Hur mycket räckvidd kostar det du hänger på bilen?

PREMIUM Takbox och cykelhållare bak på bilen är en självklarhet på semester-turer, men hur påverkar påbyggnaderna förbrukningen? Vi testar!
Annons
Annons

När det gäller speciella förbrukningsmätningar infinner vi oss som vanligt gärna hos testcentret från Bosch norr om tyska Heilbronn. Området inkluderar en oval bana som mäter tre kilometer med branta kurvor som möjliggör hastigheter upp till 250 km/h. 

Idag handlar det dock inte om högsta möjliga hastighet. Vi ska istället försöka hitta svar på tre viktiga frågor som berör semesterfirare med elbil: hur mycket stiger förbrukningen med monterad takbox och cykelhållare bak? Hur påverkas räckvidden och milkostnaden?

I dagens test spelar aerodynamiken huvudrollen, redan i 100 km/h är luftmotståndet det största hindret för eldrivna bilar. Av den anledningen har vi tagit med oss två elbilar som drivs både av dubbla elmotorer men som har helt olika karossformer: BMW iX xDrive50 med 524 hk är en stor suv och har en frontarea som en hel garderob (2,82 m2). Luftmotståndskoefficienten är däremot låga 0,25, ett bevis på hur envist BMW har jobbat med kolossens aerodynamik. Polestar 2 med 477 hk å andra sidan är en högbent sedan i mellanklassen, men här uppgår luftmotståndskoefficienten cw till 0,28. 

Vi har dock ännu en bil med oss till testområdet: Mercedes C 220 d med kombikaross får stå för fraktionen med förbränningsmotor. Luftmotståndskoefficienten anges till 0,27. Att motorn ”enbart” producerar 197 hk är för vårt test helt och hållet irrelevant.

På den tre kilometer långa ovalen tar vi det lugnt och kör helst i konstanta hastigheter. Vi håller 80, 100 och 130 km/h och kör åtta varv i respektive fart. Programmet kör sedan inte mindre än fyra gånger: först utan påbyggnader, sedan med (tom) takbox, därefter med cykelhållare och två mountainbikes och slutligen med takbox och cykelhållare.

BMW iX står för testdagens första överraskning, den stora suven förbrukar nämligen förvånansvärt lite. Utan påbyggnader går det åt 19,7 kWh/100 km i 100 km/h. Genom att montera cykelhållaren ändras inte heller mycket – cyklarna försvinner formligen bakom den breda bakdelen och förbrukningen stiger med endast sju procent (21,1 kWh/100 km). Takboxen ökar förbrukningen med moderata 13 procent (22,3 kWh/100 km) och med samtliga påbyggnaderna ombord registrerar vi ett förbrukningspåslag på blygsamma 19 procent: förbrukningen på 23,5 kWh/100 km känns redan från början hyfsat svårslagen.

Men vad innebär det för semesterresans räckvidd och kostnader? Här händer faktiskt inte särskilt mycket. I 100 km/h räcker räckvidden från 533 km utan påbyggnader till 447 km (- 16 procent) och milkostnaden sträcker sig från knappt 11 kronor till 13 om vi räknar med 5,50 kronor per kWh som en blandning av hushållsel och snabbladdning.

Dagens andra överraskning står Polestar 2 med sitt batteri på 78 kWh (netto) för, den nätta bilen förbrukar nämligen mer än BMW iX (105 kWh netto) i 100 km/h. Bara om Polestar 2 är utan påbyggnader stannar förbrukningen (19,3 kWh/100 km) under den av den tyska jättesuven.

Påbyggnaderna ökar förbrukningen märkbart eftersom de stör luftflödet över bilens eleganta bakdel. Bara med cykelhållaren ökar förbrukningen med 24 procent till 24,0 kWh/100 km och takboxen för sig plussar på 26 procent (24,3 kWh/100 km). Med båda påbyggnader monterade på bilen förbrukar sedanen 26,4 kWh per 100 km, en ökning med inte helt oväsentliga 37 procent.

