11 sportiga sommardäck testade – vilket är bäst?

PREMIUM Vilket sportdäck greppar bäst? Vi testar den absolut vanligaste dimensionen för att hjälpa dig att hitta rätt.
Annons
Annons

Prenumererar eller köper man en biltidning har man uppenbarligen ett större motorintresse än genomsnittssvensken och gillar bland annat teman som säkerhet och kördynamik, med allt vad det innebär.

Det betyder att jag egentligen kan bespara mig och dig evighetslånga utläggningar om hur viktiga däcken är, eftersom de är det enda som förbinder bilen med underlaget. Kör man på dåliga däck spelar det alltså ingen roll om man har det vassaste chassiet, den starkaste motorn och den mest kompetenta elektroniken ombord – man kommer knappast att njuta av körningen.

Dagens testbil är en fyrhjulsdriven Audi S3 för (minst) 517 700 kronor med 310 hk som står på standardmonterade sportdäck i dimensionen 225/40 R18 med ett lastindex på 92 (630 kg last per däck) och hastighetsmärkningen Y (upp till 300 km/h). Motorn genererar maximalt 400 Nm och körs antagligen betydligt hårdare än grannens Mercedes B-klass. Hade det kompakta kraftpaketet skjutit notoriskt över framhjulen under instyrningen, börjat sladda ordentligt under lastväxlingar eller krävt styrvinkelkorrigeringar under hårda inbromsningar hade körglädjen knappast infunnit sig – oavsett hur stort försprånget genom tekniken är. 

test av sportiga däck

Däck är livsviktiga och därför ska man inte stirra sig blind på priset, även om däcken ser nästintill likadana ut finns det många gånger stora skillnader under ytan. Moderna däck består ofta av över 20 olika komponenter: grundkonstruktionen av stål, polyester, rayon, aramid och nylon samt olika gummilager (oftast mer än tio olika gummiblandningar) under slitbanan som påverkar parametrar som styrprecision, spårstabilitet, rullmotstånd, komfort och hållbarhet.

Däckets mest framträdande egenskaper bestäms dock av slitbanans mönster samt dess gummiblandning där man bland annat använder sig av naturlig eller syntetisk kautschuk, kisel, hartser och olika oljor.

Eftersom vi värdesätter säkerhetsaspekten högt fokuserar vi först och främst på däckens greppnivå och deras kompetens i bromsdisciplinerna. Därför står bromstestresultaten för hela 40 procent av helhetsbetyget.

Under bromstestet på våt asfalt är det framför allt fjolårets vinnande däck av typen Continental SportContact 7 för drygt 1 200 kronor per styck som utmärker sig. Däcket har utvecklats och testats i Tyskland och ger överlägset grepp i regn, både på raksträckor och i kurvor. Endast den externa ljudnivån (i 80 km/h med avstängd motor) är med mer än 73 dB(A) ganska hög.

Ännu mer grepp i regn levereras av Bridgestone Potenza Sport (cirka 1 300 kronor) men däcket missar i just den viktigaste disciplinen av alla: inbromsningen på våt asfalt från 80 km/h. Anledningen? För att kunna utveckla sin fulla potential kräver Potenza Sport rätt arbetstemperatur, vilket den inte lyckades uppnå under tio bromsmätningar. Kanske inte så konstigt, däcken jobbar hårt i några sekunder och står sedan stilla i väntan på nästa omgång. Samma intryck får vi även under sidoaccelerationstestet och på pylonbanan, där Bridgestonedäcket behövde en kort uppvärmningsfas innan det greppade maximalt. När det kommer till kritan i trafiken har man dock knappast någon tid att värma upp däcken – då vill man ha maximalt grepp direkt och omedelbart.

Ännu mer temperaturkänslig än Potenza Sport är den annars väldigt greppstarka Pirelli P Zero PZ4 (cirka 1 275 kronor) som i bromstestet på våt asfalt behövde knappt tre meter mer än disciplinens bästa däck från Goodyear. För att göra det ännu tydligare: när man redan står stilla med Goodyear-däcken, visar hastighetsmätaren fortfarande knappt 26 km/h med Pirellidäcken.

Däcket från det Bridgestone-ägda märket Firestone (Firehawk Sport, 1 299 kronor) är inte lika temperaturkänsligt som sin italienska konkurrent och gör bra ifrån sig, förutom några mindre deficiter vid vattenplaning i kurvor och lite lägre fart på banan. Det mest intressanta är dock att däcket inte bara är vassare i bromstestet än sitt lika dyra märkessyskon, utan även har betydligt lägre rullmotstånd än alla andra.

