PROV: BMW i5 M60 xDrive Touring – last och lust

PREMIUM Sjätte generationen 5-serie Touring finns med förbränningsmotor, som laddhybrid och som elbil. Är alla lika rymliga och hur står den sig mot konkurrenterna? Vi har provkört värstingen med 601 hk.
Annons

BMW:s elbilssatsning går fantastiskt bra – är det tack vare att man fortsätter att bygga blandplattformsbilar, eller trots det?

När elbilsmarknaden svajar och många tillverkare rapporterar att elbilsförsäljningen inte går strålande, som exempelvis Mercedes som drar ner på utvecklingstakten av sin stora elbilsplattform, står elbilarna för BMW:s försäljningsökning.

2023 sålde man 373 000 elbilar, en ökning med 74 procent och 14 procent av totalen. Samtidigt bromsade försäljningen av laddhybrider och ”vanliga” förbränningsmotorbilar in. Under det första kvartalet i år har BMW-gruppens elbilar ökat med 28 procent.

Med tanke på att BMW, till skillnad från Audi och Mercedes, fortsätter att bygga ”blandbilar” – samma bottenplatta oavsett drivlina – är det kanske lite märkligt att det går så bra. Eller finns kanske förklaringen just där? Och finns det några nackdelar med detta?

Från förarplats känns det väldigt mycket traditionell BMW, med en modern tvist. Byggkvaliteten är hög, dörrdunsen förtroendeingivande och stolen riktigt bekväm.

Annons
Annons
Rulla till toppen