PROV: BMW X5 xDrive 30d Facelift – dyrbar

PREMIUM Det är få suvar som ger samma vägkänsla i trafiken som BMW X5 och X6. Nu uppdateras modellerna med nya motorer, ny infotainment och, ett saftigt prispåslag.
Annons
Annons

Även om tillverkarna mer än gärna framställer sig själva som miljömedvetna och effektiva, är det de stora suvarna som X5 och X6 som får kassan att klirra.

Efter nästan fem år på marknaden tyckte man i München att det var dags för en uppdatering. Smalare strålkastare, en modifierad dubbelnjure med ny frontkjol, och de nya bakljusen ändrar ingenting när det kommer till bilens suveräna uppträdande på vägarna.

Luftfjädringens fluffiga karaktär försöker inte ens låtsas om att bilen har några sportiga ambitioner och styrningen känns numera mer harmonisk än förut. Visserligen känns X5 alltid något distanserad under körningen, men med bakaxelstyrningen (tillval) är det trots allt en barnlek att styra kolossen genom trånga gator. Sliten asfalt och potthål når inte upp till förarens bak – X5 bär dig med silkesvantar, framför allt med instegsmotorn.

Nåväl, instegsmotor är kanske fel ord trots allt. Den fyrcylindriga dieseln 25d fick nämligen stryka på foten i samband med uppdateringen då efterfrågan var alldeles för låg.

BMW X5 xDrive 30d cockpit
Nytt för X5 är den stora Curved Display-skärmen. 

Det innebär alltså att samtliga motoralternativ numera har minst sex cylindrar. Samtliga bensin- och dieselalternativ får dessutom stöd av ett mildhybridsystem med 12 hk och 200 Nm. I ”instegsmotorn” 30d resulterar det i en maximaleffekt på 298 hk och 670 Nm. Dieselmotorn har en mäktig effektplatå mellan 1 500 och 5 000 r/min och harmonierar utmärkt med bilens åttastegade automatlåda.

Hybridsystemet känner man egentligen enbart av genom den snabba och vibrationsfria starten av förbränningsmotorn. Dessutom är dieselmotorn ett utmärkt val för att hålla fem-meters-suvens törst i styr.

Mer elektrifierad men inte nödvändigtvis mer effektiv är laddhybriden 50e. Som vanligt beror det på hur ofta man är villig att ladda, något som skulle kunna bli ett problem på grund av den mediokra laddningseffekten på 7,4 kW (innan facelift: 3,7 kW).

Laddhybridens förbränningsmotor är en turbomatad treliters radsexa som utvecklar 313 hk och kopplas till en elmotor som genererar 197 hk. Systemeffekten anges till massiva 489 hk och följaktligen är accelerationen minst lika brutal. Dessvärre är inkopplandet av bensinmotorn alltid ackompanjerat av en tydlig ryckning.

BMW X5 xDrive 30d bagagerum
Bagageutrymmet är som vanligt rymligt men inte särskilt flexibelt.

Samma motorutbud finns naturligtvis även i coupéversionen X6 – här har man lite mindre huvudutrymme och ett trängre bagageutrymme, men å andra sidan får man ett förbättrat cw-värde med 0,01. Om det spelar någon roll för förbrukningen? Definitivt inte, än mindre om man bestämmer sig för M Competition-varianten. 

Toppmodellen är i enlighet med sitt namn en extrem körmaskin som dock visar sig vara många gånger för extrem för landsvägsbruk. Chassits stenhårda grundinställning är en plåga på dåligt underhållen asfalt, på landsvägen kostar det förtroende och gör karossen samt styrningen orolig.

På plant underlag är suvens kurvtagningstalanger dock svårmatchade och tvärdynamiken snudd på otrolig. Gillar man att accelerera ut ur kurvan med rökridåer från bakhjulen är det definitivt bilen för dig. 

Det finns dock ännu ett motoralternativ som i sin natur inte är lika våldsamt som Competition-modellen: M60i. Trots en massiv effekt på 530 hk (Competition: 625 hk) har modellen inte glömt hur man fjädrar, trots inte lika utpräglade dynamiska talanger och ett mer naturligt soundtrack än M-modellen.

BMW X5 xDrive d30 akter
Instegsalternativet faller bort i samband med uppdateringen. Samtliga X5/X6 kommer antingen som xLine eller som M Sport med mer omfattande standardutrustning. 

På insidan känner man igen uppdateringen först och främst på bilens nya infotainmentsystem OS 8.5 med den välvda skärmen Curved Display. Precis som innan uppdateringen är baksätet och skuffen rymliga, men i många andra konkurrenter är framför allt bagageutrymmet mer variabelt. I bilens femsitsiga konfiguration saknas ett skjutbart baksäte och en knapp för att fälla baksätet automatiskt.

Även om användargränssnittet lider något av bilens nya infotainmentsystem förblir X5/X6 en högkvalitativ och komfortabel reskamrat. Andra suvar är kanske lite mer praktiska, men få har lika suveräna motoriseringar.

Det stora problemet med faceliften? Priserna har ökat ordentligt: Instegspriset för en X5 xDrive 30d har klättrat till 840 000 kronor och laddhybriden xDrive 50e kostar till och med 995 000 kronor.

TEKNISK INFO/BMW X5 xDrive 30d

Motor: R6, diesel, turbo, 2 993 cm³, 298 hk, 670 Nm. 8-stegad automatlåda. Fyrhjulsdrift.
Kaross: L/b/h 4 935/2 004/1 765 mm. Axelavstånd 2 975 mm. Bagagevolym 650–1 870 l. 
Prestanda: 0–100 km/h 6,1 sek. Toppfart 233 km/h. Förbrukning 7,1 l/100 km.
Pris: Från 840 000 kronor. Aktuell nu.

BMW X5 xDrive 30d faktaruta
Annons
Annons
Rulla till toppen