Bredsladdar är roliga och ser spektakulära ut, men tyder på överkänslighet mot lastväxling.

Att bra däck är dyra är inte alltid fallet, men köper man billigt får man oftast köpa två gånger. Vi säger: bort med tassarna från billiga däck! Visserligen har vi inga billiga däck med i testet, men även här kan prisskillnaden vara ganska stor. 

Dagens mest prisvärda däck Nexen N´Fera Sport för 992 kronor har visserligen fin ljudkomfort men hamnar i alla andra discipliner på jumboplatsen. Anledningen är medioker sidostabilitet på vått underlag och trög respons när asfalten är torr. Framför jumbon hamnar Giti Sport S2 (1 255 kronor) som visserligen är mycket dyrare men väger betydligt mindre än resten av gänget.

Vi gillar Giti framför allt för dess skyhöga vattenplaningsskydd som höjer betyget på vått underlag och därmed helhetsbetyget. Nyckeln till framgången är förutom ett mönsterdjup på 7,93 millimeter även tre breda kanaler i körriktningen som är anslutna till tvärgående rännor som tränger undan vattnet blixtsnabbt.

I testets mellansegment (platserna sju till nio) är marginalerna små. Falken Azenis FK 520 (knappt 1 300 kronor) leder gruppen framför Kumho Ecsta PS91 (drygt 1 300 kronor) och Maxxis Victra Sport 5 (drygt 1 100 kronor). Helhetsbetygen för dessa tre är visserligen väldigt lika varandra, men i testets enskilda discipliner är skillnaderna ytterst tydliga. På torrt underlag är det japanska Falken som gör bäst ifrån sig i mittfältet med fina säkerhetsreserver och ordentlig komfort. Enbart i bromsdisciplinen från 100 km/h biter Falken inte lika hårt i asfalten som konkurrenterna från Korea och Taiwan.

Däcken från Firestone, Pirelli och Bridgestone ligger på samma prisnivå och kniper platserna fyra till sex. På tredjeplatsen hamnar Michelin Pilot Sport 4 S som har funnits i handeln i ett par år och kostar med ett pris på ungefär 1 500 kronor mest i gänget. På torrt underlag övertygar det franska däcket med hög säkerhet, utmärkt styrprecision och vass bromsprestanda, men är asfalten våt saknas en del definition och balans. Dessutom är PS 4 inte särskilt komfortabel och har högt rullmotstånd.

Mest däck för pengarna får du med nyutvecklade Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 för ungefär 1 250 kronor. A6 uppnår goda och utmärkta resultat i samtliga discipliner och har testpanelens kortaste bromssträcka på vått underlag. Dessutom får man höga säkerhetsreserver och finfin balans i torra kurvor. Mot testvinnaren Continental SportContact 7 räcker det dock inte helt.

Både Continental- och Goodyear-däcket har förvånansvärt lågt rullmotstånd, mest effektivt i gänget är däremot Firehawk Sport från Firestone som visserligen har gott om grepp, men som inte kvalar in som förstahandsval för dynamiska förare. Däremot hjälper däcket till att spara bensin – utan att göra avkall på säkerheten. 

sportiga däck, tabell 1
Sportiga däck, tabell 2

SÅ HÄR HAR VI TESTAT

För att säkerställa att däcktestets resultat är noggranna och rätt har vi upprepat samtliga delmoment ett flertal gånger så länge det har varit möjligt. Vi använde oss av ett progressivt utvärderingsschema som tar hänsyn till både mätteknikens objektiva resultat och testförarnas subjektiva intryck. Däckens prestanda på torrt och vått underlag ska vara väl avvägda, säkra och motsvara målgruppens förväntningar för att uppnå en topplacering.

Vattenplanings-delmomenten som har delats in i längd- och tvärgående vattenplaning visar däckens reaktion när man kör genom djupa spårrännor. Hur högt den kritiska planingshastigheten är när man kör rakt fram eller genom kurvor visar vilka säkerhetsreserver däcken besitter. Rullmotståndet testas på rullande landsväg i två olika laboratorier för att få fram objektiva resultat.

Resultaten läggs in i utvärderingen som ett medelvärde av de olika delmomenten. Vi utför även stickprovskontroller genom att köpa in däck i efterhand på den öppna handeln och utsätta dessa för samma testprocedurer som våra testdäck. Fokus ligger då på testets tre bästa däck och däck med ovanligt goda egenskaper eller extremt otypiska förslitningar. Avvikelser eller uppmärksammade oegentligheter kan leda till att däcket utesluts ur testet. 

Annons
Annons
Rulla till toppen