och känns inte trångt på något sätt. Bagageutrymmet rymmer 532 liter och borde därför fungera för de flesta. 

Den största nyheten i den här modellen finns inne i bilen, och det är ingenting som sticker ut vid en första anblick. Inredningen är ganska standard, den är fin men tar inte ut svängarna. Det som är ganska spektakulärt är infotainmentskärmen. Jag är inget fan av att ha stora Ipads i bilen, jag vill ha det simpelt utan en massa saker som kan distrahera en från att köra. Men det här infotainmentsystemet har fått mig att tänka om.

Den nya instrumentpanelen visar endast det föraren behöver vid körning.

Volkswagens tidigare system har fått mycket kritik för dålig användarvänlighet. Nu har man lärt sig och skapat ett riktigt bra system. 

I början av teknikens utveckling klagade vi på när mobiltelefoner blev mer och mer komplicerade. Argumentet var varför kan vi inte bara ha det simpelt? Efter ett tag gav utvecklingen oss större möjligheter och enklare användning. Jag tror att det är samma utveckling vi ser nu, med infotainmentsystemen. ID.7 ger dig alla möjligheter att göra exakt de funktioner du använder mest så tillgängliga som möjligt.

Precis som när du får din nya mobil och den startar och säger Hello, Guten tag, Hej och det är dags att konfigurera den efter dina behov, gör du nu samma sak i din bil. Du väljer vilka menyer som ska ligga var och vilka funktioner du använder. Det kommer att ta tid att konfigurera men upplevelsen blir mycket bättre i det långa loppet. 

Samtidigt som ID.7 ger alla dessa möjligheter är resten av insidan simpel. Föraren har en liten, liten skärm framför sig som visar hastighet och batteri/räckvidd. Det är även denna information som dyker upp i head up-displayen, plus enkla navigationshänvisningar. Poängen är att föraren inte ska distraheras av sådant som inte är viktigt att veta när man kör, och därmed köra säkrare. 

Volkswagen ID.7
Körningen på spanska vägar skedde i kamouflerad skrud.

Nu kan du äntligen berätta för din bil att du fryser och den hjälper dig. Hur många gånger har man inte tänkt tanken: Om bara jag kunde säga till min bil att mina händer är kalla så kan den fixa det? Eller brukar man bara rikta om fläktutblåsen, och sätta på rattvärmen om funktionen finns? Det spelar i och för sig ingen roll om vi tänkt på det eller ej, för det har Volkswagen gjort.

ID.7 är nämligen utrustad med smart luftkonditionering, som i enkla termer betyder att bilen är mer intuitiv när det gäller var luften ska distribueras, och på skärmen kan du själv rikta om luften lite mer specifikt. Det betyder även att du kan säga var luften ska riktas och om den ska vara kall eller varm. Jag vet dock inte om jag tycker att detta är en lika stor innovation som Volkswagen verkar tro. Den finns redan i bilar som exempelvis Porsche Taycan, och där var det väl ingen som blev särskilt upprymd av det? 

Tyskarna talar om enkelhet, vilket de även gör tydligt i designen av head up-displayen och den minimala skärmen framför föraren. Samtidigt är klimatsystemet komplicerat – och det borde ju vara en av de enklaste funktionerna. Det är enkelt att använda, ett tryck på skärmen och du är framme. Därifrån kan du dra runt fläktarna hur du än vill rikta dem i kupén. Problemet är att det är väldigt simpelt när man står stilla och tittar på skärmen, men en helt annan sak när man kör. Vad är poängen med att sätta in en head up-display och göra det simpelt för föraren för att öka säkerheten om man ändå måste spendera en massa tid med att titta på skärmen? 

En kombiversion kallad Volkswagen ID. 7 Tourer är att vänta under nästa år, förmodligen blir den populärast i Sverige.

Den lilla listen under skärmen som ska vara genvägar till exempelvis värme och ljud har samma problem. Eftersom den består av pekytor måste man titta ner för att veta vad man ändrar på. Knappar finns av en anledning. Med en knapp räcker det med ett snabbt ögonkast på panelen för att identifiera rätt knapp. 15-tumsskärmen är mycket bättre och lättanvänd jämfört med många andra, men vissa simpla funktioner borde ha knappar. 

Det finns en del gimmicks i ID.7, det är väl standard att man försöker hitta på lite roliga saker för att stå ut från mängden. Självklart har bilen färgglada ljus som ska skapa stämning inne i kupén. Volkswagen har smart klimatanpassning samt en massagefunktion i framstolarna. Hur många som faktiskt kommer att använda massagefunktionen till vardags är dock oklart. Klimatanpassningen i sätet är däremot inte dum. Vi är vana vid sätesvärme och dessa kan även kyla under varma sommardagar. Detta är en funktion som finns i vissa bilar men jag ser fram emot att det potentiellt sett skulle kunna bli standard. 

Volkswagen ID.7 är inte en bil som ska ta ut svängarna och ha köregenskaper som ingenting du någonsin upplevt. Den har ett jobb att göra och det är att ge dig en komfortabel körupplevelse. Vilket den också gör. Det här är faktiskt en bil som har någonting för alla. 

Det största problemet jag kan se är att den kan bli svår att låna ut. Ska du göra det behövs det nämligen en hel genomgång av hur du har konfigurerat infotainmentsystemet. 

TEKNISK INFO/Volkswagen ID.7

Motor: El, systemeffekt i.u. Batterikapacitet 77/86 kWh. Laddeffekt AC i.u., DC 170/200 kW. 
Kaross:Lb/h 4 961/1 862/1 538 mm. Axelavstånd 2 966 mm. Vikt olastad i.u. Bagagevolym 532 l. Frunk i.u. Dragvikt i.u.
Prestanda: 0–100 km/h i.u. Toppfart i.u. Förbrukning  i.u. Räckvidd 615–700 km WLTP. Laddning 10–80 % i.u.
Pris: Ej fastställt. Aktuell hösten 2023.

Annons
Annons
Rulla till toppen