Följaktligen sjunker räckvidden samtidigt som semesterkassans kostnader stiger: utan påbyggnaderna är räckvidden 404 km i 100 km/h och milkostnaderna knappt 11 kronor. Bara takboxen pressar förbrukningen till 321 km (-21 procent) och med enbart cykelhållaren minskar den körbara sträckan till 325 km (-20 procent). Med samtliga påbyggnader monterade sjunker räckvidden till 295 km (- 27 procent) och milkostnaden ökar till 14,50 kronor. Förresten, Polestar 2 har en räckvidd på 291 km i 130 km/h, då utan påbyggnader.

Testets enda bil med förbränningsmotor har det ungefär lika svårt som Polestar 2, fast på en helt annan nivå. Utan takbox och cykelhållare förbrukar den rymliga kombin 4,2 liter/100 km i 100 km/h. Med cykelhållare stiger förbrukningen till 5,3 liter (+26 procent), med takbox till 5,1 liter (+21 procent). Med båda tillbehör monterade ökar dieselåtgången med 31 procent (5,5 l/100 km).

C-klassens stora ess i rockärmen är däremot räckvidden. Med sin 66-liters tank klarar bilen upp till 1 571 km i 100 km/h, med båda tillbehör monterade är det fortfarande 1 200 km (-24 procent). Milkostnaden sträcker sig från knappt tio kronor till 13 kronor, om vi räknar med ett literpris för diesel på 23,50 kronor.

Elbilar som Polestar 2 påverkas starkt av påbyggnader. Kanske får man klara sig utan för att inte stressa semesterkassan allt för mycket? Kanske kan man lämna cyklarna hemma och hyra några när man väl är framme? Eller så får man helt enkelt köpa en BMW iX, den stora suven verkar inte bry sig nämnvärt om någon takbox eller cykelhållare. 

Den stora suven har knappt några bekymmer med påbyggnaderna. Bilens jättelika yttermått är en klar fördel här.

BMW iX xDRIVE50

RÄCKVIDD OCH FÖRBRUKNING

BMW iX grafik

POLESTAR 2

Påbyggnaderna stör luftflödet över och bakom bilens bakdel. Förbrukningen stiger dessvärre märkbart.

RÄCKVIDD OCH FÖRBRUKNING


MERCEDES C 220 d

Dieselkombins förbrukning påverkas ordentligt av takboxen och cykelhållaren. Däremot är räckvidden fullständigt överlägsen.

RÄCKVIDD OCH FÖRBRUKNING


Jämförelse: ams-eco mot WLTP

Laddstation

Dagens mätningar kan jämföras perfekt med varandra, men inte med våra sedvanliga förbrukningsmätningar. De mäts nämligen ute i trafiken. Vår eco-runda är en 274 km lång blandning av stads-, lands- och motorvägar och körs snabbt men förutseende.

Från början av 2022 till juni 2023 har vi testat exakt 365 bilar, både med förbrännings- och elmotorer. Det intressanta är att 102 av dessa, varav nästan samtliga var elbilar, låg över den officiella WLTP-förbrukningen som i vanlig ordning testas på en rullande landsväg. Tio modeller nådde upp (eller ned) till WLTP-siffrorna och de resterande 253 bilarna låg under tillverkarnas förbrukningssiffror. 

Anledningen? Vår eco-runda innehåller en del partier där bilarna kan rulla fritt. Hos bilar med förbränningsmotor upphör drivmedelsinsprutningen vid frirullning, bilar med mildhybridsystem återvinner energi eller så ”seglar” de med avstängd motor.

Effektstinna bilar med förbränningsmotor tjänar mycket på det förutseende körsättet: Porsche Panamera GTS förbrukade exempelvis bara 8,8 l/100 km på vår eco-runda – 29,6 procent under WLTP-siffrorna! Porsche Cayenne Turbo GT förbrukade med 10,0 l/100 km 29,1 procent mindre än vad tillverkaren anger.

Annons
Annons
Rulla till toppen