RESA: Formel 1 är bäst på plats

Har det någonsin funnits en bättre tid att se ett F1-lopp live? Årets säsong bjuder på 24 racehelger, mer än något tidigare år. Dessutom ger sprintracen möjligheten att se ännu mer racing än tidigare.

Att det är en bra tid för att se F1 live har många insett och det har gjort det svårare än tidigare att få ut maximalt av upplevelsen. Intresset för F1 har stigit lavinartat på senare tid. Vi frågar Klas Hanson som varit och sett över 100 lopp live och arrangerat F1-resor i över 15 år om hans syn på läget. 

”Sedan Netflix-serien Drive to Survive så har intresset exploderat för F1. Innan pandemin var det mycket ovanligt att något lopp sålde slut. Nu är nästan alla slutsålda på några timmar eller dagar. Hotellrummen tar också slut och har blivit betydligt dyrare”, säger Klas hos Elämys Travel.

Det gäller alltså att vara ute i god tid. Och det är dessutom viktigt att läsa på inför racehelgen. Exempelvis kan det vara en mindre pärs att ta sig till och från banan.

”Transfer till och från banan är en av de största utmaningarna. De flesta banorna saknar tillräcklig infrastruktur. Vare sig det handlar om att ta sig dit med bil, taxi eller kollektivtrafik”, säger Klas Hanson.

Att ta sig till och från banan är något man slipper oroa sig över om man väljer att resa med en arrangör där den delen ingår. 

Och det är inte bara på den punkten som det gäller att tänka. Att välja biljetter är inte det lättaste. Sittplatserna finns kring hela banan, har olika prisklasser och är också namngivna på sätt som kanske inte alltid är helt lätt att förstå. Och var är det bäst att sitta?

”Det är svårt att säga något generellt men jag brukar rekommendera bra läktarbiljetter ganska högt upp och gärna i en chikan eller vid depåutfarten. Jag skulle hävda att det är smartast att inte sitta längs med målrakan. Det är roligare att se när förarna behöver klura ut bästa sättet att ta sig genom en kurva, snarare än att bara se dem dundra förbi längs med rakan. Men visst är det action på målrakan precis innan racet.” 

Netflix-succén ”Drive to survive” har gjort biljetterna till Formel 1-loppen åtråvärda.

Nu på senaste tiden har antalet lopp utanför Europa blivit fler och destinationerna är ofta länder som kanske inte är de vanligaste att resa till och som till och med kan uppfattas som aningen skrämmande för en novis.

”Globaliseringen av F1 är såklart kantat med utmaningar. Reser man till exempelvis Abu Dhabi så måste passet vara giltigt i 6 månader efter planerad hemkomst. Man måste vara ordentligt påläst om visumregler och så vidare – trots att vi informerar de som reser med oss om alla detaljer så händer det saker som gör att vi måste agera snabbt”, säger Klas Hanson.

För att underlätta resan är det förstås smidigt att satsa på ett färdigt paket från en researrangör, där Elämys Travel är en av flera. I år har Elämys valt att sikta in sig på de två loppen i Italien på Imola och Monza. Vill man se sprintrace finns Österrikes GP som ett alternativ. Utöver dessa är legendariska racet i Monaco med på Elämys kalender och så även loppen i Barcelona, Ungern och Abu Dhabi.  

Klas har en förkärlek för just Ungerns GP och lyfter det som en bra plats för att få se spektakulär racing, speciellt om man sitter på rätt plats. 

”Guld 4-biljetten, som den heter, på Hungaroring i Budapest är en höjdpunkt på säsongen. Här får man se 20 bilar som nästan ska göra en U-sväng i första chikanen. Dessutom är depåutfarten tätt inpå samma chikan”, säger Klas Hanson. 

Som bäddat för spänning alltså. Att resa för att se på Formel 1 behöver dock inte bara handla om snabba bilar på banan, hur häftigt det än må vara. 

”Budapest, Milano (Monza), Barcelona och Amsterdam är bra resmål för den som vill uppleva mer än bara F1. Här har man fantastiska städer där banorna inte ligger mer än cirka 20 kilometer från centrum”, fortsätter Klas.

Vill man ge sig ut och se något annorlunda är det kanske bäst att ta sig bortom Europas gränser. 

”Abu Dhabi och Shanghai, som nu är tillbaka i kalendern, tillhör mina favoriter. Men alla årets 24 lopp har sin charm”, avslutar Klas Hanson.

Så vad väntar du på? Har du aldrig sett Formel 1 live är det dags nu. Och om du redan har varit på plats under ett GP vet du att det är en upplevelse som är värd att söka upp igen. 

Vill man se mer än bara Formel 1 när man reser iväg finns det flera race med besöksvärda städer nära banan. I Europa är Milano (ovan), Budapest (t.v. nere), Amsterdam (mitten nere) och  Barcelona (t.h. nere) bra för en sådan kombinerad tripp.
Rulla till toppen