Alrik och Peder: Fisker Ocean Extreme – hur dålig är den egentligen?

PREMIUM Det amerikanska bilmärket Fisker värderades till över tre miljarder dollar för fyra år sedan. Produktionen startade 2023 men nu är aktien värdelös och företaget på väg mot katastrofen. Är Fisker Ocean världens sämsta bil – eller...
Annons

Vad gick fel? Upplägget såg mycket bra ut 2016, när planerna gjordes.

Likt Apple som lägger ut sin produktion skulle bilen tillverkas på kontrakt – av Magna. Ingen egen dyr fabrik skulle ge flexibilitet och lägre kostnader. Målet var en högteknologisk Tesla-utmanare, till rätt pris, med lång räckvidd och med den bästa designen signerad Henrik Fisker – mannen bakom Aston Martin DB9, BMW X5, BMW Z8 och Fisker Karma.

Elbilshypen var på den tiden galen och Fisker räknade med att man skulle sälja bilar för 13 miljarder dollar 2025. Det fanns ordrar på över 40 000 bilar.

Men så kom verkligheten, i form av problem med mjukvara, med leveransproblem från underleverantörer, med problem med bilen, med … leveranserna startade först 2023.

Den allt svalare elbilsmarknaden med ett galet priskrig och investerare som inte längre såg guld överallt och inte heller hade ”billiga pengar” i överflöd gjorde inte Fiskers framtid ljusare.

Att man försökte göra som Tesla och sälja bilarna själva, online, i stället för med hjälp av återförsäljare hjälpte inte heller till. När man till sist öppnade för återförsäljare var det förmodligen redan för sent. 

Annons
Annons
Rulla till toppen