PROV: Honda e:Ny1 – en blå mjukis

PREMIUM Hondas andra elbil efter Honda e blir en 204 hk stark suv med det kryptiska namnet e:Ny1. Lyckas nykomlingen att få känslorna att välla över?
Annons
Annons

Man kan känna igen bilarna på det vita H:et, står det i pressmaterialet till Honda e:Ny1. Är den första bokstaven i tillverkarens logga vit betyder det alltså att vi har med en elbil att göra.

Än så länge är utbudet av dessa väldigt överskådligt – det finns nämligen endast två. Kompakta Honda e, som har funnits på marknaden sedan 2020, får nu sällskap av en eldriven kompaktsuv med det kryptiska namnet e:Ny1. Vad namnet betyder får man tyvärr inte reda på.

Ett första testtillfälle av nykomlingen får vi i elbilsparadiset Oslo, där man har radat upp en grupp splitternya e:Ny1 som alla är lackerade i Aqua Topaz, en frisk nyans av ljusblått som finns i tillvalslistan för 10 500 kronor. Man kan redan beställa Hondas nya elbil och de första leveranserna ska enligt plan ske till hösten. Instegspriset är 499 900 kronor för Elegance-utförandet.

Vill man ha lite mer utrustning som panoramaglastak, rattvärme och 360 graders multivy-kamera samt parkeringspilot får man istället hosta upp minst 539 900 kronor för Advance-modellen.

Exteriören och interiören klarar sig fint utan extravaganser. Förarlandskapet domineras av en stor, upprättstående infotainmentskärm.

När det kommer till drivlinan har man däremot inte mycket att välja mellan: det finns exakt en drivlina. Suven bygger på tillverkarens nya elbilsplattform e:N F, där ”F” står för framhjulsdrift. Elmotorn är följaktligen monterad på framaxeln och är ytterst kompakt och lätt. Tillsammans med den enstegade växellådan, elektroniken och smörjmedel ska enheten väga exakt 77,4 kg. 

Elmotorn genererar 204 hk och 310 Nm och matas av ett litiumjonbatteri med en bruttokapacitet på 68,8 kWh, vilket enligt tillverkaren ska räcka för drygt 400 km. WLTP-förbrukningen anges till 18,2 kWh/100 km. 

Jag antar att du redan kan föreställa dig att Honda e:Ny1 inte är en dynamikfokuserad racer av episka mått och du har absolut rätt i ditt antagande. Hondan är en mjukis och accelererar till 100 km/h som bäst på 7,6 sekunder.

Att bilen känns aningen seg är faktiskt en medveten strategi från Hondas ingenjörer: man ville helt enkelt mildra den elbilstypiska accelerationen för att undvika åksjuka och göra bilen lättillgänglig för en större kundkrets.

Honda e:Ny1

Bilen känns dock något spänstigare och snabbare i Sport-läget, i Econ-läget är det däremot tvärtom. I samtliga lägen kan man regenerera med hjälp av praktiska rattpaddlar, med lite erfarenhet kan man fixa biffen även med en finkänslig fot på bromsen.

I den norska trafiken har e:Ny1 inga som helst problem med att hänga med i den hastighetsbegränsade trafiken samtidigt som färddatorn visar förbrukningssiffror långt under 18 kWh/100 km. Kör man lite mer ambitiöst understyr e:Ny1 tidigt och känns allmänt ovillig. Testbilen rullar på beskedliga 18-tumsfälgar som rullar mjukt över ojämnheter.

Överlag duger åkkomforten för de absolut flesta kunderna fint och utrymmet som nykomlingen erbjuder kommer inte heller att göra någon besviken. Det gör å andra sidan laddningseffekten. Med maximalt 78 kW vid en snabbladdare (AC: 11 kW) finns det många andra konkurrenter som laddar betydligt snabbare.

TEKNISK INFO/Honda e:Ny1

Motor: El, permanentmagnet, 204 hk, 310 Nm. Litiumjonbatteri, 68,8 kWh (brutto). Fast utväxling. Framhjulsdrift.
Kaross: L/b/h 4 387/1 790/1 584 mm. Axelavstånd 2 607 mm. Bagagevolym 361–1 176 l. Tjänstevikt 1 730 kg. Maxlast 350 kg. 
Prestanda: 0–100 km/h 7,6 sek. Toppfart 160 km/h. Förbrukning 18,2 kWh/100 km. Räckvidd 412 km.
Pris: Från 499 900 kronor. 

Annons
Annons
Rulla till toppen