PROV: MG 4 XPower – nytt liv i GTi-klassen

PREMIUM Är MG 4 XPower med fyrhjulsdrift och 449 hk den första eldrivna busbilen? Häng med så tar vi reda på det.
Annons

GTi-klassen med trimmade små familjebilar till överkomliga pengar har somnat till. Visst finns Honda Civic Type-R, Golf GTi, Ford Focus RS och så vidare – men försäljningen är långt ifrån så bra som den var för några decennier sedan.

Kinesiska MG är först ut med en hårdtrimmad kompakt familjebil och XPower drivs av en 201 hk stark motor på framaxeln och en 228-hästare på bakaxeln, vilket ger en total effekt på 449 hk. Resultatet är 0–100 km/h på 3,8 sekunder vilket är snabbare än en Volkswagen Golf R.

Men medan Golf R kostar över 55 000 euro går MG 4 XPower på från 47 000 euro – det svenska priset är inte klart. Eldrift är klart billigare om man vill ha riktigt bra prestanda.

MG 4 XPower panorering
Racing Green-färg och orange bromsok – räcker det för att ge bilen tillräckligt sportigt utseende? 

För att hantera sin all extra kraft har MG 4 fått ventilerade skivbromsar på 345 mm fram och bak, fjädrar som är 15 procent styvare fram och 10 procent bak, omkalibrerad styrning, bredare däck och momentfördelning som ger mer kraft åt det inre hjulet med hjälp av att det yttre bromsas. Även bromsarna har uppgraderats.

Men sportstolar ingår inte i paketet utan man får nöja sig med något mer greppvänlig mikrofiberklädsel.

På utsidan syns det nästan inte att det handlar om en rejält trimmad prestandaversion. Visst finns det snygga 18-tumsfälgar, blanksvarta detaljer längst ner på bilen, orange bromsok, ett svart tak och en markerad diffusor. Den så kallade ”Racing Green”-färgen är också unik för XPower. Interiört kan man glädja sig åt sportiga aluminiumpedaler och mikrofibersätena. 

Så, vad är egentligen XPower? Är det en diskret prestandabil, eller den moderna tidens GTi-bil? Det visar sig att vanliga MG 4 med enbart bakhjulsdrift och 204 hk faktiskt fortfarande är den sofistikerade förarens val, eftersom XPower har förlorat en dos charm. Men om du enbart vill ha en oslagbar kraftupplevelse kommer du definitivt inte att bli besviken på XPower.

MG 4 XPower cockpit
Instrumenteringen är ”standard” vilket betyder en ganska grov och långsamt jobbande infotainmentdel och små symboler och liten text. Uppdatera!

Den pressar dig tillbaka i sätet, och det är ingen överraskning med sina 449 hästkrafter. Tryck gaspedalen i botten och du flyger iväg. Men visst kan de främre däcken ibland kämpa med greppet om vägen inte är perfekt eller om ratten inte är helt rak.

Det här blir särskilt märkbart i kurvor. Om du stänger av stabilitetskontrollen och ger på gasen är det framhjulen som drar iväg. Fyrhjulsdriften ger alltså inte klassisk överstyrning.

MG 4 XPower hjul

Men det här betyder också att om du gillar trygg och effektiv kontroll kommer du att älska XPower. Låt alla system vara aktiva och hjulspinnanndet håller sig mest på framhjulen samtidigt som bilen subtilt styr tryggt genom kurvorna. MG 4:s grundläggande balans finns dock fortfarande kvar, men med en extra kraftkick från XPower.

Samma sak gäller fjädringen. MG:s brittiska ingenjörsteam har haft en hel del inflytande på den färdiga bilens inställningar. Den vanliga MG 4 hanterar en ojämn landsväg med följsamhet och bra kontroll. XPower känns ungefär likadan och är fortfarande ganska väl dämpad, men de styvare fjädrarna gör den något mer orolig över vissa ojämnheter.

Den uppgraderade styrningen ger tyvärr inte mycket mer känsla. Den är bara tyngre i de sportigare lägena. Visst kan styrningen och den hårdare fjädringen ge en ”sportigare” känsla, men gör det bilen roligare att köra? Tveksamt.

Invändigt är MG 4 i stort sett likadan som tidigare, det är fortfarande en rymlig och praktisk bil som man sitter bra i, men de tunna tämligen plastiga dörrpanelerna finns också kvar.

Några av förändringarna i XPower kommer faktiskt att föras över till vanliga MG 4. Nu finns det en bakre vindrutetorkare och mittenbaksätet har fått nackkudde. Vissa elektronikbuggar har försvunnit. Infotainmentsystemet är fortfarande inte fantastiskt men det stör inte lika mycket som tidigare. En annan ändring är tillägget av ett riktigt enpedalsläge och det är mycket välkommet, även om det finns en fördröjning innan inbromsningen aktiveras.

MG 4 XPower akter
Den bakre takvingen är standard på mellanmodellen av MG 4.

Självklart medför den extra kraften en försämrad räckvidd. WLTP-räckvidden minskar från Long Ranges 435 km till 35,8 km och bilens förbrukning verkar vara mycket känsligt för körsättet. Vi såg allt från 16 kWh/100 km till 56 kWh/100 km och man kan räkna med en räckvidd vid normal körning runt 30 mil. 

Vanliga MG 4 är en utmärkt eldriven halvkombi som klarar allt det förnuftiga riktigt bra: utrymmen, räckvidd, utrustning och komfort – för ett riktigt bra pris. Men den skiljer sig också från en hel del konkurrenter genom att vara så trevlig att köra och vi hade hoppats på att XPower hade fått ännu mer av den dynamiska varan – nu blev det mest en slägghammare. 

MG har förmodligen gissat rätt i att galen acceleration är ett större lockbete än en fantastisk och sinnlig körupplevelse. Jakten på den första riktiga heta eldrivna busbilen fortsätter. Kanske är det nya räckviddsmonstret med ett batteri på 77 kWh, 240 hk och en räckvidd på 52 mil den mest åtråvärda MG 4-modellen?

Annons
Annons
Rulla till toppen