Vad är nytt? Man kan ju undra varför Mercedes har bemödat sig med att kamouflera sin elektriska G-klass? Vad skulle annars gömma sig under den markant kantiga karossen bortsett från några detaljer?
Kylargrillen är inte lika öppen som på modellerna med förbränningsmotor och här och där försöker några aerodynamiska element förtvivlat att minska bjässens bergskedjeliknande luftmotstånd.
Formen är dock omisskännligt en G-klass med allt vad det innebär: dörrarna stängs med det karakteristiska kassavalvsljudet och centrallåset påminner om öppningsmekanismen i Fort Knox. Insteget kräver fortfarande avancerade kunskaper i alpinism och på insidan känns allt lika robust och välbyggt som man förväntar sig från en G-klass.

Till och med ramchassit har fått stanna kvar och batteriet integreras i ramen. Hur stort batteriet kommer att vara får vi dock inte reda på ännu. Elbilen får till och med den stela bakaxeln med panhardstag, och individuell upphängning fram. Drivlinan består av fyra elmotorer, en för varje hjul. Det ska garantera maximalt grepp och flexibilitet i terrängen.
Hur är den att köra? Chefsingenjör Fabian Schossau ber mig att ta plats i passagerarsätet, prototypen är trots allt inte helt färdigutvecklad än. Inget konstigt, lanseringen ligger minst ett år i framtiden.
Schossau väljer direkt sportläget och bilen katapulteras längs den asfalterade vägen på G-Experience-Center. Nykomlingens effekt håller man än så länge hemlig, men med tanke på hur accelerationen försöker trycka min magsäck genom ryggraden skulle jag gissa på minst 600 hästar som i så fall inte borde ha några som helst problem med bilens massiva vikt.

I en asfalterad rondell visar bilens fyra elmotorer sina kraftfördelande talanger: Istället för att EQG glider ifrån ideallinjen på grund av sin vikt, stabiliserar de bakre motorerna framfarten med hjälp av höjd effekt. Det fungerar utmärkt och visar sig vara ännu ett välkommet komfortplus. Det första kom redan 2018 när nyupplagan äntligen frångick stel framaxel.
Nu är det däremot dags för terrängkörning. Mercedes lovar att EQG klarar sidolutningar på 35 grader utan minsta bekymmer och tack vare en offroadskärm och mängder av kameror har man alltid fjädringsväg, lutning och terräng i synfältet. När vi närmar oss en grusbelagd uppförsbacke med en lutningsvinkel på drygt 45 grader väljer Schossau ”Low Range”-läget.
Ja, även EQG får en lågväxel. Inte för att det saknas vridmoment utan för att skydda motorerna från överhettning på grund av alltför hög belastning på låga varv. I terräng hjälper regenereringen dessutom till att sakta ned bilen för att avlasta de mekaniska bromsarna.

”Jag aktiverade precis Creeper-läget”, förklarar Schossau. Det är en kombination av terrängläge och lågväxel som aktiverar krypfart och får EQG att sakta men säkert ta sig uppför den smått vansinniga branten. För nybörjare i terrängen är detta en mycket hjälpsam funktion.
”Man kan naturligtvis stänga av det hela om man så önskar”, tillägger ingenjören.
Vi kör vidare i offroadparken för att testa prototypens gränser, och Schossau väljer medvetet ett riktigt svårt spår. Det dröjer inte länge förrän chassit tar i marken med en högljudd duns. För att batteriet inte ska skadas skyddas undersidan av en tjock fiberkompositplatta som tål extrem belastning. Batteriet måste dessutom vara speciellt tätat och styvt för att klara det G-klasstypiska vaddjupet och riktigt hård terrängkörning.

Nördfakta. Mercedes EQG har ytterligare ett ess i rockärmen – en funktion som kallas ”G-turn” och som aktiveras via en knapp på mittkonsolen. Då rullar de högra och vänstra motorerna mot varandra vilket gör att EQG kan vända som en stridsvagn på löst underlag. Bara 180 grader eller en tornado-burnout? Allt är möjligt.
Borde jag köpa den? Visst är G-turn-funktionen en ganska onödig gimmick men det ändrar inte faktumet att EQG kommer att sälla sig till den exklusiva skaran av riktigt kompetenta terrängbilar. Men med tanke på bilens form och storlek är det än så länge en gåta hur Mercedes ska lyckas ge nykomlingen en acceptabel räckvidd. Detta får vi än så länge ingen information om, precis lika lite som om prisbilden.
Den om något kommer säkerligen få många att häpna.